2016-06-14 06:00

2016-06-14 06:00

Våldet får inte vinna

LEDARE

Hatet har slagit till igen. Den här gången Orlando, Florida, USA. En ensam våldsverkare har dödat 49 dansande och festande människor och skadat ännu fler på nattklubben Pulse. Det enda offren hade gjort var att roa sig och i många fall tillhöra en sexuell minoritet. Pulse är en känd gaybar och utan tvekan därför utvald som måltavla för gärningsmannen Omar Mateens mordiska attack.

Bilden av gärningsmannen håller nu på att klarna. Fram träder konturerna av en 29-årig, tidigare ostraffad säkerhetsvakt, född i USA av afghanska föräldrar, med ett oresonligt hat mot homosexuella och ett osunt intresse för radikal islamism. Även andra personer utreds, så det kan dock ännu inte uteslutas att Mateen agerade helt på egen hand.

Vad världens eller mer specifikt Orlandos homosexuella har gjort Mateen är och förblir oklart. Hat låter sig inte förklaras så lätt.

En viktig del av Mateens drivkrafter står att finna i terrorsekten IS teologi. Terrorsekten dödar homosexuella genom att kasta ned dem från taken på höga hus. De anses av IS vara styrda av Satan. Västerlandet anses också vara inne i en nedåtgående spiral av sexuell avvikelse och immoralitet.

Innan attacken ringde Mateen 911, det amerikanska nödnumret, och bekände sin lojalitet med terrorsekten och dess självutnämnda kalif. I nuläget finns det inte belägg för att IS ska ha haft något med dådet att göra. IS har dock tagit på sig attacken. Historiens dödligaste masskjutning i USA:s historia och det värsta terrordådet på amerikansk mark sedan elfte september år 2001 – givetvis vill IS ta åt sig ”äran”.

Den här typen av ensamma gärningsmän är svåra för myndigheterna att upptäcka. Även om Mateen utretts två gånger, åren 2013 och 2014, av FBI med anledning av sina islamistsympatier så har han lyckats flyga under myndigheternas radar.

Risken är uppenbar att fler förryckta islamister och andra galningar kommer att inspireras av Orlandodådet – även i Sverige. Vi är ett av de länder i EU som bidragit med flest jihadister till Syrien. Svenska myndigheter måste vara på tårna för att upptäcka och avvärja alla planer på terrordåd i landet.

Attacken mot Pulse visar med blodig övertydlighet att islamisternas måltavlor är fler än ”judar, dekadenta kapitalister och västimperialister”.

Det är inte första gången i historien homosexuella kategoriseras som icke önskvärda. I de västerländska samhällena har toleransen stadigt ökat under efterkrigstiden, även om hatbrotten ständigt gör oss påminda om att alla inte vill låta sina medmänniskor vara de personer som de är.

Inget samhälle är perfekt men våra demokratiska och sekulära västerländska samhällen har unika värden värda att försvara. Individens frihet ska inte begränsas fundamentalisters religiöst grundade övertygelser om vad som är rätt och fel – och hur andra ska leva.

Bilden av gärningsmannen håller nu på att klarna. Fram träder konturerna av en 29-årig, tidigare ostraffad säkerhetsvakt, född i USA av afghanska föräldrar, med ett oresonligt hat mot homosexuella och ett osunt intresse för radikal islamism. Även andra personer utreds, så det kan dock ännu inte uteslutas att Mateen agerade helt på egen hand.

Vad världens eller mer specifikt Orlandos homosexuella har gjort Mateen är och förblir oklart. Hat låter sig inte förklaras så lätt.

En viktig del av Mateens drivkrafter står att finna i terrorsekten IS teologi. Terrorsekten dödar homosexuella genom att kasta ned dem från taken på höga hus. De anses av IS vara styrda av Satan. Västerlandet anses också vara inne i en nedåtgående spiral av sexuell avvikelse och immoralitet.

Innan attacken ringde Mateen 911, det amerikanska nödnumret, och bekände sin lojalitet med terrorsekten och dess självutnämnda kalif. I nuläget finns det inte belägg för att IS ska ha haft något med dådet att göra. IS har dock tagit på sig attacken. Historiens dödligaste masskjutning i USA:s historia och det värsta terrordådet på amerikansk mark sedan elfte september år 2001 – givetvis vill IS ta åt sig ”äran”.

Den här typen av ensamma gärningsmän är svåra för myndigheterna att upptäcka. Även om Mateen utretts två gånger, åren 2013 och 2014, av FBI med anledning av sina islamistsympatier så har han lyckats flyga under myndigheternas radar.

Risken är uppenbar att fler förryckta islamister och andra galningar kommer att inspireras av Orlandodådet – även i Sverige. Vi är ett av de länder i EU som bidragit med flest jihadister till Syrien. Svenska myndigheter måste vara på tårna för att upptäcka och avvärja alla planer på terrordåd i landet.

Attacken mot Pulse visar med blodig övertydlighet att islamisternas måltavlor är fler än ”judar, dekadenta kapitalister och västimperialister”.

Det är inte första gången i historien homosexuella kategoriseras som icke önskvärda. I de västerländska samhällena har toleransen stadigt ökat under efterkrigstiden, även om hatbrotten ständigt gör oss påminda om att alla inte vill låta sina medmänniskor vara de personer som de är.

Inget samhälle är perfekt men våra demokratiska och sekulära västerländska samhällen har unika värden värda att försvara. Individens frihet ska inte begränsas fundamentalisters religiöst grundade övertygelser om vad som är rätt och fel – och hur andra ska leva.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.