2018-03-07 19:31

2018-03-09 13:21

Landsbygdspolitiken en av Fi:s grundpelare

Feministiskt initiativ: Replik på ledaren 27/2

Vi ser istället de människor som bor i gles- och landsbygd som individer som ska ha samma rättigheter som dem som väljer att bo i en stad, skriver Mikael Gabrielsson och Ingrid Mårtensson.

För någon vecka sedan fyrade NWT:s ledarredaktion av en salva mot Feministiskt initiativ som var förvånande lång och detaljerad med tanke på att partiet avfärdades som löjligt litet och helt ointressant. Såhär inför Internationella kvinnodagen vill vi bara hjälpa NWT att rätta till några av de grövsta felaktigheterna i ledaren:Till att börja med heter vår nya partiledare Gita Nabavi och inget annat.

Feministiskt initiativ började nog mycket riktigt som ett akademiskt dominerat storstadsparti för många år sedan, men har vidgat sig till någonting helt annat, något mycket större och bredare. I årets val ställer Fi upp i ett femtiotal kommuner i landet, däribland Arvika, Munkfors och Karlstad. Tvärtemot vad NWT tror, så är just landsbygdspolitiken en av Fi:s verkliga grundpelare och röstmagneter. Vi utmanar den urbana normen där staden är mall för hur livet ska levas. Vi ser istället de människor som bor i gles- och landsbygd som individer som ska ha samma rättigheter som dem som väljer att bo i en stad.

Vi ser ingen anledning att låta alla flyttlass och all trafik gå från glesbygd till staden, utan vill vända på stenar för att se om inte skolbussen kan gå åt andra hållet, till orten där det redan står en dåligt utnyttjad skola och väntar på att fyllas av elever från en trång stadsdelsskola. Ständigt blir vi påhoppade för att vi inte skulle vara nog tydliga när det gäller vår inställning till våld i hederns namn. Sanningen är att inget parti har ett så gediget program på denna punkt, något som också syns i de kommuner där vi är representerade och har kunnat öka resurserna till en rad olika former av förebyggande åtgärder på fritidsgårdar och i skolor, samt ökat stödet till kvinnojourer.

Vi verkar givetvis för nolltolerans mot barnäktenskap och vill avsätta resurser för att hämta hem unga som har gifts bort utomlands. Vi vill skärpa straffet för fridskränkning till minst ett år, vi vill att begreppet ”närstående” i detta sammanhang ska vidgas till släktingar och andra personer i den utsattas nätverk och vi kräver att vårt samhälle lär sig läsa risker och vidtar åtgärder så fort det föreligger tecken på att en större krets runt den drabbade godkänner eller deltar i ett förtryck. Vi är tveksamma till effekten av skärpt straffutmätning för brott i namn av heder, men tycker ändå att frågan bör utredas.

Övriga missförstånd angående Fi:s politik lär vi återkomma till många gånger det närmaste halvåret.

Mikael Gabrielsson, Ransäter

riksdagskandidat Värmland och hängiven glesbygdsbo

Ingrid Mårtensson,

riksdagskandidat Jämtland och Talesperson Gles- och landsbygdfrågor

För någon vecka sedan fyrade NWT:s ledarredaktion av en salva mot Feministiskt initiativ som var förvånande lång och detaljerad med tanke på att partiet avfärdades som löjligt litet och helt ointressant. Såhär inför Internationella kvinnodagen vill vi bara hjälpa NWT att rätta till några av de grövsta felaktigheterna i ledaren:Till att börja med heter vår nya partiledare Gita Nabavi och inget annat.

Feministiskt initiativ började nog mycket riktigt som ett akademiskt dominerat storstadsparti för många år sedan, men har vidgat sig till någonting helt annat, något mycket större och bredare. I årets val ställer Fi upp i ett femtiotal kommuner i landet, däribland Arvika, Munkfors och Karlstad. Tvärtemot vad NWT tror, så är just landsbygdspolitiken en av Fi:s verkliga grundpelare och röstmagneter. Vi utmanar den urbana normen där staden är mall för hur livet ska levas. Vi ser istället de människor som bor i gles- och landsbygd som individer som ska ha samma rättigheter som dem som väljer att bo i en stad.

Vi ser ingen anledning att låta alla flyttlass och all trafik gå från glesbygd till staden, utan vill vända på stenar för att se om inte skolbussen kan gå åt andra hållet, till orten där det redan står en dåligt utnyttjad skola och väntar på att fyllas av elever från en trång stadsdelsskola. Ständigt blir vi påhoppade för att vi inte skulle vara nog tydliga när det gäller vår inställning till våld i hederns namn. Sanningen är att inget parti har ett så gediget program på denna punkt, något som också syns i de kommuner där vi är representerade och har kunnat öka resurserna till en rad olika former av förebyggande åtgärder på fritidsgårdar och i skolor, samt ökat stödet till kvinnojourer.

Vi verkar givetvis för nolltolerans mot barnäktenskap och vill avsätta resurser för att hämta hem unga som har gifts bort utomlands. Vi vill skärpa straffet för fridskränkning till minst ett år, vi vill att begreppet ”närstående” i detta sammanhang ska vidgas till släktingar och andra personer i den utsattas nätverk och vi kräver att vårt samhälle lär sig läsa risker och vidtar åtgärder så fort det föreligger tecken på att en större krets runt den drabbade godkänner eller deltar i ett förtryck. Vi är tveksamma till effekten av skärpt straffutmätning för brott i namn av heder, men tycker ändå att frågan bör utredas.

Övriga missförstånd angående Fi:s politik lär vi återkomma till många gånger det närmaste halvåret.

Mikael Gabrielsson, Ransäter

riksdagskandidat Värmland och hängiven glesbygdsbo

Ingrid Mårtensson,

riksdagskandidat Jämtland och Talesperson Gles- och landsbygdfrågor

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.