2018-05-07 06:00

2018-05-07 06:00

Står S för sin migrationspolitik?

LEDARE

Exakt vad Socialdemokraterna vill med migrationspolitiken har för många varit en gåta. Partiet säger sig vilja ha ansvarsfulla och restriktiva regler, samtidigt som det i regeringsställning inte ser till att verkställa utvisningar.

Nu har statsministern och partiledare Stefan Löfven tillsammans med migrationsminister Heléne Fritzon presenterat den migrationspolitik som Socialdemokraterna kommer att gå till val på. Och det är en restriktiv migrationspolitik som gäller, åtminstone tills EU beslutat om en gemensam sådan.

Sverige kan inte ha regler som avviker rejält från vad som gäller i resten av Europa, slog Fritzon fast på pressträffen. Utöver det ställningstagandet sammanfattas Socialdemokraternas nya migrationspolitik i tretton ytterligare punkter.

S vill bland annat inrätta centrala mottagningar för asylsökande och fördubbla tiden för förnyad asylansökan efter avslag. Dessa är fullt rimliga förslag som båda skulle effektivisera Migrationsverkets arbete med att handlägga ansökningar. Att förlänga tiden för när en ny asylansökan kan lämnas in gör det dessutom mindre attraktivt för dem som fått avslag att gömma sig i väntan på att kunna ansöka igen.

En annan åtgärd som S går till val på är utökade ansträngningar för att säkerställa asylsökandes identitet. Att detta görs är viktigt, bland annat för att den som är under 18 år får betydande fördelar jämfört med vuxna. Problemet är att styrkt identitet redan är ett villkor för att få uppehållstillstånd. Ändå ljuger många om hur gamla de är för att få fördelar. S har dessutom, tillsammans med MP, föreslagit ett undantag i identitetskraven för den grupp unga vuxna som nu ser ut att få stanna i landet trots att de inte har skyddsskäl. Vilken skillnad gör egentligen ytterligare åtgärder om identitetskravet inte alltid gäller?

Även om många av Socialdemokraternas förslag är lovande är det tydligt att partiet inte vill gå hela vägen för att migrationspolitiken skall fungera. Allra tydligast är det i åtgärderna för att de som fått avslag på asylansökan skall lämna landet. S vill att förvarsplatserna blir fler, att kommuner inte skall kunna ge försörjningsstöd till de som fått avslag och att länder som vägrar ta emot sina egna medborgare inte skall få något bistånd från Sverige. Detta är rimliga åtgärder som alla bidrar till att fler människor utan skyddsskäl lämnar landet, men hur vi skall hantera de som ändå gömmer sig säger inte S.

Denna nygamla restriktiva migrationspolitik har mötts av kritik både inifrån S och från andra partier, då det är ett tydligt steg mot uppfattningarna på den politiska högerkanten. Men det stora problemet för Löfven och S är trovärdigheten i den nya politiken. Även om många av de tveksamma beslut som fattats av regeringen delvis kan skyllas på Miljöpartiet måste Socialdemokraterna fortfarande stå för dem. Det krävs därför mer än en lista för att visa att partiet menar vad det säger.

Nu har statsministern och partiledare Stefan Löfven tillsammans med migrationsminister Heléne Fritzon presenterat den migrationspolitik som Socialdemokraterna kommer att gå till val på. Och det är en restriktiv migrationspolitik som gäller, åtminstone tills EU beslutat om en gemensam sådan.

Sverige kan inte ha regler som avviker rejält från vad som gäller i resten av Europa, slog Fritzon fast på pressträffen. Utöver det ställningstagandet sammanfattas Socialdemokraternas nya migrationspolitik i tretton ytterligare punkter.

S vill bland annat inrätta centrala mottagningar för asylsökande och fördubbla tiden för förnyad asylansökan efter avslag. Dessa är fullt rimliga förslag som båda skulle effektivisera Migrationsverkets arbete med att handlägga ansökningar. Att förlänga tiden för när en ny asylansökan kan lämnas in gör det dessutom mindre attraktivt för dem som fått avslag att gömma sig i väntan på att kunna ansöka igen.

En annan åtgärd som S går till val på är utökade ansträngningar för att säkerställa asylsökandes identitet. Att detta görs är viktigt, bland annat för att den som är under 18 år får betydande fördelar jämfört med vuxna. Problemet är att styrkt identitet redan är ett villkor för att få uppehållstillstånd. Ändå ljuger många om hur gamla de är för att få fördelar. S har dessutom, tillsammans med MP, föreslagit ett undantag i identitetskraven för den grupp unga vuxna som nu ser ut att få stanna i landet trots att de inte har skyddsskäl. Vilken skillnad gör egentligen ytterligare åtgärder om identitetskravet inte alltid gäller?

Även om många av Socialdemokraternas förslag är lovande är det tydligt att partiet inte vill gå hela vägen för att migrationspolitiken skall fungera. Allra tydligast är det i åtgärderna för att de som fått avslag på asylansökan skall lämna landet. S vill att förvarsplatserna blir fler, att kommuner inte skall kunna ge försörjningsstöd till de som fått avslag och att länder som vägrar ta emot sina egna medborgare inte skall få något bistånd från Sverige. Detta är rimliga åtgärder som alla bidrar till att fler människor utan skyddsskäl lämnar landet, men hur vi skall hantera de som ändå gömmer sig säger inte S.

Denna nygamla restriktiva migrationspolitik har mötts av kritik både inifrån S och från andra partier, då det är ett tydligt steg mot uppfattningarna på den politiska högerkanten. Men det stora problemet för Löfven och S är trovärdigheten i den nya politiken. Även om många av de tveksamma beslut som fattats av regeringen delvis kan skyllas på Miljöpartiet måste Socialdemokraterna fortfarande stå för dem. Det krävs därför mer än en lista för att visa att partiet menar vad det säger.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.