2018-03-06 19:00

2018-03-06 19:16

Centerpartisterna borde säga nej

Avslöjandena om att Centerpartiet placerat shariasförespråkare i svenska domstolar är beklämmande och hade kunnat undvikas.

Den franske författaren Michel Houellebecqs roman ”Underkastelse” ledde inte till någon större debatt när den gavs ut på svenska hösten 2015. Det hade den däremot gjort i Frankrike. Romanen handlar om ett Frankrike som tas över av islamister. Det sker inte genom att muslimer blir en majoritet av befolkningen, utan genom att islamister utnyttjar medlöpare i det franska samhället och i politiken, för att få ständigt ökat inflytande över landets institutioner.

Det är svårt att inte tänka på Houellebecqs Underkastelse när man hör nyheten om att två centerpartistiska nämndemän i Solna avgjort ett ärende så att det nu kallas Sveriges första shariadom. En kvinna som anmält en man för misshandel avfärdas för att hon kommer från en sämre familj än mannen och att hennes trovärdighet sjunker då hon gått till polisen i stället för släkten.

En av de centerpartiska nämndemännen uppmärksammades redan 2006 då hon och hennes man gjorde uttalanden och påtryckningar mot politiska partier om att Sverige borde integreras i Islam genom att tillåta Sharialag vid domstolar och genom att ge automatisk lärarlegitimation för imamer. Centerpartiet har trots detta valt att ge henne förtroende i socialnämnd och som nämndeman och därmed till att döma i svensk domstol. Bortförklaringarna låter inte helt övertygande.

På sociala medier försökte Centerpartiet först förminska händelsen genom att beskriva det som om det handlade om ”sexism”. Företrädaren för den lokala centeravdelningen förklarade sedan för media att de inte trodde att kvinnan – som alltid bär slöja – längre ”hade de åsikterna.”

I en intervju med TV4 försökte Centerns partisekreterare Michael Arthursson göra sken av att han inte kände till åsikterna hos partiets företrädare förrän nu. Men dessa har rapporterats åtskilliga gånger. Världen i dag avslöjade 2011 att personen haft inflytande över migrationsärenden som gällt kristna konvertiter. Nyligen beskrev Rebecca Uvell på sin blogg hur Centerpartiet gett en islamist inflytande över migrationsärenden. Att uppgifterna inte skulle ha hamnat på partisekreterarens bord förefaller otroligt.

Tyvärr är det väl så att Centerns ovilja att lyfta bort företrädare som visat sig vara förespråkare för sharia passar in i ett mönster där partiet försöker få röster i nya väljargrupper. Det har vid flera tillfällen lett till övertramp. Som förslaget till idéprogram där Sverige skulle ha oreglerad invandring och lagar öppna för månggifte. Eller när Centerpartiets kommunikationschef insinuerade i sociala media att Amine Kakabaveh (V) ”umgås med högerextrema”. Hon försökte uppmärksamma kvinnors utsatthet inom hederskulturer.

De som dragit skada av Centerpartiets vurm för identitetspolitik har varit partiets hårt arbetande politiker ute i landet. Bra förslag om skogspolitik, klimat, försvar och en trygg landsbygd har hamnat i skymundan när partiet försökt att etablera bilden av sig som Sverigedemokraternas motsats. Nog borde det vara möjligt att stå för öppenhet och tolerans, utan dessa ständiga dikeskörningar? Det är konstigt att protesterna från Centerpartiets gräsrötter inte är högre.

Den franske författaren Michel Houellebecqs roman ”Underkastelse” ledde inte till någon större debatt när den gavs ut på svenska hösten 2015. Det hade den däremot gjort i Frankrike. Romanen handlar om ett Frankrike som tas över av islamister. Det sker inte genom att muslimer blir en majoritet av befolkningen, utan genom att islamister utnyttjar medlöpare i det franska samhället och i politiken, för att få ständigt ökat inflytande över landets institutioner.

Det är svårt att inte tänka på Houellebecqs Underkastelse när man hör nyheten om att två centerpartistiska nämndemän i Solna avgjort ett ärende så att det nu kallas Sveriges första shariadom. En kvinna som anmält en man för misshandel avfärdas för att hon kommer från en sämre familj än mannen och att hennes trovärdighet sjunker då hon gått till polisen i stället för släkten.

En av de centerpartiska nämndemännen uppmärksammades redan 2006 då hon och hennes man gjorde uttalanden och påtryckningar mot politiska partier om att Sverige borde integreras i Islam genom att tillåta Sharialag vid domstolar och genom att ge automatisk lärarlegitimation för imamer. Centerpartiet har trots detta valt att ge henne förtroende i socialnämnd och som nämndeman och därmed till att döma i svensk domstol. Bortförklaringarna låter inte helt övertygande.

På sociala medier försökte Centerpartiet först förminska händelsen genom att beskriva det som om det handlade om ”sexism”. Företrädaren för den lokala centeravdelningen förklarade sedan för media att de inte trodde att kvinnan – som alltid bär slöja – längre ”hade de åsikterna.”

I en intervju med TV4 försökte Centerns partisekreterare Michael Arthursson göra sken av att han inte kände till åsikterna hos partiets företrädare förrän nu. Men dessa har rapporterats åtskilliga gånger. Världen i dag avslöjade 2011 att personen haft inflytande över migrationsärenden som gällt kristna konvertiter. Nyligen beskrev Rebecca Uvell på sin blogg hur Centerpartiet gett en islamist inflytande över migrationsärenden. Att uppgifterna inte skulle ha hamnat på partisekreterarens bord förefaller otroligt.

Tyvärr är det väl så att Centerns ovilja att lyfta bort företrädare som visat sig vara förespråkare för sharia passar in i ett mönster där partiet försöker få röster i nya väljargrupper. Det har vid flera tillfällen lett till övertramp. Som förslaget till idéprogram där Sverige skulle ha oreglerad invandring och lagar öppna för månggifte. Eller när Centerpartiets kommunikationschef insinuerade i sociala media att Amine Kakabaveh (V) ”umgås med högerextrema”. Hon försökte uppmärksamma kvinnors utsatthet inom hederskulturer.

De som dragit skada av Centerpartiets vurm för identitetspolitik har varit partiets hårt arbetande politiker ute i landet. Bra förslag om skogspolitik, klimat, försvar och en trygg landsbygd har hamnat i skymundan när partiet försökt att etablera bilden av sig som Sverigedemokraternas motsats. Nog borde det vara möjligt att stå för öppenhet och tolerans, utan dessa ständiga dikeskörningar? Det är konstigt att protesterna från Centerpartiets gräsrötter inte är högre.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.