2017-08-03 06:00

2017-08-03 06:00

Palestinsk belöning

ANDRALEDARE

Visst är det trevligt att ledande socialdemokrater börjat bryta partiets oskrivna regel att inte bära ordnar offentligt. Även om det blir lite hycklande då Sverige fortfarande inte har något ordensväsende för egna medborgare (kungahuset undantaget) och de får hålla till godo med utländska dekorationer.

Men valet av vilka ordnar man bär säger också en del. I samband med att ledaren för den palestinska administrationen Mahmoud Abbas besökte Sverige i februari 2015 så förlänades bland andra försvarsminister Peter Hultqvist (S) den palestinska förtjänstorden för sina exceptionella insatser och hängivenhet för den palestinska saken. Han har sedan setts bära den offentligt, bland annat på en kungamiddag i mars i år.

Att man av diplomatiska skäl tar emot en utmärkelse är en sak, även om det är från en hittepå-stat som Palestina. Men vilka man sedan väljer att visa upp är en annan. Och det är ingen tillfällighet att Hultqvist visade upp förtjänstorden.

I samband med att han erhöll den sade han till Dalarnas Tidningar att han varit djupt engagerad i Palestinafrågan ända sedan han var ung SSU:are. Han drev också på bildande av och blev ordförande för den svensk-palestinska parlamentarikerföreningen. Han har inga problem att uppfattas som en vän av Abbas, vars mandatperiod som palestinsk president tog slut för åtta och ett halvt år sedan och nu i princip leder en diktatur på Västbanken.

Att Hultqvist öppet visar sina sympatier så här är månne inte underligt, givet att Sverige ju erkänt en palestinsk stat. Men tänk vilket liv det skulle bli om ett statsråd visade upp sig med en israelisk utmärkelse.

Men valet av vilka ordnar man bär säger också en del. I samband med att ledaren för den palestinska administrationen Mahmoud Abbas besökte Sverige i februari 2015 så förlänades bland andra försvarsminister Peter Hultqvist (S) den palestinska förtjänstorden för sina exceptionella insatser och hängivenhet för den palestinska saken. Han har sedan setts bära den offentligt, bland annat på en kungamiddag i mars i år.

Att man av diplomatiska skäl tar emot en utmärkelse är en sak, även om det är från en hittepå-stat som Palestina. Men vilka man sedan väljer att visa upp är en annan. Och det är ingen tillfällighet att Hultqvist visade upp förtjänstorden.

I samband med att han erhöll den sade han till Dalarnas Tidningar att han varit djupt engagerad i Palestinafrågan ända sedan han var ung SSU:are. Han drev också på bildande av och blev ordförande för den svensk-palestinska parlamentarikerföreningen. Han har inga problem att uppfattas som en vän av Abbas, vars mandatperiod som palestinsk president tog slut för åtta och ett halvt år sedan och nu i princip leder en diktatur på Västbanken.

Att Hultqvist öppet visar sina sympatier så här är månne inte underligt, givet att Sverige ju erkänt en palestinsk stat. Men tänk vilket liv det skulle bli om ett statsråd visade upp sig med en israelisk utmärkelse.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.