2017-12-07 06:00

2017-12-10 14:30

Stoppa människohandeln

Ohållbart. Att organiserad brottslighet ligger bakom en del av tiggeriet i Sverige går inte längre att förneka. I tisdags greps tio personer, sex av dem anhölls senare, i Kronobergs och Kalmar län misstänkta för människohandel. Det är dags för ett förbud mot tiggeri.

För något år sedan var det nästan omöjligt att föra fram argument för ett tiggeriförbud. In i det längsta förnekades att organiserad brottslighet skulle ha något med det numer allmänt förekommande tiggeriet att göra. Att någon skulle tvingats till Sverige för att tigga avfärdades som en vandringssägen. Den så kallade ”brunmålningen” av de som vågade sticka ut hakan i debatten var ett obligatoriskt inslag.

Den tiden är förhoppningsvis förbi. Beläggen för att människor från främst Rumänien och Bulgarien tvingas hit för att tigga hopar sig. Nyligen dömdes två personer till fyra år och åtta månaders fängelse av Örebro tingsrätt för att ha tvingat andra bulgarer att tigga åt dem. Tvärtemot vad som brukar framföras till tiggeriets försvar så visade ”bokföringen” att det går att tigga ihop miljonbelopp.

Den senaste stora polisinsatsen mot människohandel visar på ett omfattande och organiserat tiggeri där flera miljoner kronor ska ha förts ut ur landet. Det handlar om grov organiserad brottslighet med internationella förgreningar. Hittills finns ett tjugotal brottsoffer i åldrarna 20-40 år från Bulgarien, även icke myndiga personer förekommer i utredningen.

Den här härvan kom i dagen när en 57-årig man, i våras, hittades misshandlad och bunden vid ett träd i skogen utanför Växjö. Det framkom senare att mannen tvingades tigga under hot om våld. Bevisligen ett mycket reellt hot. Frågan som infinner sig är hur många fler personer av alla de som tigger utanför affärer är i samma situation?

Det är tydligt att tiggeriet är ett problem. Till och med justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han har information om att det förekommer människohandel och utnyttjande (SR 5/12). Regeringens svar är att snart lägga ett förslag om att det ska räcka med att tjäna pengar på andras tiggeri föra att fällas till ansvar. Något Johansson tror kommer att leda till att fler fall av den här kriminaliteten upptäcks.

Regeringen borde gå längre. Vellinge kommun i Skåne har tidigare i år fattat beslut i kommunfullmäktige om ett lokalt förbud mot tiggeri. Ett beslut som stoppades av länsstyrelsen som inte ansåg det förenligt med ordningslagen.

Nu är Danderyds kommun norr om Stockholm på gång med ett tiggeriförbud på vissa platser i kommunen. Exempelvis ska kommuninnevånarna ha besvärats av påflugna tiggare vid återvinningsstationer. Ett förbud skulle öka tryggheten för många innevånare. Återstår att se vad länsstyrelsen har att säga om det.

Kommunstyrelsen i Danderyd begär en ändring av ordningslagen som gör att kommuner får beslutanderätt över tiggeriet. Tiden för en skarpare lagstiftning än den regeringen aviserat är inne. Vi har inte sett det sista exemplet på hänsynslöst utnyttjande av människor som tvingas att tigga. Ett förbud mot tiggeri skulle dra undan mattan för den organiserade brottsligheten.

För något år sedan var det nästan omöjligt att föra fram argument för ett tiggeriförbud. In i det längsta förnekades att organiserad brottslighet skulle ha något med det numer allmänt förekommande tiggeriet att göra. Att någon skulle tvingats till Sverige för att tigga avfärdades som en vandringssägen. Den så kallade ”brunmålningen” av de som vågade sticka ut hakan i debatten var ett obligatoriskt inslag.

Den tiden är förhoppningsvis förbi. Beläggen för att människor från främst Rumänien och Bulgarien tvingas hit för att tigga hopar sig. Nyligen dömdes två personer till fyra år och åtta månaders fängelse av Örebro tingsrätt för att ha tvingat andra bulgarer att tigga åt dem. Tvärtemot vad som brukar framföras till tiggeriets försvar så visade ”bokföringen” att det går att tigga ihop miljonbelopp.

Den senaste stora polisinsatsen mot människohandel visar på ett omfattande och organiserat tiggeri där flera miljoner kronor ska ha förts ut ur landet. Det handlar om grov organiserad brottslighet med internationella förgreningar. Hittills finns ett tjugotal brottsoffer i åldrarna 20-40 år från Bulgarien, även icke myndiga personer förekommer i utredningen.

Den här härvan kom i dagen när en 57-årig man, i våras, hittades misshandlad och bunden vid ett träd i skogen utanför Växjö. Det framkom senare att mannen tvingades tigga under hot om våld. Bevisligen ett mycket reellt hot. Frågan som infinner sig är hur många fler personer av alla de som tigger utanför affärer är i samma situation?

Det är tydligt att tiggeriet är ett problem. Till och med justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han har information om att det förekommer människohandel och utnyttjande (SR 5/12). Regeringens svar är att snart lägga ett förslag om att det ska räcka med att tjäna pengar på andras tiggeri föra att fällas till ansvar. Något Johansson tror kommer att leda till att fler fall av den här kriminaliteten upptäcks.

Regeringen borde gå längre. Vellinge kommun i Skåne har tidigare i år fattat beslut i kommunfullmäktige om ett lokalt förbud mot tiggeri. Ett beslut som stoppades av länsstyrelsen som inte ansåg det förenligt med ordningslagen.

Nu är Danderyds kommun norr om Stockholm på gång med ett tiggeriförbud på vissa platser i kommunen. Exempelvis ska kommuninnevånarna ha besvärats av påflugna tiggare vid återvinningsstationer. Ett förbud skulle öka tryggheten för många innevånare. Återstår att se vad länsstyrelsen har att säga om det.

Kommunstyrelsen i Danderyd begär en ändring av ordningslagen som gör att kommuner får beslutanderätt över tiggeriet. Tiden för en skarpare lagstiftning än den regeringen aviserat är inne. Vi har inte sett det sista exemplet på hänsynslöst utnyttjande av människor som tvingas att tigga. Ett förbud mot tiggeri skulle dra undan mattan för den organiserade brottsligheten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.