2016-05-24 06:00

2016-05-24 06:00

Tillbaka till kärnuppgifterna

I en situation när statens grundläggande verksamheter inte fungerar som man har rätt att kräva så borde det inte vara en alltför radikal tanke att se till att de gör just det. Men det är just den vägen som Moderaterna nu ser ut att slå in på, och det är välkommet.

I helgen samlades omkring 1 700 moderata politiker från kommuner, regioner och landsting till Moderaternas så kallade Sverigemöte i Malmö. I fokus låg frågor som trygghet, säkerhet, ordning och reda och det är viktigt i ett läge då allt fler svenskar upplever otrygghet, osäkerhet, oordning och oreda. Det är hög tid för det offentliga Sverige att ta tillbaka initiativet från förortshuliganer som kastar sten på blåljuspersonal och flum och störande element skolan.

Bland annat så föreslår partiet att straffen för våld mot tjänstemän skärps och att även andra än poliser, som just ambulanspersonal och brandmän, skall omfattas av bestämmelserna. Nu är M inte det enda partiet som lanserar liknande förslag så det borde gå att relativt snabbt få dessa skärpningar på plats med hjälp av de andra allianspartierna och Socialdemokraterna. Men det är viktigt att ligga på i de här frågorna, för så länge polisen är underbemannad och underfinansierad så lär de dessvärre inte försvinna i brådrasket.

Partiledaren Anna Kinberg Batra upprätthöll sig i sitt tal länge vid skolan, och det sägs rent ut att M nu skall återta skolfrågan som de alltför länge lämnat åt Liberalerna. Ett förslag är att staten för så länge det behövs skall kunna ta över skolor som inte fungerar. Gott så, men är inte det ett i raden av många underbetyg över hur misslyckad kommunaliseringen av skolan var. Varför inte ta steget fullt ut och åter göra staten till huvudman?

Återtagande är annars temat för Moderaternas politik. Gamla politikområden som tystades ned eller rent av förkastades under Reinfeldterans nymoderatism tas till heders igen, och de stigande opinionssiffrorna ger partiledningen råg i ryggen. Mest har det märkts i den nygamla restriktiva migrationspolitiken, vilket inneburit att väljare kommit tillbaka från Sverigedemokraterna. Nu försöker man gå vidare med skolan och i kriminalpolitiken.

Moderaternas nya slogan är ”Sverige ska fungera” och i en tid när bara alltför mycket av statens kärnverksamheter inte fungerar är det inte en dag för tidigt. Den ständigt växande och högbeskattade välfärdsstaten, där det alltid lurat nya och kostsamma ”reformer” runt hörnet har nått vägs ände. Nu förmår statsmakterna inte ens upprätthålla grundläggande service och då måste vi åter fokusera på kärnuppgifterna. Först därefter så kan vi – eventuellt – bekymra oss om allt annat.

Nu vill det till att M fortsätter på den inslagna vägen. För det finns andra kärnuppgifter som de ännu talar med små bokstäver om, och det gäller i synnerhet försvaret. Trots den (relativt blygsamma) förstärkning av försvarsbudgeten som M var med om att driva igenom så dras försvarsmakten med fördyringar och kronisk underfinansiering. Om Sverige skall fungera så måste också försvaret av Sverige fungera.

Men all denna nygamla moderatpolitik till trots så betyder den inget om den inte genomförs, och elefanten i rummet under Sverigemötet var regeringsfrågan. Så länge partiet inte är beredda att mer aktivt driva sina frågor, inklusive statsbudgetens utformning och därmed själva regeringsmakten, så spelar det ingen roll hur mycket de tycker att landet skall fungera, eller hur ”planen för ett starkare Sverige” (en annan ny slogan) ser ut. Det kommer väljarna också att märka.

I helgen samlades omkring 1 700 moderata politiker från kommuner, regioner och landsting till Moderaternas så kallade Sverigemöte i Malmö. I fokus låg frågor som trygghet, säkerhet, ordning och reda och det är viktigt i ett läge då allt fler svenskar upplever otrygghet, osäkerhet, oordning och oreda. Det är hög tid för det offentliga Sverige att ta tillbaka initiativet från förortshuliganer som kastar sten på blåljuspersonal och flum och störande element skolan.

Bland annat så föreslår partiet att straffen för våld mot tjänstemän skärps och att även andra än poliser, som just ambulanspersonal och brandmän, skall omfattas av bestämmelserna. Nu är M inte det enda partiet som lanserar liknande förslag så det borde gå att relativt snabbt få dessa skärpningar på plats med hjälp av de andra allianspartierna och Socialdemokraterna. Men det är viktigt att ligga på i de här frågorna, för så länge polisen är underbemannad och underfinansierad så lär de dessvärre inte försvinna i brådrasket.

Partiledaren Anna Kinberg Batra upprätthöll sig i sitt tal länge vid skolan, och det sägs rent ut att M nu skall återta skolfrågan som de alltför länge lämnat åt Liberalerna. Ett förslag är att staten för så länge det behövs skall kunna ta över skolor som inte fungerar. Gott så, men är inte det ett i raden av många underbetyg över hur misslyckad kommunaliseringen av skolan var. Varför inte ta steget fullt ut och åter göra staten till huvudman?

Återtagande är annars temat för Moderaternas politik. Gamla politikområden som tystades ned eller rent av förkastades under Reinfeldterans nymoderatism tas till heders igen, och de stigande opinionssiffrorna ger partiledningen råg i ryggen. Mest har det märkts i den nygamla restriktiva migrationspolitiken, vilket inneburit att väljare kommit tillbaka från Sverigedemokraterna. Nu försöker man gå vidare med skolan och i kriminalpolitiken.

Moderaternas nya slogan är ”Sverige ska fungera” och i en tid när bara alltför mycket av statens kärnverksamheter inte fungerar är det inte en dag för tidigt. Den ständigt växande och högbeskattade välfärdsstaten, där det alltid lurat nya och kostsamma ”reformer” runt hörnet har nått vägs ände. Nu förmår statsmakterna inte ens upprätthålla grundläggande service och då måste vi åter fokusera på kärnuppgifterna. Först därefter så kan vi – eventuellt – bekymra oss om allt annat.

Nu vill det till att M fortsätter på den inslagna vägen. För det finns andra kärnuppgifter som de ännu talar med små bokstäver om, och det gäller i synnerhet försvaret. Trots den (relativt blygsamma) förstärkning av försvarsbudgeten som M var med om att driva igenom så dras försvarsmakten med fördyringar och kronisk underfinansiering. Om Sverige skall fungera så måste också försvaret av Sverige fungera.

Men all denna nygamla moderatpolitik till trots så betyder den inget om den inte genomförs, och elefanten i rummet under Sverigemötet var regeringsfrågan. Så länge partiet inte är beredda att mer aktivt driva sina frågor, inklusive statsbudgetens utformning och därmed själva regeringsmakten, så spelar det ingen roll hur mycket de tycker att landet skall fungera, eller hur ”planen för ett starkare Sverige” (en annan ny slogan) ser ut. Det kommer väljarna också att märka.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.