2017-05-17 16:11

2017-05-17 16:11

Blockering på myndighet

LEDARE

Svenska Institutet är en statlig myndighet under utrikesdepartementets hägn. Det är också en myndighet som ägnat sig åt att åsiktsregistrera människor och mest utan grund stämpla dem som nynazister och högerextrema. Detta är ett haveri av enorma proportioner som inte kan viftas bort utan vidare.

Det hela handlar om ett twitterkonto, @sweden, som myndigheten driver på Internet och som olika aktiva twittrare turas om att sköta under en vecka i taget. Svenska Institutet har till uppgift att sprida och befrämja kunskap om Sverige utomlands och tanken med @sweden är därmed att ge en spridd bild av landet. Detta tog i förra veckan en ände med förskräckelse.

Då massblockerade den veckans kurator (som de skilda twittrarna kallas) 14 000 twitterkonton från att följa @sweden. Motivet var att i förebyggande syfte stoppa näthatare och de som skickar ut skräppost, och man använde sig i stort sett av en lista som kuratorn i fråga, en mer eller mindre självutnämnd ”expert på nätsäkerhet”, gjort upp privat. Men så fort denna lista användes av Svenska Institutets @sweden-konto blev det också en officiellt myndighetssanktionerad lista.

I ett pressmeddelande förtydligade SI vad som menades: ”Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer /.../. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld.” De erkänner alltså öppet att det handlar om åsiktsregistrering, något som är förbjudet enligt regeringsformen.

Men nynazister och andra hetsare är väl inte så farligt, invänder då några. Men det är här myndigheten spårar ut fullständigt. För det visar sig att många av dem som först upp på blockeringslistan inte alls är vare sig nynazister eller andra sorts näthatare, alla hade inte ens interagerat med @sweden. Eller vad sägs om till exempel riksdagsledamöterna Jan Ericson (M) och Johan Hedin (C), Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, liberala Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär, Jonas Gardell, författaren Thomas Engström, Bill Gates, Järfälla kommun, Köpenhamns överborgmästare, försvarsbloggaren och marinofficeren Niklas ”Skipper” Wiklund och sist men inte minst den judiska staten Israels ambassadör Isaac Bachman.

Förutom det generellt förkastliga, och olagliga, upprättandet av ett åsiktsregister så pekar man grundlöst ut en mängd svenskar och andra som nynazister och näthatare. Det här tar brunsmetandet av personer vars åsikter man av olika anledningar inte gillar till nya bottennivåer. Detta är ett fullkomligt etiskt haveri av en statlig myndighet. De kan inte skylla ifrån sig på att det gjordes av en fristående twittrare, för denna person agerade under sin vecka som kurator på myndighetens uppdrag. Därmed blir det en myndighetsakt. Att inte detta uppmärksammats mer är obegripligt.

Efter att det hela uppdagats så backade till slut SI och lät till sist häva blockeringarna, men det satt långt inne. Initialt sade man bara att man beklagade det hela och att enskilda drabbade kunde höra av sig och begära att bli avblockerade. Det verkar som man på SI inte ens har förstått hur allvarligt det här är. Tyvärr är denna aningslöshet rätt utbredd i Sverige. Om bara syftet är gott (stoppa nynazister och närhatare) så går mycket för sig utan vidare reflektion.

Regeringen och UD måste ingripa och det måste bli ordentligt räfst och rättarting på Svenska Institutet, och eventuella brott och olagligheter begångna måste utredas.

Det hela handlar om ett twitterkonto, @sweden, som myndigheten driver på Internet och som olika aktiva twittrare turas om att sköta under en vecka i taget. Svenska Institutet har till uppgift att sprida och befrämja kunskap om Sverige utomlands och tanken med @sweden är därmed att ge en spridd bild av landet. Detta tog i förra veckan en ände med förskräckelse.

Då massblockerade den veckans kurator (som de skilda twittrarna kallas) 14 000 twitterkonton från att följa @sweden. Motivet var att i förebyggande syfte stoppa näthatare och de som skickar ut skräppost, och man använde sig i stort sett av en lista som kuratorn i fråga, en mer eller mindre självutnämnd ”expert på nätsäkerhet”, gjort upp privat. Men så fort denna lista användes av Svenska Institutets @sweden-konto blev det också en officiellt myndighetssanktionerad lista.

I ett pressmeddelande förtydligade SI vad som menades: ”Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer /.../. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld.” De erkänner alltså öppet att det handlar om åsiktsregistrering, något som är förbjudet enligt regeringsformen.

Men nynazister och andra hetsare är väl inte så farligt, invänder då några. Men det är här myndigheten spårar ut fullständigt. För det visar sig att många av dem som först upp på blockeringslistan inte alls är vare sig nynazister eller andra sorts näthatare, alla hade inte ens interagerat med @sweden. Eller vad sägs om till exempel riksdagsledamöterna Jan Ericson (M) och Johan Hedin (C), Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, liberala Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär, Jonas Gardell, författaren Thomas Engström, Bill Gates, Järfälla kommun, Köpenhamns överborgmästare, försvarsbloggaren och marinofficeren Niklas ”Skipper” Wiklund och sist men inte minst den judiska staten Israels ambassadör Isaac Bachman.

Förutom det generellt förkastliga, och olagliga, upprättandet av ett åsiktsregister så pekar man grundlöst ut en mängd svenskar och andra som nynazister och näthatare. Det här tar brunsmetandet av personer vars åsikter man av olika anledningar inte gillar till nya bottennivåer. Detta är ett fullkomligt etiskt haveri av en statlig myndighet. De kan inte skylla ifrån sig på att det gjordes av en fristående twittrare, för denna person agerade under sin vecka som kurator på myndighetens uppdrag. Därmed blir det en myndighetsakt. Att inte detta uppmärksammats mer är obegripligt.

Efter att det hela uppdagats så backade till slut SI och lät till sist häva blockeringarna, men det satt långt inne. Initialt sade man bara att man beklagade det hela och att enskilda drabbade kunde höra av sig och begära att bli avblockerade. Det verkar som man på SI inte ens har förstått hur allvarligt det här är. Tyvärr är denna aningslöshet rätt utbredd i Sverige. Om bara syftet är gott (stoppa nynazister och närhatare) så går mycket för sig utan vidare reflektion.

Regeringen och UD måste ingripa och det måste bli ordentligt räfst och rättarting på Svenska Institutet, och eventuella brott och olagligheter begångna måste utredas.