2016-05-12 06:00

2016-05-12 09:30

Slutet för Mona Sahlin

LEDARE

Det vilar något tragiskt över den senaste skandalen kring Mona Sahlin. Efter alla tidigare skandaler och politiska motgångar så verkade det som hon sent omsider fått någon sorts upprättelse i rollen som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Men sin ovana trogen trillade hon dit igen.

Det var efter Expressens avslöjanden i förra veckan att Mona Sahlin skrivet ett falskt intyg åt sin före detta livvakt som hon självmant avgick från sin post. Innan dess såg det ut som hennes förordnande som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, som annars skulle ha gått ut i sommar, förmodligen skulle ha förnyats. Av alla uppdrag hon haft genom åren har hon fått mest välförtjänt erkänsla för det hon gjort de senaste två åren.

Hon utsågs av den förra alliansregeringen och har inte hymlat med att tala klarspråk om bland annat den framväxande islamismen när andra blundat och duckat inför problemen. Hon har kritiserat kommuner som Malmö för att inte arbeta tillräcklig mot extremism och hon har satt i gång projekt där så kallade kunskapshus inrättats i många kommuner.

Men samtidigt har hennes kroniska slarvande och misstag uppenbarligen fortsatt, och den här gången är det dessutom av allvarligare slag än obetalda parkeringsböter eller inköpt choklad på statens kontokort. En förundersökning om osant intygande har inletts, och det kan ge fängelse. Hon hade nämligen intygat att livvakten tjänade 120 00 kronor i månaden så han skulle kunna skaffa sig en dyr bostad på Solsidan i Saltsjöbaden, när han i själva verket tjänade betydligt mindre. Hennes relation med denna före detta livvakt är nu föremål för spekulation. Varför skulle han annars fått en sådan gräddfil?

Efter det här är det svårt att se hur Mona Sahlin skulle kunna komma tillbaka. Ingen ur socialdemokratins toppskikt vill kommentera affären. Den enda som sagt något är ansvariga statsrådet Alice Bah Kuhnke (MP) och det är hårda ord. ”Det finns tyvärr människor som gör en besviken. Särskilt allvarligt är det när det är människor med stort ansvar. Oerhört stort ansvar,” säger hon till Expressen.

Nu har dock regeringen fått en chans att fundera på uppdraget som nationell samordnare och hur arbetet mot våldsbejakande extremism skall fungera. Utifrån sina förutsättningar som avdankad politiker gjorde Sahlin som sagt ett hyfsat jobb, men det vore bättre med en verklig expert på området, en tjänsteman eller akademiker som har goda kunskaper och vet vad som fungerar och måste göras. Terrorismforskaren Magnus Ranstorp är ett namn som föreslagits.

Förmodligen måste myndigheten lyfta fokus från att kräva en massa saker av kommunerna till att själva vara mer aktiva i att hjälpa dem i deras arbete. Det betyder också att det kommer att krävas mer statliga resurser. Samordningen måste bli bättre mellan kommunerna, deras socialförvaltningar och polis och rättsväsendet. Alla måste dra åt samma håll och också involvera civilsamhället och dess organisationer ute i de utsatta områdena där extremismen frodas. Det behövs dialog men också hårda nypor. Det får inte vara något daltande med föreningar eller personer som propagerar för och underlättar radikalisering.

Låt detta bli en chans till en ordentlig nystart. Sahlin gjorde ett bra jobb, men det kan göras mycket bättre.

Det var efter Expressens avslöjanden i förra veckan att Mona Sahlin skrivet ett falskt intyg åt sin före detta livvakt som hon självmant avgick från sin post. Innan dess såg det ut som hennes förordnande som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, som annars skulle ha gått ut i sommar, förmodligen skulle ha förnyats. Av alla uppdrag hon haft genom åren har hon fått mest välförtjänt erkänsla för det hon gjort de senaste två åren.

Hon utsågs av den förra alliansregeringen och har inte hymlat med att tala klarspråk om bland annat den framväxande islamismen när andra blundat och duckat inför problemen. Hon har kritiserat kommuner som Malmö för att inte arbeta tillräcklig mot extremism och hon har satt i gång projekt där så kallade kunskapshus inrättats i många kommuner.

Men samtidigt har hennes kroniska slarvande och misstag uppenbarligen fortsatt, och den här gången är det dessutom av allvarligare slag än obetalda parkeringsböter eller inköpt choklad på statens kontokort. En förundersökning om osant intygande har inletts, och det kan ge fängelse. Hon hade nämligen intygat att livvakten tjänade 120 00 kronor i månaden så han skulle kunna skaffa sig en dyr bostad på Solsidan i Saltsjöbaden, när han i själva verket tjänade betydligt mindre. Hennes relation med denna före detta livvakt är nu föremål för spekulation. Varför skulle han annars fått en sådan gräddfil?

Efter det här är det svårt att se hur Mona Sahlin skulle kunna komma tillbaka. Ingen ur socialdemokratins toppskikt vill kommentera affären. Den enda som sagt något är ansvariga statsrådet Alice Bah Kuhnke (MP) och det är hårda ord. ”Det finns tyvärr människor som gör en besviken. Särskilt allvarligt är det när det är människor med stort ansvar. Oerhört stort ansvar,” säger hon till Expressen.

Nu har dock regeringen fått en chans att fundera på uppdraget som nationell samordnare och hur arbetet mot våldsbejakande extremism skall fungera. Utifrån sina förutsättningar som avdankad politiker gjorde Sahlin som sagt ett hyfsat jobb, men det vore bättre med en verklig expert på området, en tjänsteman eller akademiker som har goda kunskaper och vet vad som fungerar och måste göras. Terrorismforskaren Magnus Ranstorp är ett namn som föreslagits.

Förmodligen måste myndigheten lyfta fokus från att kräva en massa saker av kommunerna till att själva vara mer aktiva i att hjälpa dem i deras arbete. Det betyder också att det kommer att krävas mer statliga resurser. Samordningen måste bli bättre mellan kommunerna, deras socialförvaltningar och polis och rättsväsendet. Alla måste dra åt samma håll och också involvera civilsamhället och dess organisationer ute i de utsatta områdena där extremismen frodas. Det behövs dialog men också hårda nypor. Det får inte vara något daltande med föreningar eller personer som propagerar för och underlättar radikalisering.

Låt detta bli en chans till en ordentlig nystart. Sahlin gjorde ett bra jobb, men det kan göras mycket bättre.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.