2018-06-02 06:00

2018-06-02 06:00

Än är vedspisen inte säker

LEDARE

När regeringen försåtligt försökte smyga igenom ett förslag som skulle förpassa äldre vedspisar till historien, flammade ett allmogeuppror upp. Riksdagen satte stopp och regeringen tvingades backa. Men de nya reglerna som skulle ha börjat gälla den 1 juli har inte skrotats, utan endast skjutits upp ett halvår.

Den ideologiska striden mot landets vedspisar motiveras med att vedeldning påstås försämra luften så pass mycket att 1 000 personer i Sverige dör årligen som följd. Detta baserat på en ovetenskaplig och ifrågasatt rapport som Naturvårdsverket beställt.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) menade att allt var ett missförstånd som underblåsts av vedspisextremister. Likväl ville Boverket införa en generös skrotningspremie på 2 000 kronor och i praktiken göra det omöjligt att installera gamla vedspisar. Fem miljarder kronor skulle spenderas för att förmå svenskarna att köra sina vedspisar till tippen. Påpassligt nog hade kaminbranschen lobbat för just detta. Det finns stora pengar att tjäna på att sälja moderna kaminer till överpris.

Men förslaget att skrota en del av det svenska kulturarvet togs inte emot med någon större entusiasm ute i stugorna. Istället följde starka protester, med resultatet att bostadsministern ställdes till svars i riksdagen och tvingades till reträtt. Inte bara skulle skrotningspremien slopas, utan plötsligt tyckte ministern själv om att elda ved.

Boverket sökte därefter förtydliga reglerna. Men resultatet blev om möjligt än mer förvirrande. Nu skulle det vara tillåtet att installera äldre vedspisar, förutsatt att köket hade en gammal karaktär. Men hur vedspisars påstådda utsläpp mildras av antika köksluckor har inte förklarats i detalj.

Försvarsberedningen har informerat svenska folket om att var och en nu måste kunna klara sig en hel vecka på egen hand utan hjälp från staten. I broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som nyligen skickats ut till alla svenska hushåll, understryks vikten av hemberedskap i form av vatten, mat och värme. En vedspis kan både värma mat, koka vatten och ge värme utan vare sig el, bensin, diesel, fotogen, gasol eller fungerande internet.

Att regeringen involverat varken försvarsmakten eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i remissförfarandet talar för sig självt. Boverket fortsätter dock oförtrutet kampen mot landets vedspisar. Men vad orsakar egentligen större miljöpåverkan, fortsatt eldning i gamla vedspisar eller massproduktion och distribution av nya kaminer?

Det är inte första gången som regeringen hanterar en fråga på detta sätt. Mönstret känns igen. Taktiken att skjuta upp, inte ställa in, och långsamt nöta sönder motstånd är välbekant. Förr eller senare avtar protesterna, och då kan reglerna införas ändå. Vedspisar behövs. Om inte annat så för att elda upp den skadliga politik som S och MP fört i regeringsställning.

Den ideologiska striden mot landets vedspisar motiveras med att vedeldning påstås försämra luften så pass mycket att 1 000 personer i Sverige dör årligen som följd. Detta baserat på en ovetenskaplig och ifrågasatt rapport som Naturvårdsverket beställt.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) menade att allt var ett missförstånd som underblåsts av vedspisextremister. Likväl ville Boverket införa en generös skrotningspremie på 2 000 kronor och i praktiken göra det omöjligt att installera gamla vedspisar. Fem miljarder kronor skulle spenderas för att förmå svenskarna att köra sina vedspisar till tippen. Påpassligt nog hade kaminbranschen lobbat för just detta. Det finns stora pengar att tjäna på att sälja moderna kaminer till överpris.

Men förslaget att skrota en del av det svenska kulturarvet togs inte emot med någon större entusiasm ute i stugorna. Istället följde starka protester, med resultatet att bostadsministern ställdes till svars i riksdagen och tvingades till reträtt. Inte bara skulle skrotningspremien slopas, utan plötsligt tyckte ministern själv om att elda ved.

Boverket sökte därefter förtydliga reglerna. Men resultatet blev om möjligt än mer förvirrande. Nu skulle det vara tillåtet att installera äldre vedspisar, förutsatt att köket hade en gammal karaktär. Men hur vedspisars påstådda utsläpp mildras av antika köksluckor har inte förklarats i detalj.

Försvarsberedningen har informerat svenska folket om att var och en nu måste kunna klara sig en hel vecka på egen hand utan hjälp från staten. I broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som nyligen skickats ut till alla svenska hushåll, understryks vikten av hemberedskap i form av vatten, mat och värme. En vedspis kan både värma mat, koka vatten och ge värme utan vare sig el, bensin, diesel, fotogen, gasol eller fungerande internet.

Att regeringen involverat varken försvarsmakten eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i remissförfarandet talar för sig självt. Boverket fortsätter dock oförtrutet kampen mot landets vedspisar. Men vad orsakar egentligen större miljöpåverkan, fortsatt eldning i gamla vedspisar eller massproduktion och distribution av nya kaminer?

Det är inte första gången som regeringen hanterar en fråga på detta sätt. Mönstret känns igen. Taktiken att skjuta upp, inte ställa in, och långsamt nöta sönder motstånd är välbekant. Förr eller senare avtar protesterna, och då kan reglerna införas ändå. Vedspisar behövs. Om inte annat så för att elda upp den skadliga politik som S och MP fört i regeringsställning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.