2017-07-11 06:00

2017-07-11 06:00

Inte så god beredskap

LEDARE

Klockan tio på söndagskvällen började Hesa Fredriks larmtyfoner i Stockholm att tjuta. Larmet testas i vanliga fall 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Hör man det vid något annat tillfälle är det fara å färde. Det kan handla om gasutsläpp, krigsfara, eller ett omedelbart förestående flyganfall.

Webbsidorna hos Polisen, SOS Alarm och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), kraschade omedelbart. Larmnumren 112 och 114 14 slutade att fungera. En kort stund såg det ut som mer än ett otäckt sammanträffande.

På tidningarnas webbsidor och i sociala medier kom snart besked om att larmet var falskt. Dagens Nyheter var först ut och rapporterade redan 22.06. Statliga Krisinformation.se var långsammare, 22.11, trots att tillsynen för Hesa Fredrik och Krisinformation.se båda ligger hos samma myndighet, MSB. En felfunktion under ett test utlöste larmet. Webbsidorna gick ner på grund av överbelastning när en orolig allmänhet ville få reda på vad som hade hänt. Det var varken gasutsläpp eller krig.

Slutet gott, allting gott? Nej. Signalen ”Faran över” sändes aldrig av tyfonerna. Inte heller sändes mass-SMS ut till stockholmarna, vilket är möjligt sedan juli i år.

Allt var dock inte dysfunktionellt. En ljusglimt i krishanteringsmörkret är P4 Stockholms agerande. Lokalradion i P4 är tillsammans med Krisinformation.se statens viktigaste leverantör av krisinformation. Den spelar en nyckelroll, eftersom radion till skillnad från webbplatser svårligen kan hackas. En kompetent angripare skulle i ett skarpt läge se till att sociala medier och nyhetswebbsidor fylldes med desinformation där riktiga larm beskrevs som falska, för att sprida förvirring och underlätta sina operationer.

Därför måste lokalradion sända. De ordinarie programmen måste brytas. Det var precis vad P4 Stockholm gjorde. Man bröt den ordinarie sändningen och gick ut så fort man hade information om att larmet var falskt, klockan 22.11. Ytterligare brytningar gjordes vid 22.19 och 22.32, och precis innan Ekosändningen 22.59, enligt kanalchefen Andreas Miller.

Men att webbsidorna kraschade och att myndigheterna dröjde drygt tio minuter med information är samhällsfarligt. Inte för att folk oroades i onödan, utan för att stockholmarna nu fått lära sig att man måste vänta tio minuter på besked om ett larm är falskt eller inte. En sådan väntan kommer i ett skarpt läge att kosta liv. Den här sortens slapphet kunde kanske tolereras när man trodde att den eviga fredens tid hade anlänt. Men det är en ny tid nu, med ett skärpt säkerhetsläge. Ryssland har invaderat Ukraina och hotar ständigt sina grannar, inklusive Sverige.

Och man får hoppas att detta fiasko blir en väckarklocka, som kan leda till att den bristfälliga svenska beredskapen fungerar framgent. I det avseendet var larmet trots allt ändå skarpt.

Webbsidorna hos Polisen, SOS Alarm och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), kraschade omedelbart. Larmnumren 112 och 114 14 slutade att fungera. En kort stund såg det ut som mer än ett otäckt sammanträffande.

På tidningarnas webbsidor och i sociala medier kom snart besked om att larmet var falskt. Dagens Nyheter var först ut och rapporterade redan 22.06. Statliga Krisinformation.se var långsammare, 22.11, trots att tillsynen för Hesa Fredrik och Krisinformation.se båda ligger hos samma myndighet, MSB. En felfunktion under ett test utlöste larmet. Webbsidorna gick ner på grund av överbelastning när en orolig allmänhet ville få reda på vad som hade hänt. Det var varken gasutsläpp eller krig.

Slutet gott, allting gott? Nej. Signalen ”Faran över” sändes aldrig av tyfonerna. Inte heller sändes mass-SMS ut till stockholmarna, vilket är möjligt sedan juli i år.

Allt var dock inte dysfunktionellt. En ljusglimt i krishanteringsmörkret är P4 Stockholms agerande. Lokalradion i P4 är tillsammans med Krisinformation.se statens viktigaste leverantör av krisinformation. Den spelar en nyckelroll, eftersom radion till skillnad från webbplatser svårligen kan hackas. En kompetent angripare skulle i ett skarpt läge se till att sociala medier och nyhetswebbsidor fylldes med desinformation där riktiga larm beskrevs som falska, för att sprida förvirring och underlätta sina operationer.

Därför måste lokalradion sända. De ordinarie programmen måste brytas. Det var precis vad P4 Stockholm gjorde. Man bröt den ordinarie sändningen och gick ut så fort man hade information om att larmet var falskt, klockan 22.11. Ytterligare brytningar gjordes vid 22.19 och 22.32, och precis innan Ekosändningen 22.59, enligt kanalchefen Andreas Miller.

Men att webbsidorna kraschade och att myndigheterna dröjde drygt tio minuter med information är samhällsfarligt. Inte för att folk oroades i onödan, utan för att stockholmarna nu fått lära sig att man måste vänta tio minuter på besked om ett larm är falskt eller inte. En sådan väntan kommer i ett skarpt läge att kosta liv. Den här sortens slapphet kunde kanske tolereras när man trodde att den eviga fredens tid hade anlänt. Men det är en ny tid nu, med ett skärpt säkerhetsläge. Ryssland har invaderat Ukraina och hotar ständigt sina grannar, inklusive Sverige.

Och man får hoppas att detta fiasko blir en väckarklocka, som kan leda till att den bristfälliga svenska beredskapen fungerar framgent. I det avseendet var larmet trots allt ändå skarpt.