2018-03-09 13:50

2018-03-09 13:50

Mindre ideologi och mer verkstad

LEDARE

Stefan Löfven för fram en brett respekterad mittenpolitiker som ny minister. Det är ett klokt drag i en valrörelse där S vill locka tillbaka väljare som gått högerut.

Statsminister Stefan Löfven (S) hann göra ytterligare ett ministerbyte innan valet. Den här gången var det en för regeringen god nyhet som föranledde det. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har fått uppdraget som vice chef för FN:s jämställdhetsorgan UN Women, en post regeringen nominerade henne till. Löfven har således haft god tid på sig att hitta en ny minister. På torsdagen presenterade han en återvändare i regeringssammanhang: Riksdagsledamoten och utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren (S).

Hallengren var Sveriges yngste minister i modern tid då hon blev statsråd i Göran Perssons regering år 2002. Hennes roll var då som biträdande utbildningsminister och ungdomsminister och som 28-åring passade hon in i den mall av oerfarna och därmed svaga statsråd som Göran Persson sägs ha föredragit. Nu är hon en erfaren politiker och har bland annat hunnit med att vara utskottsordförande i riksdagen. En stor skillnad om man jämför med företrädaren Åsa Regnér som ju hämtades utanför både riksdag och partipolitik.

På pressträffen meddelade Hallengren att hon i den nya rollen tänker prioritera äldrefrågorna. Ett rimligt besked med tanke på att det är valår och att hon representerar Socialdemokraterna vars snittväljare sannolikt är de äldsta bland riksdagspartierna. I valet 2014 var det Centerpartiet som hade äldst väljare, men hajpen kring Annie Lööf torde sannolikt ha ändrat snittåldern nedåt. Äldrefrågorna kommer bli viktiga i valet för alla partier, men kanske särskilt viktiga för S.

Statsministern lyckades använda presentationen av den nya ministern till att gjuta lite olja på vågorna som svallat efter utspelet om LSS och assistansersättningen. Hallengren betonade under presentationen, med ett öga på sin chef, att LSS är en fundamental rättighet. ”Alla som har rätt till assistans ska få det”, lovade hon.

Därmed får vi förmoda att de tidigare signalerna om ändringar i LSS från regeringens utredare var en testballong som inte höll. Frågan är om Hallengrens betygande ett år före val gör LSS-brukarna och deras familjer lugnare. Det är nog för tidigt att utgå från att LSS får vara kvar. Däremot vet vi att Socialdemokraterna inte tänker föreslå några försämringar innan valet. Helst vill S förstås ha bort LSS som valfråga. Men utredningen finns kvar och i dess direktiv finns målet att minska kostnader.

Man hade kunnat tänka sig att den nya jämställdhetsministern skulle ta tillfället (den internationella kvinnodagen) i akt och hålla ett brandtal om feminism. Men just jämställdhetsfrågorna var något nedtonade vilket kommentatorer till vänster har reagerat på. ”Det kan bli en belastning för Lena Hallengren att hon inte profilerat sig i jämställdhetsfrågor tidigare”, skrev till exempel Lena Melin i Aftonbladet.

Lena Hallengrens pragmatiska bakgrund inom skruv och mutter-frågor som trafik och utbildning kan ju jämföras mot företrädaren Åsa Regnérs mer ideologiska och feministiska framtoning. Kanske bör vi se också detta som ett tecken på att valrörelsen är i gång. Tidigare behövde Stefan Löfven starkt ideologiska ministrar som enade rörelsen och hindrade väljarflykt vänsterut. Nu när ett val ska avgöras behöver han mittenpolitiker, som också marginalväljare kan tänka sig att rösta på.

Statsminister Stefan Löfven (S) hann göra ytterligare ett ministerbyte innan valet. Den här gången var det en för regeringen god nyhet som föranledde det. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har fått uppdraget som vice chef för FN:s jämställdhetsorgan UN Women, en post regeringen nominerade henne till. Löfven har således haft god tid på sig att hitta en ny minister. På torsdagen presenterade han en återvändare i regeringssammanhang: Riksdagsledamoten och utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren (S).

Hallengren var Sveriges yngste minister i modern tid då hon blev statsråd i Göran Perssons regering år 2002. Hennes roll var då som biträdande utbildningsminister och ungdomsminister och som 28-åring passade hon in i den mall av oerfarna och därmed svaga statsråd som Göran Persson sägs ha föredragit. Nu är hon en erfaren politiker och har bland annat hunnit med att vara utskottsordförande i riksdagen. En stor skillnad om man jämför med företrädaren Åsa Regnér som ju hämtades utanför både riksdag och partipolitik.

På pressträffen meddelade Hallengren att hon i den nya rollen tänker prioritera äldrefrågorna. Ett rimligt besked med tanke på att det är valår och att hon representerar Socialdemokraterna vars snittväljare sannolikt är de äldsta bland riksdagspartierna. I valet 2014 var det Centerpartiet som hade äldst väljare, men hajpen kring Annie Lööf torde sannolikt ha ändrat snittåldern nedåt. Äldrefrågorna kommer bli viktiga i valet för alla partier, men kanske särskilt viktiga för S.

Statsministern lyckades använda presentationen av den nya ministern till att gjuta lite olja på vågorna som svallat efter utspelet om LSS och assistansersättningen. Hallengren betonade under presentationen, med ett öga på sin chef, att LSS är en fundamental rättighet. ”Alla som har rätt till assistans ska få det”, lovade hon.

Därmed får vi förmoda att de tidigare signalerna om ändringar i LSS från regeringens utredare var en testballong som inte höll. Frågan är om Hallengrens betygande ett år före val gör LSS-brukarna och deras familjer lugnare. Det är nog för tidigt att utgå från att LSS får vara kvar. Däremot vet vi att Socialdemokraterna inte tänker föreslå några försämringar innan valet. Helst vill S förstås ha bort LSS som valfråga. Men utredningen finns kvar och i dess direktiv finns målet att minska kostnader.

Man hade kunnat tänka sig att den nya jämställdhetsministern skulle ta tillfället (den internationella kvinnodagen) i akt och hålla ett brandtal om feminism. Men just jämställdhetsfrågorna var något nedtonade vilket kommentatorer till vänster har reagerat på. ”Det kan bli en belastning för Lena Hallengren att hon inte profilerat sig i jämställdhetsfrågor tidigare”, skrev till exempel Lena Melin i Aftonbladet.

Lena Hallengrens pragmatiska bakgrund inom skruv och mutter-frågor som trafik och utbildning kan ju jämföras mot företrädaren Åsa Regnérs mer ideologiska och feministiska framtoning. Kanske bör vi se också detta som ett tecken på att valrörelsen är i gång. Tidigare behövde Stefan Löfven starkt ideologiska ministrar som enade rörelsen och hindrade väljarflykt vänsterut. Nu när ett val ska avgöras behöver han mittenpolitiker, som också marginalväljare kan tänka sig att rösta på.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.