2017-05-31 20:57

2017-05-31 20:57

Moderatledaren sitter löst

LEDARE

Tålamodet verkar vara på upphällningen för många moderater och partiledaren Anna Kinberg Batra sitter löst. Och visst är hon en del i Moderaternas problem, men det vore ett grovt misstag att tro att det skulle räcka med att byta ut henne. Partiets problem ligger dessvärre bra mycket djupare än så, och går längre tillbaka i tiden.

Enligt ett flertal pressuppgifter under tisdagen och onsdagen så har det interna missnöjet i Moderaterna med partiledaren Anna Kinberg Batra snart nått kokpunkten, även om de flesta lite fegt bara ville uttala sig anonymt. Särskilt i Stockholmsområdet vill många att hon byts ut. Enligt interna mätningar så skall M i Stockholms stad vara nere på 14 procent, och vara fjärde största parti i huvudstaden.

Stadigt sjunkande opinionssiffror kan komma att bli det som gör att hon tvingas bort. I dag så presenteras SCB:s stora partisympatiundersökning och den lär bli avgörande för Kinberg Batras framtid. Den brukar anses väga särskilt tungt då urvalet är mycket större än vid andra mätningar. I november gav SCB Moderaterna 22,8 procent och mycket tyder på ett ordentligt ras från den nivån. Om detta förvarandes också riksdagsgruppen på ett möte i tisdags, där det också luftades mycket kritik.

Moderata Ungdomsförbundet hade krismöte under onsdagskvällen och ordföranden Benjamin Dousa gör sig beredd att hålla i yxan när han säger att en diskussion om ledarskapet är oundviklig. Men först ut med ett regelrätt avgångskrav kom från Östgötamoderaternas Christian Gustavsson. Efter dagens SCB-siffror kan fler komma att stämma in i den kören. Har bollen väl kommit i rullning så kommer den att bli svårstoppad.

Bara det faktum att anden nu är ur flaskan gör att Anna Kinberg Batras ställning blivit hart när omöjlig. Moderaterna är ett parti som brukar ha en ganska osentimental inställning till sina ledare. Partiledaruppdraget anses vara mer likt en vd:s – går det bra så får de hållas och kan göra nästan vad de vill, men går det sämre så får de gå. Dock brukar man åtminstone försöka pröva dem genom ett val först, och det kan kanske vara det som räddar henne. Det och att det inte finns någon naturlig efterträdare som skulle vilja ta på sig ett sådant självmordsuppdrag året innan ett val.

Problemet är dock att det inte verkar finnas någon botten ännu. Hur mycket mer är partiet beredda att låta opinionssiffrorna sjunka? Och skall det bli förändringar så brådskar det. I mitten av oktober är det partistämma men klarar man av att vänta så länge? En ny ledning och en annorlunda politik måste få tid att sätta sig, men det tar också tid att ta fram. Minns att det tog ett tag innan Reinfeldts omgörning till Nya Moderaterna slog igenom.

Annars är det just arvet efter Fredrik Reinfeldt som är det som ställer till det för Anna Kinberg Batra och Moderaterna. En del av de förändringarna under Reinfeldt, Borg och Schlingmann var nödvändiga men det blev för mycket förändringar för förändringarnas egen skull. Nymoderaterna slängde ut det ideologiska barnet med badvattnet och kvar finns ett parti som är tomt på idéinnehåll. Man skulle vara ett pragmatiskt parti och företräda ett inte närmare definierat allmänintresse. Men när idéer nu börjar komma i ropet igen så har man inga svar.

När partiet ändå bestämde sig för att lägga om kursen i bland annat i invandringspolitiken, decemberöverenskommelsen, synen på en gemensam alliansbudget och förhållandet till Sverigedemokraterna så upplevs det med rätta som vingligt och obegripligt. Det är helt enkelt inte trovärdigt att samma gäng som en gång utan problem målade allt ljusblått med Reinfeldt nu från en dag till en annan står för något helt annat.

Därför kommer det inte att räcka med att byta ut Kinberg Batra. Större delen av hela det nuvarande moderata ledarskiktet kommer att ha samma trovärdighetsproblem som hon. Och dessutom kommer det att krävas att man gör upp med Reinfeldteran.

Enligt ett flertal pressuppgifter under tisdagen och onsdagen så har det interna missnöjet i Moderaterna med partiledaren Anna Kinberg Batra snart nått kokpunkten, även om de flesta lite fegt bara ville uttala sig anonymt. Särskilt i Stockholmsområdet vill många att hon byts ut. Enligt interna mätningar så skall M i Stockholms stad vara nere på 14 procent, och vara fjärde största parti i huvudstaden.

Stadigt sjunkande opinionssiffror kan komma att bli det som gör att hon tvingas bort. I dag så presenteras SCB:s stora partisympatiundersökning och den lär bli avgörande för Kinberg Batras framtid. Den brukar anses väga särskilt tungt då urvalet är mycket större än vid andra mätningar. I november gav SCB Moderaterna 22,8 procent och mycket tyder på ett ordentligt ras från den nivån. Om detta förvarandes också riksdagsgruppen på ett möte i tisdags, där det också luftades mycket kritik.

Moderata Ungdomsförbundet hade krismöte under onsdagskvällen och ordföranden Benjamin Dousa gör sig beredd att hålla i yxan när han säger att en diskussion om ledarskapet är oundviklig. Men först ut med ett regelrätt avgångskrav kom från Östgötamoderaternas Christian Gustavsson. Efter dagens SCB-siffror kan fler komma att stämma in i den kören. Har bollen väl kommit i rullning så kommer den att bli svårstoppad.

Bara det faktum att anden nu är ur flaskan gör att Anna Kinberg Batras ställning blivit hart när omöjlig. Moderaterna är ett parti som brukar ha en ganska osentimental inställning till sina ledare. Partiledaruppdraget anses vara mer likt en vd:s – går det bra så får de hållas och kan göra nästan vad de vill, men går det sämre så får de gå. Dock brukar man åtminstone försöka pröva dem genom ett val först, och det kan kanske vara det som räddar henne. Det och att det inte finns någon naturlig efterträdare som skulle vilja ta på sig ett sådant självmordsuppdrag året innan ett val.

Problemet är dock att det inte verkar finnas någon botten ännu. Hur mycket mer är partiet beredda att låta opinionssiffrorna sjunka? Och skall det bli förändringar så brådskar det. I mitten av oktober är det partistämma men klarar man av att vänta så länge? En ny ledning och en annorlunda politik måste få tid att sätta sig, men det tar också tid att ta fram. Minns att det tog ett tag innan Reinfeldts omgörning till Nya Moderaterna slog igenom.

Annars är det just arvet efter Fredrik Reinfeldt som är det som ställer till det för Anna Kinberg Batra och Moderaterna. En del av de förändringarna under Reinfeldt, Borg och Schlingmann var nödvändiga men det blev för mycket förändringar för förändringarnas egen skull. Nymoderaterna slängde ut det ideologiska barnet med badvattnet och kvar finns ett parti som är tomt på idéinnehåll. Man skulle vara ett pragmatiskt parti och företräda ett inte närmare definierat allmänintresse. Men när idéer nu börjar komma i ropet igen så har man inga svar.

När partiet ändå bestämde sig för att lägga om kursen i bland annat i invandringspolitiken, decemberöverenskommelsen, synen på en gemensam alliansbudget och förhållandet till Sverigedemokraterna så upplevs det med rätta som vingligt och obegripligt. Det är helt enkelt inte trovärdigt att samma gäng som en gång utan problem målade allt ljusblått med Reinfeldt nu från en dag till en annan står för något helt annat.

Därför kommer det inte att räcka med att byta ut Kinberg Batra. Större delen av hela det nuvarande moderata ledarskiktet kommer att ha samma trovärdighetsproblem som hon. Och dessutom kommer det att krävas att man gör upp med Reinfeldteran.