2017-07-10 06:00

2017-07-10 06:00

Gör inte Amerika litet

LEDARE

Demonstrationerna mot G20-mötet i Hamburg, Tyskland, samlande över 100 000 deltagare varav tusentals var våldsamma. De så kallade svarta blocket, som består av någon sorts blandning av huliganer och vad som lite romantiskt beskrivs som autonom vänster, såg snabbt till att det blev upplopp, plundringar och omfattande skadegörelse.

Mer oroande än demonstranternas våldsamheter är att G20-mötet andades nyväckt protektionism. Så långt borde i och för sig de frihandelsfientliga demonstranterna vara nöjda. Från en svensk horisont är detta illavarslande för vår exportberoende ekonomi.

Nu antog förvisso mötet unisont uttalanden mot protektionism. Frågan är dock om den här typen av deklarationer kan stoppa ett uppseglande handelskrig. USA:s handelsminister Wilbur Ross har sagt att USA förberett skyddstullar på stålimporten från Kina som man hävdar snedvrider marknaden genom att subventionera den egna stålindustrin.

Tullarna infördes inte före G20-mötet men det ska inte uteslutas att de kommer att införas trots mötesdeklarationen. Kina har också ett ansvar för att skapa en fungerande marknad så allt är inte USA:s fel. Om stålhandelskonflikten mellan USA och Kina skulle eskalera finns det risk för att även EU dras in. EU-kommissionen har gjort klart att EU kommer svara med samma medel om stålimporten från EU till USA drabbas.

Om OECD, som fått i uppgift av G20 att hitta en lösning på stålhandelsfrågan innan november i år, inte lyckas så får vi se om Trump är beredda att ta konsekvenserna av sin America first-policy. Risken är uppenbar att ett handelskrig eskalerar och ställer till med rejäl oreda i världsekonomin.

Ett USA som rör sig bort från internationella samarbeten för att istället agera i egenintresse är allvarligt även för säkerhetsläget i världen. Innan G20-mötet levererade Trump en viss kritik mot rysk destabilisering av andra länder under ett tal i Polen. Trump försäkrade också att USA står fast vid Natostadgans artikel 5, efter att tidigare mer eller mindre varit av den meningen att Europa måste ta ansvar för sin säkerhet och inte förlita sig på USA.

Efter Trumps och Putins enskilda samtal under G20-mötet så framstår det inte med önskvärd tydlighet att Trump håller Putin tillräckligt kort. Ironiskt nog har ju båda presidenterna ett intresse av att lägga de ryska dataintrången i samband med det amerikanska valet bakom sig, även om det pågår flera utredningar om hackerattackerna i USA.

Ekonomiska och säkerhetspolitiska samarbeten mellan vänligt sinnade nationer har bevarat freden i Europa under efterkrigstiden. USA begår ett allvarligt misstag om man nu vänder sig inåt och ser handel med andra länder som en affär vilken som helst som ska gynna USA först och främst. Världen behöver ett starkt USA som står upp för demokratiska värderingar och ekonomisk öppenhet.

 

Mer oroande än demonstranternas våldsamheter är att G20-mötet andades nyväckt protektionism. Så långt borde i och för sig de frihandelsfientliga demonstranterna vara nöjda. Från en svensk horisont är detta illavarslande för vår exportberoende ekonomi.

Nu antog förvisso mötet unisont uttalanden mot protektionism. Frågan är dock om den här typen av deklarationer kan stoppa ett uppseglande handelskrig. USA:s handelsminister Wilbur Ross har sagt att USA förberett skyddstullar på stålimporten från Kina som man hävdar snedvrider marknaden genom att subventionera den egna stålindustrin.

Tullarna infördes inte före G20-mötet men det ska inte uteslutas att de kommer att införas trots mötesdeklarationen. Kina har också ett ansvar för att skapa en fungerande marknad så allt är inte USA:s fel. Om stålhandelskonflikten mellan USA och Kina skulle eskalera finns det risk för att även EU dras in. EU-kommissionen har gjort klart att EU kommer svara med samma medel om stålimporten från EU till USA drabbas.

Om OECD, som fått i uppgift av G20 att hitta en lösning på stålhandelsfrågan innan november i år, inte lyckas så får vi se om Trump är beredda att ta konsekvenserna av sin America first-policy. Risken är uppenbar att ett handelskrig eskalerar och ställer till med rejäl oreda i världsekonomin.

Ett USA som rör sig bort från internationella samarbeten för att istället agera i egenintresse är allvarligt även för säkerhetsläget i världen. Innan G20-mötet levererade Trump en viss kritik mot rysk destabilisering av andra länder under ett tal i Polen. Trump försäkrade också att USA står fast vid Natostadgans artikel 5, efter att tidigare mer eller mindre varit av den meningen att Europa måste ta ansvar för sin säkerhet och inte förlita sig på USA.

Efter Trumps och Putins enskilda samtal under G20-mötet så framstår det inte med önskvärd tydlighet att Trump håller Putin tillräckligt kort. Ironiskt nog har ju båda presidenterna ett intresse av att lägga de ryska dataintrången i samband med det amerikanska valet bakom sig, även om det pågår flera utredningar om hackerattackerna i USA.

Ekonomiska och säkerhetspolitiska samarbeten mellan vänligt sinnade nationer har bevarat freden i Europa under efterkrigstiden. USA begår ett allvarligt misstag om man nu vänder sig inåt och ser handel med andra länder som en affär vilken som helst som ska gynna USA först och främst. Världen behöver ett starkt USA som står upp för demokratiska värderingar och ekonomisk öppenhet.