2017-11-11 06:00

2017-11-11 06:00

Ett patriotiskt luftvärn

LEDARE

Behovet av ett nytt och modernt luftvärn är stort och nu har regeringen och oppositionen bestämt sig. Försvarsmakten kommer att få det inte helt obekanta amerikanska Patriotsystemet. Men det kommer att kosta en hel del, och därför måste regeringen också skjuta till de extramiljarder som krävs för att inte övriga försvarsbudgeten skall undergrävas.

Utan ett ordentligt luftvärn så blir försvaret av Sverige i princip omöjligt, och vi har under en längre tid saknat ett modernt system. Det vi har bygger på Gripenplan och luftvärnssystemet Hawk, som är från 1960-talet, men har en helt otillräcklig räckvidd för att möta till exempel ryska Iskandermissiler. Från Kaliningradenklaven kan Iskander nå mål i hela Sverige söder om Dalälven, och för att möta det behöver vi ett medelräckviddigt luftvärn med en räckvidd (eller porté som det kallas) på åtminstone 100 kilometer, och det har Patriotrobotarna Pac-2 och Pac-3.

Beskedet från försvarsminister Peter Hultqvist (S) i veckan är därför oerhört välkommet. Talande nog så kom det också bara några timmar efter att han hade mött sin amerikanske kollega James Mattis i Helsingfors. För valet av Patriot är minst lika mycket ett politiskt val som ett rent militärt. Genom köpet så befäster vi än mer banden över Atlanten. Hultqvist sade själv till Dagens Nyheter att vi valt ”det system som vi tror bäst gagnar svenska förhållanden och den förmåga vi efterfrågar”.

Med ”svenska förhållanden” får förstås att vi har ett intresse av att, så alliansfria vi formellt än är, likväl ha starka förbindelser med amerikanerna. Eftersom vi inte är medlemmar i västalliansen Nato, och så länge Hultqvist och hans partikamrater får bestämma kommer det att förbli så, så är alla andra sätt att återförsäkra sig om amerikanskt stöd förstås välkommet. Det är rent av patriotiskt.

Det finns ett annat konkurrerande system till Patriot, ett fransk-italienskt samarbete som kallas Aster 30/Samp-T och som på många sätt är bättre. Det kräver mindre personal, är lättare att gruppera, har bättre målsökningsförmåga och är dessutom billigare. Men det är heller inte färdigutvecklat, och skulle därför ta längre tid att förbandssätta, och även dras med barnsjukdomar. I ett krisläge är det också tryggare att luta sig mot Amerika än mot Frankrike och Italien.

Med det beprövande Patriot kan anskaffningen komma i gång relativt snart. Planerna är att det skall levereras 2020 till den ena av våra luftvärnsbataljoner, och 2025 till den andra. Totalkostnaden blir cirka 25 miljarder och det är en hel del. Därför måste regeringen också se till att skicka med extrapengar till försvaret så att det inte blir en ny gökunge som äter upp annan försvarsförmåga.

Eftersom många länder redan använder Patriot finns det erfarenheter att ta del av, och systemet utvecklas också hela tiden, vilket gör att prestanda kommer att kunna förbättras. En möjlighet som dessvärre nog inte är aktuell är att ta del av den israeliska roboten SkyCeptor, som går att använda med Patriotsystemet, och som är billigare. Efter erkännandet av en palestinsk stat och utrikesminister Margot Wallströms (S) eskapader så är dock förhållandena till Israel bottenfrusna. Och även Hultqvist har ju starka palestinska sympatier. Så den israeliska viljan att hjälpa till får nog bedömas som begränsad.

Det viktigaste är dock att Sverige äntligen får ett ordentligt luftvärn värd namnet, och till på köpet knyter oss ännu närmare amerikanerna.

Utan ett ordentligt luftvärn så blir försvaret av Sverige i princip omöjligt, och vi har under en längre tid saknat ett modernt system. Det vi har bygger på Gripenplan och luftvärnssystemet Hawk, som är från 1960-talet, men har en helt otillräcklig räckvidd för att möta till exempel ryska Iskandermissiler. Från Kaliningradenklaven kan Iskander nå mål i hela Sverige söder om Dalälven, och för att möta det behöver vi ett medelräckviddigt luftvärn med en räckvidd (eller porté som det kallas) på åtminstone 100 kilometer, och det har Patriotrobotarna Pac-2 och Pac-3.

Beskedet från försvarsminister Peter Hultqvist (S) i veckan är därför oerhört välkommet. Talande nog så kom det också bara några timmar efter att han hade mött sin amerikanske kollega James Mattis i Helsingfors. För valet av Patriot är minst lika mycket ett politiskt val som ett rent militärt. Genom köpet så befäster vi än mer banden över Atlanten. Hultqvist sade själv till Dagens Nyheter att vi valt ”det system som vi tror bäst gagnar svenska förhållanden och den förmåga vi efterfrågar”.

Med ”svenska förhållanden” får förstås att vi har ett intresse av att, så alliansfria vi formellt än är, likväl ha starka förbindelser med amerikanerna. Eftersom vi inte är medlemmar i västalliansen Nato, och så länge Hultqvist och hans partikamrater får bestämma kommer det att förbli så, så är alla andra sätt att återförsäkra sig om amerikanskt stöd förstås välkommet. Det är rent av patriotiskt.

Det finns ett annat konkurrerande system till Patriot, ett fransk-italienskt samarbete som kallas Aster 30/Samp-T och som på många sätt är bättre. Det kräver mindre personal, är lättare att gruppera, har bättre målsökningsförmåga och är dessutom billigare. Men det är heller inte färdigutvecklat, och skulle därför ta längre tid att förbandssätta, och även dras med barnsjukdomar. I ett krisläge är det också tryggare att luta sig mot Amerika än mot Frankrike och Italien.

Med det beprövande Patriot kan anskaffningen komma i gång relativt snart. Planerna är att det skall levereras 2020 till den ena av våra luftvärnsbataljoner, och 2025 till den andra. Totalkostnaden blir cirka 25 miljarder och det är en hel del. Därför måste regeringen också se till att skicka med extrapengar till försvaret så att det inte blir en ny gökunge som äter upp annan försvarsförmåga.

Eftersom många länder redan använder Patriot finns det erfarenheter att ta del av, och systemet utvecklas också hela tiden, vilket gör att prestanda kommer att kunna förbättras. En möjlighet som dessvärre nog inte är aktuell är att ta del av den israeliska roboten SkyCeptor, som går att använda med Patriotsystemet, och som är billigare. Efter erkännandet av en palestinsk stat och utrikesminister Margot Wallströms (S) eskapader så är dock förhållandena till Israel bottenfrusna. Och även Hultqvist har ju starka palestinska sympatier. Så den israeliska viljan att hjälpa till får nog bedömas som begränsad.

Det viktigaste är dock att Sverige äntligen får ett ordentligt luftvärn värd namnet, och till på köpet knyter oss ännu närmare amerikanerna.