2018-01-11 06:00

2018-01-11 06:00

"Som i Sovjetunionen"

LEDARE

Den förre partiledaren Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet. Han är sur över hur han behandlats efter anklagelserna om sexuella trakasserier. Samtidigt har flera andra riksdagsledamöter hoppat av och många talar om en obehaglig toppstyrning och att det är lågt i tak. Kommer Vänsterpartiet att bli det nästa krispartiet i svensk politik?

Efter 39 års medlemskap så kände Ohly att han inte kunde vara med längre. Men det handlar inte egentligen om sakpolitiken, utan om hur partiledningen behandlat honom efter anklagelserna från en kvinnlig partimedlem om att han sexuellt trakasserat henne på en partifest förra året. Ohly har nekat till dem, men bett om ursäkt för att han varit ”alltför närgången och efterhängsen”. En polisutredning lades ned tämligen omgående.

Men den informella partidomstolen har ändå dömt Ohly, som förbjöds att närvara på framtida partiarrangemang. Partiledaren Jonas Sjöstedt och den feministiska talespersonen Rossana Dinamarca har då kallat Ohly för ”förövare”, vilket Ohly i en kommentar till Sveriges radios Ekoredaktion säger gränsar till förtal. Därför lämnar han nu partiet eftersom han inte kan vara kvar ”med självrespekten i behåll”.

På SVT Opinion utvecklar han sitt avhopp och beskriver en situation där han i princip inte getts möjlighet att ge sin version av saken. När den biträdande partisekreteraren föreslog att han skulle låtsas vara sjuk för att inte delta på partikongressen, så svarade han ”som de gjorde i Sovjetunionen, menar du?”.

Det uttalandet kan synas ironiskt från en man som 1979 gick med i ett parti som då kallade sig Vänsterpartiet Kommunisterna, med en lång och osnygg historia av att vara Moskvas lydiga redskap. Är det något som kännetecknat kommunistiska rörelser genom historien så är det deras osvikliga förmåga att förfölja, baktala och rensa ut internt. Också det parti som i dag kallar sig Vänsterpartiet.

Det var sannerligen inte lätt att tillhöra de så kallade förnyarna när Ohly själv tog över efter att Gudrun Schyman lämnat både partiledarskapet och partiet. Så på sätt och vis får han smaka lite av sin egen medicin av dagens partiledning. Sedan är det förstås otillständigt att vi har ett parti som behandlar sina företrädare så här, och som inte ges någon chans att försvara sig.

Lars Ohly är inte ensam. Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som arbetar hårt och engagerat mot hedersvåld och -förtryck och utsatta områden, har i princip mobbats ut och petades helt från riksdagslistan. På senare tid har fyra riksdagsledamöter hoppat av, bland dem veteranerna Wiwi-Anne Johansson och Stig Henriksson. Det är många om man betänker att V har 21 ledamöter.

I Svenska Dagbladet skriver politikreportern Annie Reuterskiöld om att missnöjet nu växer i partiet mot toppstyrning, utfrysning och minskad takhöjd. Det finns en enorm ängslighet och en stark rädsla att bli stämplad som rasist eller antifeminist för att man gör eller tycker minsta lilla fel eller går emot partiledningen. Med andra ord som det brukar vara i kommunistiska rörelser.

Hur ställer sig väljarna till ett sådant parti? V brukar ha drygt 7 procent i opinionsmätningarna, och tar säkert en del från folk som är missnöjda med Miljöpartiet. Men kommer dessa att i längden stå ut med ett parti som beter sig som V gör eller blir det Sveriges nästa krisparti?

Efter 39 års medlemskap så kände Ohly att han inte kunde vara med längre. Men det handlar inte egentligen om sakpolitiken, utan om hur partiledningen behandlat honom efter anklagelserna från en kvinnlig partimedlem om att han sexuellt trakasserat henne på en partifest förra året. Ohly har nekat till dem, men bett om ursäkt för att han varit ”alltför närgången och efterhängsen”. En polisutredning lades ned tämligen omgående.

Men den informella partidomstolen har ändå dömt Ohly, som förbjöds att närvara på framtida partiarrangemang. Partiledaren Jonas Sjöstedt och den feministiska talespersonen Rossana Dinamarca har då kallat Ohly för ”förövare”, vilket Ohly i en kommentar till Sveriges radios Ekoredaktion säger gränsar till förtal. Därför lämnar han nu partiet eftersom han inte kan vara kvar ”med självrespekten i behåll”.

På SVT Opinion utvecklar han sitt avhopp och beskriver en situation där han i princip inte getts möjlighet att ge sin version av saken. När den biträdande partisekreteraren föreslog att han skulle låtsas vara sjuk för att inte delta på partikongressen, så svarade han ”som de gjorde i Sovjetunionen, menar du?”.

Det uttalandet kan synas ironiskt från en man som 1979 gick med i ett parti som då kallade sig Vänsterpartiet Kommunisterna, med en lång och osnygg historia av att vara Moskvas lydiga redskap. Är det något som kännetecknat kommunistiska rörelser genom historien så är det deras osvikliga förmåga att förfölja, baktala och rensa ut internt. Också det parti som i dag kallar sig Vänsterpartiet.

Det var sannerligen inte lätt att tillhöra de så kallade förnyarna när Ohly själv tog över efter att Gudrun Schyman lämnat både partiledarskapet och partiet. Så på sätt och vis får han smaka lite av sin egen medicin av dagens partiledning. Sedan är det förstås otillständigt att vi har ett parti som behandlar sina företrädare så här, och som inte ges någon chans att försvara sig.

Lars Ohly är inte ensam. Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som arbetar hårt och engagerat mot hedersvåld och -förtryck och utsatta områden, har i princip mobbats ut och petades helt från riksdagslistan. På senare tid har fyra riksdagsledamöter hoppat av, bland dem veteranerna Wiwi-Anne Johansson och Stig Henriksson. Det är många om man betänker att V har 21 ledamöter.

I Svenska Dagbladet skriver politikreportern Annie Reuterskiöld om att missnöjet nu växer i partiet mot toppstyrning, utfrysning och minskad takhöjd. Det finns en enorm ängslighet och en stark rädsla att bli stämplad som rasist eller antifeminist för att man gör eller tycker minsta lilla fel eller går emot partiledningen. Med andra ord som det brukar vara i kommunistiska rörelser.

Hur ställer sig väljarna till ett sådant parti? V brukar ha drygt 7 procent i opinionsmätningarna, och tar säkert en del från folk som är missnöjda med Miljöpartiet. Men kommer dessa att i längden stå ut med ett parti som beter sig som V gör eller blir det Sveriges nästa krisparti?

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.