2018-05-04 16:43

2018-05-04 16:43

Svenska Akademien tar priset

LEDARE

Det kommer inte att delas ut något Nobelpris i litteratur i år. 2018 års pris kommer i stället att delas ut år 2019, tillsammans med det årets pristagare. Det beskedet gavs efter Svenska Akademiens möte i torsdag. Det är på en och samma gång ett bra och olyckligt beslut, men förmodligen var det det enda realistiska alternativ som stod till buds.

Akademien är kraftigt decimerad efter alla avhopp. Efter Sara Stridsbergs avhopp är det nu bara 10 av 18 ledamöter som delar i Akademiens arbete. Detta faktum gör att uppgiften att ta fram en pristagare blir svårare, även om det förstås inte vore helt omöjligt. Det finns ju en sorts lista att gå efter, och så sent som inför torsdagsmötet sade ledamoten Kristina Lugn att det nog skulle gå. Men sedan har vi ju det där med det skadade förtroendet för Svenska Akademien, och vem som än hade blivit pristagare hade fått det mot bakgrunden av den senaste tidens händelser.

Det är förstås olyckligt att Akademien passar på en sådan viktig uppgift som att dela ut Nobelpriset. Det gör att frågan kommer att vara levande minst ända fram till prisutdelningen i december 2919, och det blir en kontinuerlig publicitetsskada som man får leva med. Nu har dock Akademien själva satt sig i den här situationen, men det kräver att de återstående ledamöterna, och de som eventuellt väljer att återinträda, samt de som nu kan inväljas, tar sitt ansvar.

För i veckan kom så beskedet från kungen att han ändrat stadgarna så att ledamöter som så önskar kan anmäla utträde. Akademien kan också besluta om att en ledamot som under två års tid varit frånvarande kan anses ha utträtt. Därmed så har Akademien ett annat viktigt arbete framför sig, nämligen att ta in nya ledamöter. Här är det viktigt att de ser lite bredare än hur det varit på senare tid. Det har varit lite för många litteraturvetare och författare.

Akademien skulle må bra av att det, som ofta var förr, fanns en hög jurist i sällskapet. Då hade förmodligen en del av de jävssituationer och andra diskutabla ageranden som skett kunnat undvikas. En sådan lämplig kandidat vore till exempel Fredrik Wersäll, hovrättspresident och blivande riksmarskalk. Att släppa in finlandssvenska ledamöter skulle också vitalisera Akademien. Det finns ju ett stort svenskspråkigt område i vår tidigare östra rikshalva, med sina traditioner och erfarenheter av att bevara det svenska språket.

Alla sidor har felat i den här krisen. Akademien borde mycket tidigare ha agerat mot den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med ledamoten Katarina Frostenson. Redan 2006 så skall han enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ha tafsat på kronprinsessan Victoria, och där och då borde han ha stoppats. Men Sara Danius har inte visat prov på något större ledarskap heller, och kört sitt eget lopp när en ständig sekreterares uppgift är att sammanjämka ledamöterna. Horace Engdahl har med sina hätska utfall mot avhopparna också dragit Akademien i smutsen.

Nu måste Akademien reparera sitt rykte och förändras för att kunna bevaras.

Akademien är kraftigt decimerad efter alla avhopp. Efter Sara Stridsbergs avhopp är det nu bara 10 av 18 ledamöter som delar i Akademiens arbete. Detta faktum gör att uppgiften att ta fram en pristagare blir svårare, även om det förstås inte vore helt omöjligt. Det finns ju en sorts lista att gå efter, och så sent som inför torsdagsmötet sade ledamoten Kristina Lugn att det nog skulle gå. Men sedan har vi ju det där med det skadade förtroendet för Svenska Akademien, och vem som än hade blivit pristagare hade fått det mot bakgrunden av den senaste tidens händelser.

Det är förstås olyckligt att Akademien passar på en sådan viktig uppgift som att dela ut Nobelpriset. Det gör att frågan kommer att vara levande minst ända fram till prisutdelningen i december 2919, och det blir en kontinuerlig publicitetsskada som man får leva med. Nu har dock Akademien själva satt sig i den här situationen, men det kräver att de återstående ledamöterna, och de som eventuellt väljer att återinträda, samt de som nu kan inväljas, tar sitt ansvar.

För i veckan kom så beskedet från kungen att han ändrat stadgarna så att ledamöter som så önskar kan anmäla utträde. Akademien kan också besluta om att en ledamot som under två års tid varit frånvarande kan anses ha utträtt. Därmed så har Akademien ett annat viktigt arbete framför sig, nämligen att ta in nya ledamöter. Här är det viktigt att de ser lite bredare än hur det varit på senare tid. Det har varit lite för många litteraturvetare och författare.

Akademien skulle må bra av att det, som ofta var förr, fanns en hög jurist i sällskapet. Då hade förmodligen en del av de jävssituationer och andra diskutabla ageranden som skett kunnat undvikas. En sådan lämplig kandidat vore till exempel Fredrik Wersäll, hovrättspresident och blivande riksmarskalk. Att släppa in finlandssvenska ledamöter skulle också vitalisera Akademien. Det finns ju ett stort svenskspråkigt område i vår tidigare östra rikshalva, med sina traditioner och erfarenheter av att bevara det svenska språket.

Alla sidor har felat i den här krisen. Akademien borde mycket tidigare ha agerat mot den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med ledamoten Katarina Frostenson. Redan 2006 så skall han enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ha tafsat på kronprinsessan Victoria, och där och då borde han ha stoppats. Men Sara Danius har inte visat prov på något större ledarskap heller, och kört sitt eget lopp när en ständig sekreterares uppgift är att sammanjämka ledamöterna. Horace Engdahl har med sina hätska utfall mot avhopparna också dragit Akademien i smutsen.

Nu måste Akademien reparera sitt rykte och förändras för att kunna bevaras.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.