2018-06-12 06:00

2018-06-12 06:00

Det har gått troll i Mumindebatten

ANDRALEDARE

En förkrossande majoritet av Karlstadsborna är mot en etablering av ett Muminland på Skutberget. Enligt en opinionsmätning som NWT och SVT Nyheter Värmland låtit göra så är 61 procent negativa och bara 18 procent positiva. Även om den uppskruvade debatten pekade i den här riktningen torde det utbredda motståndet ändå komma som en chock för Karlstads politiker, som över blockgränserna satsat stor prestige i den här frågan.

Å andra sidan så är det mestadels de negativa känslorna kring Muminlandet som synts och hörts mest, och stundtals har tonläget varit rejält uppskruvat, för att inte säga hätskt, i synnerhet på sociala medier. Och vi lever nu i en tid där negativa känslor premieras. Det har också varit lätt att sätta bilden av ett tondövt politiskt etablissemang som inte bryr sig om vad folk tycker. Muminlandet har därvidlag blivit en förhållandevis enkel fråga att samlas kring, medan exempelvis moskéfrågan reser andra och mer komplicerade känslor.

Eftersom Muminmotståndet i stort sett fått sätta agendan så är det inte konstigt att resultatet blir så här. Många missförstånd har också spridits i debatten och blivit etablerade sanningar. Men kommunen får också ta på sig att den inte förmått förklara och motivera varför en Muminetablering skulle vara bra för Karlstad och för Skutberget.

Nu när detaljplanen och visionen för hela Skutberget har presenterats så finns också en betydligt bättre chans att förankra förslaget bättre hos Karlstadsborna. Byggandet av ett Muminland skulle gå hand i hand med en nödvändig utveckling och upprustning av Skutbergets friluftsområde. Samtidigt ger Muminlandet jobb och inkomster från besöksnäringen i Karlstad.

Emellertid har kommunen en lång opinionsmässig uppförsbacke framför sig. Visst kan man anmärka på den låga svarsfrekvensen (21 procent av bruttourvalet, och hälften av de som man fick kontakt med) men vedertagen statistisk praxis säger att 1 000 personer är tillräckligt. Numera är det dessvärre många som inte kan eller vill svara på opinionsmätningar, vilket gjort alla sådana mer osäkra än förr. Men utslaget i den här mätningen är så pass klart att det inte går att bortse ifrån.

Å andra sidan så är det mestadels de negativa känslorna kring Muminlandet som synts och hörts mest, och stundtals har tonläget varit rejält uppskruvat, för att inte säga hätskt, i synnerhet på sociala medier. Och vi lever nu i en tid där negativa känslor premieras. Det har också varit lätt att sätta bilden av ett tondövt politiskt etablissemang som inte bryr sig om vad folk tycker. Muminlandet har därvidlag blivit en förhållandevis enkel fråga att samlas kring, medan exempelvis moskéfrågan reser andra och mer komplicerade känslor.

Eftersom Muminmotståndet i stort sett fått sätta agendan så är det inte konstigt att resultatet blir så här. Många missförstånd har också spridits i debatten och blivit etablerade sanningar. Men kommunen får också ta på sig att den inte förmått förklara och motivera varför en Muminetablering skulle vara bra för Karlstad och för Skutberget.

Nu när detaljplanen och visionen för hela Skutberget har presenterats så finns också en betydligt bättre chans att förankra förslaget bättre hos Karlstadsborna. Byggandet av ett Muminland skulle gå hand i hand med en nödvändig utveckling och upprustning av Skutbergets friluftsområde. Samtidigt ger Muminlandet jobb och inkomster från besöksnäringen i Karlstad.

Emellertid har kommunen en lång opinionsmässig uppförsbacke framför sig. Visst kan man anmärka på den låga svarsfrekvensen (21 procent av bruttourvalet, och hälften av de som man fick kontakt med) men vedertagen statistisk praxis säger att 1 000 personer är tillräckligt. Numera är det dessvärre många som inte kan eller vill svara på opinionsmätningar, vilket gjort alla sådana mer osäkra än förr. Men utslaget i den här mätningen är så pass klart att det inte går att bortse ifrån.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.