2018-02-14 06:00

2018-02-14 06:00

Flyktingar är aldrig ”illegala”

Brev till ledarsidan:

Svar till ledaren i NWT 7/2

Det är med oerhörd förvåning som jag läser ledaren i NWT där åsikten att Moderaterna i alliansregeringen gjorde ett ”misstag” när man ingick den ”så kallade migrationsöverenskommelsen” framförs.

Jag trodde aldrig att jag skulle läsa sådant, enligt mitt sätt att se det, oerhört feltänkt material i NWT. Det som är det fundamentala misstaget är att nära nog alla partier, och framför allt M, svansar efter Sverigedemokraternas pipa för att vinna röster inför valet.

Att det handlar om människor av kött och blod med en önskan om att få leva i ett land där man inte hela tiden måste ta risken att bli dödad bara för att man måste gå och handla eller hämta vatten, bortser man ifrån. Deras enda misstag var att råka födas i ett land där de var trakasserade och förföljda på grund av sin etnicitet och sin religion, och där det pågår ett krig mellan inhemska grupper med utländsk inblandning.

Dessa ungdomar önskar bara en sak – att få utbilda sig och bidra till det svenska samhället genom att arbeta, försörja sig och betala skatt. Flyktingar är aldrig ”illegala” genom att försöka undvika att bli återsända till ett land i krig. Det är varken olagligt att gömma sig eller att hjälpa någon att gömma sig.

Det är hur enkelt som helst att avskaffa det ”skuggsamhälle” som ledarredaktionen förfasar sig över – det är bara att bevilja alla de ensamkommande ungdomarna uppehållstillstånd och så småningom medborgarskap, och då kommer de partier som gör detta också att få ett stort tillskott av personer som röstar på dem, både ungdomarna och de tiotusentals som arbetar för att de ska få stanna.

Ledaren framhåller också att ”processen för återvändande måste förbättras avsevärt”. Jag tar mig för pannan och läser en gång till och – jo – jag hade läst rätt! Lägg istället dessa resurser på mottagandet, utbildningen och integrationen. Dessa ungdomar kommer då att kunna fylla vakanserna på arbetsmarknaden när de stora pensionsavgångarna drar igång om bara några år. Dessutom är dessa ungdomar beredda att ta arbeten som många svenska ungdomar väljer bort. Tänk om det inte finns någon som kan torka en pensionerad redaktör i baken när han bor på ”hemmet”.

Det enda ”misstag” som gjorts är, som jag och de många som hjälper ungdomarna i sin kamp mot den orättfärdiga asylprocessen ser det, att inte välkomna och snabbt integrera dem.

”Walk together, talk together, all you people of the world – then, and only then, shall you have peace” (Sanskrit)

Staffan Wrange

Sunne

Pensionerad lärare och skolledare

NWT svarar: Staffan Wrange verkar ha blandat ihop flera olika ledare. Den ledare som refereras handlar om människor som fått avslag på sin asylansökan, då de befunnits sakna skyddsskäl, men ändå väljer att stanna kvar illegalt i landet. Observera, saknar skyddsskäl enligt alla prövningar av Migrationsverket och migrationsdomstolarna. Och jo, det är inte lagligt att befinna sig i landet om man saknar uppehållstillstånd. Flykting är man om man fått sin asylansökan beviljad.

Sedan börjar Wrange prata om ensamkommande ungdomar, vilket är en annan kategori än den som ledaren i fråga handlade om, även om ensamkommande förvisso också kan bli illegala invandrare senare. Men det är en annan diskussion.

Wrange ger här uttryck för ett stort önsketänkande om att det skulle vara en lätt affär att integrera och skaffa jobb åt alla som kommit hit. Det är det inte, och det blir inte lättare av att så många lever i ett skuggsamhälle.

NWT:s politiska redaktion

Svar till ledaren i NWT 7/2

Det är med oerhörd förvåning som jag läser ledaren i NWT där åsikten att Moderaterna i alliansregeringen gjorde ett ”misstag” när man ingick den ”så kallade migrationsöverenskommelsen” framförs.

Jag trodde aldrig att jag skulle läsa sådant, enligt mitt sätt att se det, oerhört feltänkt material i NWT. Det som är det fundamentala misstaget är att nära nog alla partier, och framför allt M, svansar efter Sverigedemokraternas pipa för att vinna röster inför valet.

Att det handlar om människor av kött och blod med en önskan om att få leva i ett land där man inte hela tiden måste ta risken att bli dödad bara för att man måste gå och handla eller hämta vatten, bortser man ifrån. Deras enda misstag var att råka födas i ett land där de var trakasserade och förföljda på grund av sin etnicitet och sin religion, och där det pågår ett krig mellan inhemska grupper med utländsk inblandning.

Dessa ungdomar önskar bara en sak – att få utbilda sig och bidra till det svenska samhället genom att arbeta, försörja sig och betala skatt. Flyktingar är aldrig ”illegala” genom att försöka undvika att bli återsända till ett land i krig. Det är varken olagligt att gömma sig eller att hjälpa någon att gömma sig.

Det är hur enkelt som helst att avskaffa det ”skuggsamhälle” som ledarredaktionen förfasar sig över – det är bara att bevilja alla de ensamkommande ungdomarna uppehållstillstånd och så småningom medborgarskap, och då kommer de partier som gör detta också att få ett stort tillskott av personer som röstar på dem, både ungdomarna och de tiotusentals som arbetar för att de ska få stanna.

Ledaren framhåller också att ”processen för återvändande måste förbättras avsevärt”. Jag tar mig för pannan och läser en gång till och – jo – jag hade läst rätt! Lägg istället dessa resurser på mottagandet, utbildningen och integrationen. Dessa ungdomar kommer då att kunna fylla vakanserna på arbetsmarknaden när de stora pensionsavgångarna drar igång om bara några år. Dessutom är dessa ungdomar beredda att ta arbeten som många svenska ungdomar väljer bort. Tänk om det inte finns någon som kan torka en pensionerad redaktör i baken när han bor på ”hemmet”.

Det enda ”misstag” som gjorts är, som jag och de många som hjälper ungdomarna i sin kamp mot den orättfärdiga asylprocessen ser det, att inte välkomna och snabbt integrera dem.

”Walk together, talk together, all you people of the world – then, and only then, shall you have peace” (Sanskrit)

Staffan Wrange

Sunne

Pensionerad lärare och skolledare

NWT svarar: Staffan Wrange verkar ha blandat ihop flera olika ledare. Den ledare som refereras handlar om människor som fått avslag på sin asylansökan, då de befunnits sakna skyddsskäl, men ändå väljer att stanna kvar illegalt i landet. Observera, saknar skyddsskäl enligt alla prövningar av Migrationsverket och migrationsdomstolarna. Och jo, det är inte lagligt att befinna sig i landet om man saknar uppehållstillstånd. Flykting är man om man fått sin asylansökan beviljad.

Sedan börjar Wrange prata om ensamkommande ungdomar, vilket är en annan kategori än den som ledaren i fråga handlade om, även om ensamkommande förvisso också kan bli illegala invandrare senare. Men det är en annan diskussion.

Wrange ger här uttryck för ett stort önsketänkande om att det skulle vara en lätt affär att integrera och skaffa jobb åt alla som kommit hit. Det är det inte, och det blir inte lättare av att så många lever i ett skuggsamhälle.

NWT:s politiska redaktion

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.