2017-01-19 06:00

2017-01-19 06:00

Var inte så rädda för statistik

LEDARE

Frågan om invandrarrelaterad brottslighet är nu tydligen så känslig att det inte ens får tas fram statistik på området. Det är en helt ohållbar form av mörkläggning både om man vill stävja denna brottslighet och om man vill motverka spridandet av fördomar.

Det var i söndagens Agendasändning i SVT som det diskuterades om det inte borde tas fram ny statistik om över brott och brottsutövarnas ursprung, det var ju elva år sedan sist. Det nästan samfällda svaret blev nej, utom förstås från Sverigedemokraterna som därmed kunde tillskansa sig ännu några pluspoäng i väljaropinionen.

Justitieminister Morgan Johansson (S), som dock inte ville ställa upp i programmet, tycker inte det behövs någon undersökning. Hans parti får förstås medhåll från Miljöpartiet, men också från Moderaterna, som tydligen aldrig försitter ett tillfälle att försitta ett tillfälle, och Centern. Kristdemokraterna och Liberalerna vill inte ta ställning och Vänsterpartiet vill inte kommentera. Och då får det bli så. Oavsett sakfrågan så kan man ju undra vad denna avsaknad av politisk självbevarelsedrift kan tänkas bero på.

En som dock har klarsyn är den östgötske centerriksdagsmannen Staffan Danielsson, som ofta brukar gå på tvärs mot sitt parti. Han framträdde också i Agendainslaget och tycker att det så klart borde tas fram ny statistik. Att inte göra det är att göda konspirationsteorier som gör att folk tappar förtroende för politiken och för media och söker sig till mindra nogräknade informationsförmedlare.

I Dagens Samhälle citerar han vad Brottsförebyggande rådet (Brå) skrev när den senaste statistiken togs fram 2005: ”en kunskapsbaserad bild av svenskars och invandrares brottslighet är bättre än en som är grundad på gissningar och personliga uppfattningar. Avsaknad av aktuella fakta om brottsligheten bland utrikes födda och deras barn underlättar att myter skapas och befästs”. Detta är lika giltigt i dag som det var då. Vi får inte vara så rädda för fakta.

För det är endast med fakta och kunskaper som vi kan belysa problem och sedan få en chans att göra något åt dem. Statistik behöver också uppdateras med jämna mellanrum och det är hög tid nu (Brås tidigare undersökningar gjordes 1996 och 2005), särskilt som det på kort tid kommit en stor andel människor till Sverige och utanförskapet växer.

Det räcker inte med att slarvigt konstatera att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det är ingen homogen grupp, utan det finns stora skillnader beroende på varifrån man kommer, på vilka villkor, var man bor, hur väl man integreras eller inte, och så vidare. Först när vi är beväpnade med den kunskapen kan vi gå vidare för att ta reda på vad det beror på men även för att se vad vi kan göra för att åtgärda problemen. Annars får vi ju agera i blindo och många dras över en kam.

Förmodligen är många av de som vägrar att ta fram ny statistik rädda för att främlingsfientliga krafter får vatten på sin kvarn – och att det ”gynnar SD” – men att inte göra det får i så fall samma konsekvens. Sedan kan man nära misstanken att de inte vill få blottlagt att den misslyckade integrationen och det växande utanförskapet, som följt i spåren av att vi tagit emot betydligt mer än vi förmår, också har genererat en ökad brottslighet.

Det var i söndagens Agendasändning i SVT som det diskuterades om det inte borde tas fram ny statistik om över brott och brottsutövarnas ursprung, det var ju elva år sedan sist. Det nästan samfällda svaret blev nej, utom förstås från Sverigedemokraterna som därmed kunde tillskansa sig ännu några pluspoäng i väljaropinionen.

Justitieminister Morgan Johansson (S), som dock inte ville ställa upp i programmet, tycker inte det behövs någon undersökning. Hans parti får förstås medhåll från Miljöpartiet, men också från Moderaterna, som tydligen aldrig försitter ett tillfälle att försitta ett tillfälle, och Centern. Kristdemokraterna och Liberalerna vill inte ta ställning och Vänsterpartiet vill inte kommentera. Och då får det bli så. Oavsett sakfrågan så kan man ju undra vad denna avsaknad av politisk självbevarelsedrift kan tänkas bero på.

En som dock har klarsyn är den östgötske centerriksdagsmannen Staffan Danielsson, som ofta brukar gå på tvärs mot sitt parti. Han framträdde också i Agendainslaget och tycker att det så klart borde tas fram ny statistik. Att inte göra det är att göda konspirationsteorier som gör att folk tappar förtroende för politiken och för media och söker sig till mindra nogräknade informationsförmedlare.

I Dagens Samhälle citerar han vad Brottsförebyggande rådet (Brå) skrev när den senaste statistiken togs fram 2005: ”en kunskapsbaserad bild av svenskars och invandrares brottslighet är bättre än en som är grundad på gissningar och personliga uppfattningar. Avsaknad av aktuella fakta om brottsligheten bland utrikes födda och deras barn underlättar att myter skapas och befästs”. Detta är lika giltigt i dag som det var då. Vi får inte vara så rädda för fakta.

För det är endast med fakta och kunskaper som vi kan belysa problem och sedan få en chans att göra något åt dem. Statistik behöver också uppdateras med jämna mellanrum och det är hög tid nu (Brås tidigare undersökningar gjordes 1996 och 2005), särskilt som det på kort tid kommit en stor andel människor till Sverige och utanförskapet växer.

Det räcker inte med att slarvigt konstatera att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det är ingen homogen grupp, utan det finns stora skillnader beroende på varifrån man kommer, på vilka villkor, var man bor, hur väl man integreras eller inte, och så vidare. Först när vi är beväpnade med den kunskapen kan vi gå vidare för att ta reda på vad det beror på men även för att se vad vi kan göra för att åtgärda problemen. Annars får vi ju agera i blindo och många dras över en kam.

Förmodligen är många av de som vägrar att ta fram ny statistik rädda för att främlingsfientliga krafter får vatten på sin kvarn – och att det ”gynnar SD” – men att inte göra det får i så fall samma konsekvens. Sedan kan man nära misstanken att de inte vill få blottlagt att den misslyckade integrationen och det växande utanförskapet, som följt i spåren av att vi tagit emot betydligt mer än vi förmår, också har genererat en ökad brottslighet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.