2016-06-30 19:55

2016-06-30 19:55

Värmland tillhör Värmland

Regeringen och dess hantlangare i den så kallade indelningskommittén föreslår, inte särskilt oväntat, att Värmland upphör som län redan om tre år bara för att uppslukas i den redan förvuxna storregionen Västra Götaland. Det stod klart när Barbro Holmberg och Kent Johansson från indelningskommittén presenterade sitt delbetänkande för civilminister Ardalan Shekarabi (S) i går.

Redan i våras presenterades ett diskussionsunderlag där Sveriges 21 län och landsting fördes ihop i sex storregioner, och där Värmland och Halland föstes in under Västra Götaland. Redan det var en bisarr tanke på en gigantisk region från Laholm till Likenäs, men i åtminstone den här omgången slipper hallänningarna undan. Där finns åtminstone ett kompakt motstånd, över alla partigränser och även geografiskt, mot att gå upp i en storregion. Inte ens i Kungsbacka, som i praktiken är en förort till Göteborg, vill man veta av Västra Götaland.

Nu är det bara tre storregioner man föreslår bildas redan 2019, övriga är en Svealands- och en Norrlandsregion. Detta eftersom kommittén bedömer att det endast är där som det går att hasta igenom besluten. Men ursäkta, hur svagsinta anses vi vara här i Värmland när Holmberg påstår att det finns ett brett stöd för detta i de berörda länen. Sanningen är ju den att Värmland är djupt splittrat. En del vill ha storregion med Västra Götaland, en del med Svealand och en del vill att Värmland, likt Halland, skall vara en egen region. Det kan man inte kalla brett stöd!

De anser väl att motståndet inte är tillräckligt, men det får inte vara en utgångspunkt. Bara det faktum är att det näst största partiet – Moderaterna – är motståndare borde göra att förslaget faller. Att trumfa igenom en sådan här genomgripande förändring utan ett brett politiskt stöd vore en demokratisk skandal. Lokalt har ledande moderater kritiserat det här men det har tyvärr hörts alldeles för lite från riksplanet.

Nu måste partiledaren Anna Kinberg Batra (M) och andra ta bladet från munnen och börja protestera ordentligt. Vill vi se till att stoppa firma Shekarabi, Holmberg & Johansson är det tydligen den vägen vi måste gå. Vad många tycker här i Värmland (och annorstädes) verkar ju kartritarna inte bry sig om. För här skall de skriva in sig själva i historieböckerna som de som gick i Axel Oxenstiernas efterföljd. Det är rent otillständigt att processen fått gå så här långt, och att man i expressfart vill driva igenom den över huvudet på folk.

Storregioner är feltänkta från början och dessutom börjar man i fel ände istället för att börja med att utreda vad som skall göras och vilka problem som skall lösas på olika nivåer. Skall exempelvis sjukvården verkligen organiseras som i dag? Centralisering flyttar bara besluten längre från värmlänningarna och det ritas nya konstgjorda gränser när vi istället borde ägna oss åt att luckra upp gränser och söka samarbeten åt alla möjliga (och omöjliga) håll för att lösa framtidens utmaningar.

Redan i våras presenterades ett diskussionsunderlag där Sveriges 21 län och landsting fördes ihop i sex storregioner, och där Värmland och Halland föstes in under Västra Götaland. Redan det var en bisarr tanke på en gigantisk region från Laholm till Likenäs, men i åtminstone den här omgången slipper hallänningarna undan. Där finns åtminstone ett kompakt motstånd, över alla partigränser och även geografiskt, mot att gå upp i en storregion. Inte ens i Kungsbacka, som i praktiken är en förort till Göteborg, vill man veta av Västra Götaland.

Nu är det bara tre storregioner man föreslår bildas redan 2019, övriga är en Svealands- och en Norrlandsregion. Detta eftersom kommittén bedömer att det endast är där som det går att hasta igenom besluten. Men ursäkta, hur svagsinta anses vi vara här i Värmland när Holmberg påstår att det finns ett brett stöd för detta i de berörda länen. Sanningen är ju den att Värmland är djupt splittrat. En del vill ha storregion med Västra Götaland, en del med Svealand och en del vill att Värmland, likt Halland, skall vara en egen region. Det kan man inte kalla brett stöd!

De anser väl att motståndet inte är tillräckligt, men det får inte vara en utgångspunkt. Bara det faktum är att det näst största partiet – Moderaterna – är motståndare borde göra att förslaget faller. Att trumfa igenom en sådan här genomgripande förändring utan ett brett politiskt stöd vore en demokratisk skandal. Lokalt har ledande moderater kritiserat det här men det har tyvärr hörts alldeles för lite från riksplanet.

Nu måste partiledaren Anna Kinberg Batra (M) och andra ta bladet från munnen och börja protestera ordentligt. Vill vi se till att stoppa firma Shekarabi, Holmberg & Johansson är det tydligen den vägen vi måste gå. Vad många tycker här i Värmland (och annorstädes) verkar ju kartritarna inte bry sig om. För här skall de skriva in sig själva i historieböckerna som de som gick i Axel Oxenstiernas efterföljd. Det är rent otillständigt att processen fått gå så här långt, och att man i expressfart vill driva igenom den över huvudet på folk.

Storregioner är feltänkta från början och dessutom börjar man i fel ände istället för att börja med att utreda vad som skall göras och vilka problem som skall lösas på olika nivåer. Skall exempelvis sjukvården verkligen organiseras som i dag? Centralisering flyttar bara besluten längre från värmlänningarna och det ritas nya konstgjorda gränser när vi istället borde ägna oss åt att luckra upp gränser och söka samarbeten åt alla möjliga (och omöjliga) håll för att lösa framtidens utmaningar.