2016-07-15 06:00

2016-07-15 06:00

Granska MUCF:s bidrag

Svenska myndigheter skall absolut inte dela ut skattebetalarnas surt förvärvade pengar till odemokratiska organisationer. Finns det risk för att bidrag till föreningar riskerar att hamna i händerna på exempelvis hatpredikanter skall inte några bidrag beviljas.

Ändå har det visat sig att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) tidigare ungdomsstyrelsen, betalat ut bidrag till bland annat Sveriges förenade muslimer. Föreningen har fått över en halv miljon kronor trots att man anlitat föreläsare och predikanter som jämfört homosexualitet med kannibalism och uttryckt stöd till både Islamiska staten och al Qaida. Knappast väl använda offentliga medel.

Än mer anmärkningsvärt är att myndigheten anlitat en handläggare som dömts för skattebrott sedan Skolinspektionen tvingade den religiösa friskola han grundat att stänga. Kritiken mot skolan var mycket allvarlig. Eleverna hade bland annat stora kunskapsluckor och kände sig tvingade att delta i fredagsbönen. Med de meriterna i bagaget kan rimligen ingen svensk myndighet anse att personen i fråga är lämplig att handlägga bidragsansökningar.

Det är helt uppenbart att MUCF måste granskas grundligt. Vad går de allmänna medlen till? Det handlar om stora pengar. Enligt myndighetens årsredovisning kostade själva driften av myndigheten drygt 72 miljoner kronor under verksamhetsåret 2015. Under samma år betalade MUCF ut knappt 463 miljoner kronor i bidrag. Hur många av dessa kronor har kommit i händerna på personer med en odemokratisk agenda?

Tyvärr har den granskande myndigheten Riksrevisionen själv stora problem med trovärdigheten efter att flera riksrevisorer betett sig märkligt, för att inte säga korrupt. Att den myndighet som skall vara den oberoende granskaren av andra myndigheter nu ifrågasätts är oroande.

En myndighet som MUCF som har till uppgift att förmedla bidrag, till organisationer som bäst kan fylla sina bidragsansökningar nyckelord som slutar på -ism eller -fobi, kan ju redan från början antas ha en avslappnad och väl generös inställning till sina sökanden. Att staten finansierat organisationer med en tveksam syn på mänskliga rättigheter är därför inte förvånande.

Regeringen och allianspartierna är överens om att offentliga medel inte skall gå till våldsbejakande budskap. Ett ganska självklart ställningstagande men tydligen nödvändigt för att hålla myndigheterna på tårna. De allra flesta bidragsansökningar är nog helt oproblematiska men så fort det finns anledning att misstänka att en organisation inte har rent mjöl i påsen måste handläggarna dra i bromsen. Det förutsätter dock att handläggaren i sin tur har rent mjöl i påsen.

En granskning av MUCF är nödvändig. Sedan kan man fråga sig om samhället skall lägga så mycket pengar på bidrag till olika föreningar och om alla dessa bidrag verkligen stärker demokratin.

Ändå har det visat sig att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) tidigare ungdomsstyrelsen, betalat ut bidrag till bland annat Sveriges förenade muslimer. Föreningen har fått över en halv miljon kronor trots att man anlitat föreläsare och predikanter som jämfört homosexualitet med kannibalism och uttryckt stöd till både Islamiska staten och al Qaida. Knappast väl använda offentliga medel.

Än mer anmärkningsvärt är att myndigheten anlitat en handläggare som dömts för skattebrott sedan Skolinspektionen tvingade den religiösa friskola han grundat att stänga. Kritiken mot skolan var mycket allvarlig. Eleverna hade bland annat stora kunskapsluckor och kände sig tvingade att delta i fredagsbönen. Med de meriterna i bagaget kan rimligen ingen svensk myndighet anse att personen i fråga är lämplig att handlägga bidragsansökningar.

Det är helt uppenbart att MUCF måste granskas grundligt. Vad går de allmänna medlen till? Det handlar om stora pengar. Enligt myndighetens årsredovisning kostade själva driften av myndigheten drygt 72 miljoner kronor under verksamhetsåret 2015. Under samma år betalade MUCF ut knappt 463 miljoner kronor i bidrag. Hur många av dessa kronor har kommit i händerna på personer med en odemokratisk agenda?

Tyvärr har den granskande myndigheten Riksrevisionen själv stora problem med trovärdigheten efter att flera riksrevisorer betett sig märkligt, för att inte säga korrupt. Att den myndighet som skall vara den oberoende granskaren av andra myndigheter nu ifrågasätts är oroande.

En myndighet som MUCF som har till uppgift att förmedla bidrag, till organisationer som bäst kan fylla sina bidragsansökningar nyckelord som slutar på -ism eller -fobi, kan ju redan från början antas ha en avslappnad och väl generös inställning till sina sökanden. Att staten finansierat organisationer med en tveksam syn på mänskliga rättigheter är därför inte förvånande.

Regeringen och allianspartierna är överens om att offentliga medel inte skall gå till våldsbejakande budskap. Ett ganska självklart ställningstagande men tydligen nödvändigt för att hålla myndigheterna på tårna. De allra flesta bidragsansökningar är nog helt oproblematiska men så fort det finns anledning att misstänka att en organisation inte har rent mjöl i påsen måste handläggarna dra i bromsen. Det förutsätter dock att handläggaren i sin tur har rent mjöl i påsen.

En granskning av MUCF är nödvändig. Sedan kan man fråga sig om samhället skall lägga så mycket pengar på bidrag till olika föreningar och om alla dessa bidrag verkligen stärker demokratin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.