2018-05-18 06:00

2018-05-18 06:00

M och alliansen vacklar

LEDARE

Trots att det egentligen bara var en fråga som engagerade Vänsterpartiet så beslöt riksdagen i onsdags att införa en särskild förmånsbeskattning för privata sjukvårdsförsäkringar som tillhandahålls av arbetsgivare. Den rödgröna regeringen fick betala priset för Vänsterns stöd i övrigt, men eftersom alla allianspartier och Sverigedemokraterna var motståndare borde det kunnat röstas ned i riksdagen.

Men så skedde alltså inte. Allianspartierna valde att i bästa DÖ-anda lägga ned sina röster, något som kännetecknat mycket av deras agerande under hela denna bedrövliga mandatperiod. Värre än så, 11 moderater, 5 centerpartister och 2 liberaler röstade aktivt för. Förhoppningsvis rör det sig om voteringsmisstag, men det vore i så fall sensationellt många sådana.

Motiveringen till agerandet känns oerhört krystad. De ville helt enkelt inte bryta ut delar ur statsbudgeten. Men det är ett ihåligt argument eftersom regeringen tagit alldeles för lång tid på sig att lägga fram förslaget. Då omfattas det helt enkelt inte av det så kallade reservationsförbudet. Detta har också påpekats av de högst opolitiska tjänstemännen Mikael Åsell, finansutskottets kanslichef, och Olof Åkerrén, föredragande i skatteutskottet. Därför hade det varit helt i sin ordning för allianspartierna att rösta ned förslaget.

Denna vårdskatt kommer att införas redan den 1 juli och slå hårt mot många företag som kommer att ha svårt att hinna ställa om sina rutiner. Det finns en anledning till att många arbetsgivare har tecknat privata sjukvårdsförsäkringar för sina anställda, och det är att den offentligt finansierade vården inte klarar av att leverera vård i tid. Många har inte råd att låta sina medarbetare vänta länge i vårdköer. Både företag och de anställda tjänar på att folk blir friskare snabbare. Även den offentliga vården tjänar på det då de avlastas. Men för den politiska vänstern är det bättre om alla har det lika dåligt.

Det är faktiskt obegripligt hur dessa borgerliga partier kunnat släppa igenom något sådant här så snart inpå ett val. Är det fortfarande fantomsmärtorna från decemberöverenskommelsen som sitter i? De har varit otroligt seglivade, trots att DÖ formellt upphävdes redan 2015.

Hur mycket har egentligen ändrats i Moderaterna sedan Ulf Kristersson tog över? Efter att valparollen ”lika för alla” lanserats finns skäl att bli mer avvaktande igen. Det blir inte bättre av att M enligt uppgift till Dagens Industri vacklar om att avskaffa den skadliga flygskatten, och att de skjuter fram sänkta marginalskatter på en obestämd framtid. Med sådant vankelmod kring den tidigare så självklara moderatdevisen ”hälften kvar” kommer Sverige aldrig att lämna topplatsen för världens högsta marginalskatt (60 procent, och då är inte ens arbetsgivaravgiften medräknad). Moderaterna vet ju att höga marginalskatter motverkar viljan att arbeta, utbilda sig och göra karriär, men vågar fortfarande inte ta striden av rädsla för att utmålas som partiet som bara gynnar ”de rika”.

Men så skedde alltså inte. Allianspartierna valde att i bästa DÖ-anda lägga ned sina röster, något som kännetecknat mycket av deras agerande under hela denna bedrövliga mandatperiod. Värre än så, 11 moderater, 5 centerpartister och 2 liberaler röstade aktivt för. Förhoppningsvis rör det sig om voteringsmisstag, men det vore i så fall sensationellt många sådana.

Motiveringen till agerandet känns oerhört krystad. De ville helt enkelt inte bryta ut delar ur statsbudgeten. Men det är ett ihåligt argument eftersom regeringen tagit alldeles för lång tid på sig att lägga fram förslaget. Då omfattas det helt enkelt inte av det så kallade reservationsförbudet. Detta har också påpekats av de högst opolitiska tjänstemännen Mikael Åsell, finansutskottets kanslichef, och Olof Åkerrén, föredragande i skatteutskottet. Därför hade det varit helt i sin ordning för allianspartierna att rösta ned förslaget.

Denna vårdskatt kommer att införas redan den 1 juli och slå hårt mot många företag som kommer att ha svårt att hinna ställa om sina rutiner. Det finns en anledning till att många arbetsgivare har tecknat privata sjukvårdsförsäkringar för sina anställda, och det är att den offentligt finansierade vården inte klarar av att leverera vård i tid. Många har inte råd att låta sina medarbetare vänta länge i vårdköer. Både företag och de anställda tjänar på att folk blir friskare snabbare. Även den offentliga vården tjänar på det då de avlastas. Men för den politiska vänstern är det bättre om alla har det lika dåligt.

Det är faktiskt obegripligt hur dessa borgerliga partier kunnat släppa igenom något sådant här så snart inpå ett val. Är det fortfarande fantomsmärtorna från decemberöverenskommelsen som sitter i? De har varit otroligt seglivade, trots att DÖ formellt upphävdes redan 2015.

Hur mycket har egentligen ändrats i Moderaterna sedan Ulf Kristersson tog över? Efter att valparollen ”lika för alla” lanserats finns skäl att bli mer avvaktande igen. Det blir inte bättre av att M enligt uppgift till Dagens Industri vacklar om att avskaffa den skadliga flygskatten, och att de skjuter fram sänkta marginalskatter på en obestämd framtid. Med sådant vankelmod kring den tidigare så självklara moderatdevisen ”hälften kvar” kommer Sverige aldrig att lämna topplatsen för världens högsta marginalskatt (60 procent, och då är inte ens arbetsgivaravgiften medräknad). Moderaterna vet ju att höga marginalskatter motverkar viljan att arbeta, utbilda sig och göra karriär, men vågar fortfarande inte ta striden av rädsla för att utmålas som partiet som bara gynnar ”de rika”.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.