2018-06-13 06:00

2018-06-13 06:00

Lita inte på, och kontrollera

LEDARE

Hur historisk deklarationen mellan Förenta Staterna och Nordkorea blir får historien utvisa. Det enda man med säkerhet kan säga var historiskt var att det var första gången som en amerikansk och en nordkoreansk ledare möttes. Nu tar det verkliga arbetet vid om det också skall bli några reella framsteg.

Förväntningarna på toppmötet mellan den amerikanske presidenten Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un borde inte ha varit alltför stora, men ändå uttrycker många kommentarer en viss frustration över avsaknaden av konkretion. Men vad hade man inbillat sig skulle kunna fram annat än just det vi fick, några rätt fluffiga artighetsfraser och avsiktsdeklarationer? Poängen är snarare att mötet alls kom till stånd, och det efter att såväl Kim som Trump slungat förolämpningar mot varandra bara ett år tidigare.

Säga vad man vill om Trumps burdusa stil, men i det här fallet har den uppenbarligen gått hem. Han fick nordkoreanerna till förhandlingsbordet istället för att fortsätta skjuta upp robotar och spränga kärnvapen. Å andra sidan har Kim i och med mötet fått respekt och ett internationellt erkännande, så han kan ta med sig solglansen till Pyongyang. Det blir dock lite fånigt att tala om vem som vann mest. Klart är att koreaner på båda sidor om den 38:e breddgraden är vinnare då nya krigshandlingar undviks.

Djävulen sitter i detaljerna brukar det heta, men i det här fallet finns det påfallande lite detaljer. I deklarationen står det att Trump förbinder sig att ge säkerhetsgarantier till Nordkorea medan Kim skall verka för en total kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Men vad kommer det att betyda i praktiken? Vad innebär amerikanska säkerhetsgarantier, att rent verbalt lova att inte anfalla eller kommer det att krävas tillbakadragande av trupp och det amerikanska kärnvapenparaplyet?

Och vad innebär nordkoreansk kärnvapennedrustning? Det har landet lovat förut, till Bill Clinton 1994, men de fortsatte sitt kärnvapenprogram ändå. En intressant men underrapporterad sak i sammanhanget är att Nordkorea vid sin senaste kärnvapentest i höstas råkade spränga sönder hela sin anläggning i Punggye-ri när berget Mantap kollapsade. Det kan också ha tvingat Kim till förhandlingsbordet. Nordkorea kommer under överskådlig tid att sakna möjligheter till nya provsprängningar.

Deklarationen talar också om att länderna förpliktigar sig att etablera nya förbindelser, vilket kan tolkas som att man ämnar återupprätta de diplomatiska relationerna. Det talas också om att skapa ”en långvarig och stabil fredsregim på Koreahalvön” vilket kan tyda på att det äntligen kan bli ett fredsavtal mellan Nord- och Sydkorea, som tekniskt sett fortfarande befinner sig i krig med varandra ända sedan Koreakriget för över 65 år sedan.

Trump gör dock klokt i att ta till sig en variant på det budskap som företrädaren Ronald Reagan gav till sina sovjetiska motparter: ”lita på, men kontrollera”. Fast med den skillnaden att inte lita på Nordkorea. De har agerat bedrägligt förr och kan mycket väl göra så igen. ”Lita inte på, och kontrollera” när man nu går vidare i förhandlingarna.

Förväntningarna på toppmötet mellan den amerikanske presidenten Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un borde inte ha varit alltför stora, men ändå uttrycker många kommentarer en viss frustration över avsaknaden av konkretion. Men vad hade man inbillat sig skulle kunna fram annat än just det vi fick, några rätt fluffiga artighetsfraser och avsiktsdeklarationer? Poängen är snarare att mötet alls kom till stånd, och det efter att såväl Kim som Trump slungat förolämpningar mot varandra bara ett år tidigare.

Säga vad man vill om Trumps burdusa stil, men i det här fallet har den uppenbarligen gått hem. Han fick nordkoreanerna till förhandlingsbordet istället för att fortsätta skjuta upp robotar och spränga kärnvapen. Å andra sidan har Kim i och med mötet fått respekt och ett internationellt erkännande, så han kan ta med sig solglansen till Pyongyang. Det blir dock lite fånigt att tala om vem som vann mest. Klart är att koreaner på båda sidor om den 38:e breddgraden är vinnare då nya krigshandlingar undviks.

Djävulen sitter i detaljerna brukar det heta, men i det här fallet finns det påfallande lite detaljer. I deklarationen står det att Trump förbinder sig att ge säkerhetsgarantier till Nordkorea medan Kim skall verka för en total kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Men vad kommer det att betyda i praktiken? Vad innebär amerikanska säkerhetsgarantier, att rent verbalt lova att inte anfalla eller kommer det att krävas tillbakadragande av trupp och det amerikanska kärnvapenparaplyet?

Och vad innebär nordkoreansk kärnvapennedrustning? Det har landet lovat förut, till Bill Clinton 1994, men de fortsatte sitt kärnvapenprogram ändå. En intressant men underrapporterad sak i sammanhanget är att Nordkorea vid sin senaste kärnvapentest i höstas råkade spränga sönder hela sin anläggning i Punggye-ri när berget Mantap kollapsade. Det kan också ha tvingat Kim till förhandlingsbordet. Nordkorea kommer under överskådlig tid att sakna möjligheter till nya provsprängningar.

Deklarationen talar också om att länderna förpliktigar sig att etablera nya förbindelser, vilket kan tolkas som att man ämnar återupprätta de diplomatiska relationerna. Det talas också om att skapa ”en långvarig och stabil fredsregim på Koreahalvön” vilket kan tyda på att det äntligen kan bli ett fredsavtal mellan Nord- och Sydkorea, som tekniskt sett fortfarande befinner sig i krig med varandra ända sedan Koreakriget för över 65 år sedan.

Trump gör dock klokt i att ta till sig en variant på det budskap som företrädaren Ronald Reagan gav till sina sovjetiska motparter: ”lita på, men kontrollera”. Fast med den skillnaden att inte lita på Nordkorea. De har agerat bedrägligt förr och kan mycket väl göra så igen. ”Lita inte på, och kontrollera” när man nu går vidare i förhandlingarna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.