2018-03-14 06:00

2018-03-14 06:00

Fungerande friskolor offras

LEDARE

Socialdemokraterna slår mot alla konfessionella friskolor och kommer sannolikt att belönas av väljarna.

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. ”Det handlar om Sveriges framtid och om vilka värderingar som ska prägla vårt samhälle”, förklarade civilminister Ardalan Shekarabi (S) under presskonferensen. Han tillade sedan det uttryck som vi sannolikt kommer får höra S upprepa i valrörelsen, nämligen att svenska skolbarn inte ska indoktrineras ”av vare sig präst eller imam”.

Från den meningen kan man nog egentligen stryka präst. Det var länge sedan några präster indoktrinerade barn i Sverige. Vad förslaget handlar om är de muslimska friskolorna i Göteborg, Malmö och nu också Borås som återkommande har uppmärksammats för missförhållanden.

Förslaget är uppenbart utformat för valrörelsen. Problemet med de aktuella skolorna har ju annars funnits i flera år. Så sent som förra veckan tillsatte regeringen en utredning om konfessionella friskolor. Socialdemokraterna vill tydligt signalera att de ser samma hot som stora väljargrupper. Tre av fyra väljare är enligt en undersökning av Novus för ett förbud. Andelen är ännu högre bland LO-väljare. S tjänar på en debatt om religiösa skolor.

Kanske ser S också verkliga utmaningar i framtiden om inte integrationen av Sveriges muslimska minoritet hastigt förbättras. Det är svårt att se hur den socialdemokratiska samhällsmodellen skulle kunna fungera i ett land som likt de i Mellanöstern blir allt mer uppdelat i religiösa enklaver.

Från de judiska skolorna hörs inga protester. De har ingen konfessionell inriktning, utan en kulturell, ungefär som tyska eller franska skolorna. Däremot hörs högljudda protester från kristna företrädare över förslaget. Nog måste det kännas orättvist om väl fungerande kristna skolor nu ska stängas ned när alla vet att det inte är hos dem som problemet ligger.

Ett alternativ till ett generellt förbud är naturligtvis starkare sanktioner när skolor missköter sig. Efter alla turer kring den muslimska Vetenskapsskolan i Göteborg borde den vara stäng för länge sedan. Det är ingen mänsklig rättighet att driva skola i Sverige. Dock verkar det saknas tydligt lagrum för myndigheterna att agera. Det ligger därför en hel del i Erik Bengtzboes (M) kritik att detta är något Socialdemokraterna gör för att de inte klarar att sköta tillsynen. Kanske borde staten börja i med att se till att skolor som verkligen missköter sig faktiskt stängs ned, oavsett vem huvudmannen är.

Förutom barn, lärare och föräldrar på välfungerande kristna skolor är de stora förlorarna på utspelet sannolikt Sverigedemokraterna. SD vill inte förbjuda konfessionella skolor, men väljarna som S vill plocka tillbaka är sannolikt sådana som gått till SD. Några som däremot kan glädjas om man ser till det politiska spelet är Kristdemokraterna. Hotet mot de konfessionella friskolorna ger KD något att mobilisera väljare kring.

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. ”Det handlar om Sveriges framtid och om vilka värderingar som ska prägla vårt samhälle”, förklarade civilminister Ardalan Shekarabi (S) under presskonferensen. Han tillade sedan det uttryck som vi sannolikt kommer får höra S upprepa i valrörelsen, nämligen att svenska skolbarn inte ska indoktrineras ”av vare sig präst eller imam”.

Från den meningen kan man nog egentligen stryka präst. Det var länge sedan några präster indoktrinerade barn i Sverige. Vad förslaget handlar om är de muslimska friskolorna i Göteborg, Malmö och nu också Borås som återkommande har uppmärksammats för missförhållanden.

Förslaget är uppenbart utformat för valrörelsen. Problemet med de aktuella skolorna har ju annars funnits i flera år. Så sent som förra veckan tillsatte regeringen en utredning om konfessionella friskolor. Socialdemokraterna vill tydligt signalera att de ser samma hot som stora väljargrupper. Tre av fyra väljare är enligt en undersökning av Novus för ett förbud. Andelen är ännu högre bland LO-väljare. S tjänar på en debatt om religiösa skolor.

Kanske ser S också verkliga utmaningar i framtiden om inte integrationen av Sveriges muslimska minoritet hastigt förbättras. Det är svårt att se hur den socialdemokratiska samhällsmodellen skulle kunna fungera i ett land som likt de i Mellanöstern blir allt mer uppdelat i religiösa enklaver.

Från de judiska skolorna hörs inga protester. De har ingen konfessionell inriktning, utan en kulturell, ungefär som tyska eller franska skolorna. Däremot hörs högljudda protester från kristna företrädare över förslaget. Nog måste det kännas orättvist om väl fungerande kristna skolor nu ska stängas ned när alla vet att det inte är hos dem som problemet ligger.

Ett alternativ till ett generellt förbud är naturligtvis starkare sanktioner när skolor missköter sig. Efter alla turer kring den muslimska Vetenskapsskolan i Göteborg borde den vara stäng för länge sedan. Det är ingen mänsklig rättighet att driva skola i Sverige. Dock verkar det saknas tydligt lagrum för myndigheterna att agera. Det ligger därför en hel del i Erik Bengtzboes (M) kritik att detta är något Socialdemokraterna gör för att de inte klarar att sköta tillsynen. Kanske borde staten börja i med att se till att skolor som verkligen missköter sig faktiskt stängs ned, oavsett vem huvudmannen är.

Förutom barn, lärare och föräldrar på välfungerande kristna skolor är de stora förlorarna på utspelet sannolikt Sverigedemokraterna. SD vill inte förbjuda konfessionella skolor, men väljarna som S vill plocka tillbaka är sannolikt sådana som gått till SD. Några som däremot kan glädjas om man ser till det politiska spelet är Kristdemokraterna. Hotet mot de konfessionella friskolorna ger KD något att mobilisera väljare kring.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.