2018-05-02 06:00

2018-05-02 06:00

Demonstration mot sig själva

LEDARE

Första maj är en bra underlig dag. Borgerligt sinnade människor, och säkert många andra också, har länge förundrat sig över detta fenomen när Socialdemokraterna, som dominerat svensk politik i nära på hundra år, går ut och demonstrerar mot sig själva.

Visst är det bra med traditioner, men under decennier har demonstrationstågen blivit allt glesare, men ändå så envisas de med att fortsätta. Visserligen så har man ställt in tågen och talen på sina håll, men något allmänt upphörande har det aldrig varit tal om. I år så återupptog man till och med förstamajdemonstrationen i Sunne, som inte ens är någon röd kommun, men det var nog mest för att utrikesminister Margot Wallström (S) skulle komma dit. Ändå blev det en gles skara i den snåla blåsten.

Första maj är ju till och med en allmän helgdag, så politisk den nu än är, och borde egentligen avskaffas som sådan så att vi kunde få tillbaka annandag pingst (som fick träda tillbaka när nationaldagen blev helgdag). Å andra sidan är det nog många valborgsfirare som uppskattar en vilodag efter siste april. Eller för den delen svenskar som ägnar sig åt vårstädning. Få tänker nog på de röda fanorna.

I Sunne höll som sagt utrikesministern tal, för att sedan dra vidare och upprepa proceduren i Karlstad. Det var ett sedvanligt floskelfyllt tal om solidaritet, mångfald och tolerans, samt en hel del socialdemokratiska talepunkter som partiets företrädare nu skall hamra in inför valet i höst.

Wallström skröt bland annat med att det har tillkommit fler jobb och ungdomsarbetslösheten gått ned sedan regeringen tillträdde. Nå, nu har vi och de flesta länder genomgått en högkonjunktur under samma tid, så det är svårt för S att ta äran av det. Dessutom så är det så att vi har ett allt större utanförskap där framför allt nyanlända och andra invandrare har oerhört svårt att komma i sysselsättning. Statsministern Stefan Löfvens (S) löfte om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ter sig allt mer avlägset.

Löfven själv passade på tillfället att lova upp till 600 kronor mer i månaden till landets pensionärer. Något som skulle kosta 4 miljarder kronor per år och omfatta 1,2 miljoner pensionärer, en stor och stark väljargrupp. Det märks att det är val i år. För detta löfte är inte så mycket värt då det inte är något som S kan göra på egen hand. Det måste tas upp och beslutas om i den blocköverskridande så kallade pensionsgruppen, som består av de partier som ingick överenskommelsen om det nya pensionssystemet (alla utom Vänstern och Sverigedemokraterna).

Snabbt visade det sig att det egentligen inte råder några större delade meningar där om att Sveriges pensionärer behöver mer i plånboken. ”Det finns ingen konflikt”, som Emil Källström (C) sade till SVT och allianspartierna säger sig vara beredda att diskutera detta med S. Sedan är det mer en detalj i sammanhanget om det sker genom ett tillskott till den allmänna pensionen eller genom att skatten sänks.

Det är svårt att se hur det skall kunna bli strid om det, men underskatta aldrig en desperat socialdemokratis tilltag i en valrörelse. För det ser illa ut för S, som i några mätningar är nere på runt 27 procent, och då brukar S också tappa i valrörelser. Så svaret på vad S demonstrerar för under första maj blir att de demonstrerar för att behålla makten. Strängt taget var det ju det som de gamla kommunistiska staterna i öst också gjorde, även om deras maktutövande var av ett annat slag.

Visst är det bra med traditioner, men under decennier har demonstrationstågen blivit allt glesare, men ändå så envisas de med att fortsätta. Visserligen så har man ställt in tågen och talen på sina håll, men något allmänt upphörande har det aldrig varit tal om. I år så återupptog man till och med förstamajdemonstrationen i Sunne, som inte ens är någon röd kommun, men det var nog mest för att utrikesminister Margot Wallström (S) skulle komma dit. Ändå blev det en gles skara i den snåla blåsten.

Första maj är ju till och med en allmän helgdag, så politisk den nu än är, och borde egentligen avskaffas som sådan så att vi kunde få tillbaka annandag pingst (som fick träda tillbaka när nationaldagen blev helgdag). Å andra sidan är det nog många valborgsfirare som uppskattar en vilodag efter siste april. Eller för den delen svenskar som ägnar sig åt vårstädning. Få tänker nog på de röda fanorna.

I Sunne höll som sagt utrikesministern tal, för att sedan dra vidare och upprepa proceduren i Karlstad. Det var ett sedvanligt floskelfyllt tal om solidaritet, mångfald och tolerans, samt en hel del socialdemokratiska talepunkter som partiets företrädare nu skall hamra in inför valet i höst.

Wallström skröt bland annat med att det har tillkommit fler jobb och ungdomsarbetslösheten gått ned sedan regeringen tillträdde. Nå, nu har vi och de flesta länder genomgått en högkonjunktur under samma tid, så det är svårt för S att ta äran av det. Dessutom så är det så att vi har ett allt större utanförskap där framför allt nyanlända och andra invandrare har oerhört svårt att komma i sysselsättning. Statsministern Stefan Löfvens (S) löfte om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ter sig allt mer avlägset.

Löfven själv passade på tillfället att lova upp till 600 kronor mer i månaden till landets pensionärer. Något som skulle kosta 4 miljarder kronor per år och omfatta 1,2 miljoner pensionärer, en stor och stark väljargrupp. Det märks att det är val i år. För detta löfte är inte så mycket värt då det inte är något som S kan göra på egen hand. Det måste tas upp och beslutas om i den blocköverskridande så kallade pensionsgruppen, som består av de partier som ingick överenskommelsen om det nya pensionssystemet (alla utom Vänstern och Sverigedemokraterna).

Snabbt visade det sig att det egentligen inte råder några större delade meningar där om att Sveriges pensionärer behöver mer i plånboken. ”Det finns ingen konflikt”, som Emil Källström (C) sade till SVT och allianspartierna säger sig vara beredda att diskutera detta med S. Sedan är det mer en detalj i sammanhanget om det sker genom ett tillskott till den allmänna pensionen eller genom att skatten sänks.

Det är svårt att se hur det skall kunna bli strid om det, men underskatta aldrig en desperat socialdemokratis tilltag i en valrörelse. För det ser illa ut för S, som i några mätningar är nere på runt 27 procent, och då brukar S också tappa i valrörelser. Så svaret på vad S demonstrerar för under första maj blir att de demonstrerar för att behålla makten. Strängt taget var det ju det som de gamla kommunistiska staterna i öst också gjorde, även om deras maktutövande var av ett annat slag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.