2017-08-09 06:00

2017-08-09 06:00

Vem blir regionråd?

ANDRALEDARE

Beskedet från Tomas Riste (S) om att han inte tänker fortsätta som regionråd efter valet nästa år kommer inte direkt som någon överraskning.

Detta eftersom den organisation han är ordförande för – Region Värmland – då går i graven och ersätts med en ny regionkommun (som i och för sig kanske tar över namnet). Men i praktiken handlar det om att den nuvarande regionens uppgifter tas över av dagens landsting, som då blir en så kallad regionkommun, alltså med utökat ansvar för till exempel regionala utvecklingsfrågor.

Därmed blir spekulationerna om vem som efterträder Riste lite missriktade. För han får egentligen ingen efterträdare. Istället blir det nya regionrådet och ordföranden i den nya regionstyrelsen den som kommer att leda en majoritetskoalition i det nya regionfullmäktige. I dag är det Fredrik Larsson (M) som är landstingsstyrelsens ordförande och oppositionsledaren är Ulric Andersson (S).

Därför blir det lite konstigt när Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors, säger att hon tackat ja till att kandidera. Det avgör ju väljarna och dessutom skulle det innebära att hon detroniserar partikamraten Ulric Andersson. Fast han har kanske tröttnat? Socialdemokraterna brukar ju inte ha ledarstrider inför öppen ridå, så de borde ge besked om vem de tänker sig vilja leda det nygamla landstinget/regionkommunen. Om de får makten vill säga.

Detta eftersom den organisation han är ordförande för – Region Värmland – då går i graven och ersätts med en ny regionkommun (som i och för sig kanske tar över namnet). Men i praktiken handlar det om att den nuvarande regionens uppgifter tas över av dagens landsting, som då blir en så kallad regionkommun, alltså med utökat ansvar för till exempel regionala utvecklingsfrågor.

Därmed blir spekulationerna om vem som efterträder Riste lite missriktade. För han får egentligen ingen efterträdare. Istället blir det nya regionrådet och ordföranden i den nya regionstyrelsen den som kommer att leda en majoritetskoalition i det nya regionfullmäktige. I dag är det Fredrik Larsson (M) som är landstingsstyrelsens ordförande och oppositionsledaren är Ulric Andersson (S).

Därför blir det lite konstigt när Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors, säger att hon tackat ja till att kandidera. Det avgör ju väljarna och dessutom skulle det innebära att hon detroniserar partikamraten Ulric Andersson. Fast han har kanske tröttnat? Socialdemokraterna brukar ju inte ha ledarstrider inför öppen ridå, så de borde ge besked om vem de tänker sig vilja leda det nygamla landstinget/regionkommunen. Om de får makten vill säga.