2016-04-01 06:01

2016-04-01 06:01

Stoppa vänstern i välfärden

LEDARE

Sveriges en gång så stolta tradition med genomarbetade offentliga utredningar har degenererat. Ett närmast övertydligt exempel på det går att skåda i Ilmar Reepalus så kallade utredning om vinstbegränsningar i välfärden. Maken till haveri i utredningsväsendet har sällan skådats!

Som ett köttben till samarbetspartnern Vänsterpartiet tillsatte Löfvenregeringen en utredning om att begränsa eller förbjuda vinstuttag inom vården, skolan och omsorgen. Den leds av det tidigare omstridda kommunalrådet Ilmar Reepalu, vars gamla hemkommun Malmö inte direkt gjort sig känd som någon bastion för valfrihet i välfärden. Kvaliteten i välfärdstjänsterna har också blivit lägre. Rätt man på rätt plats alltså – ur ett vänsterperspektiv!

Först i november kommer utredningen med sitt betänkande, men redan för ett par veckor sedan skrev Reepalu en debattartikel (DN 18/3) där han redogjorde för vad han kommit fram till. Som man frågar får man svar, skulle man kunna säga, för någon utredning värd namnet har han inte gjort. Hela inlägget är en formlig orgie i floskler och vänsterretorik som mer skulle kunna ha varit skriven av en ung SSU:are i en obskyr lokalförenings medlemstidning.

Han börjar med att konstatera att den kartläggning han gjort av tillgänglig information utmynnar i att kunskapen om vinsternas påverkan på välfärden är bristfällig, undersökningsresultaten motstridiga, och att det är komplicerat att mäta kvalitet i välfärden. Nå, dessa uppenbara bakslag avskräcker inte honom från att ändå tycka att vinster i välfärden är fel. Reepalu har inte utrett något, han har bara tyckt, och som den vänstermänniska han är så har han tycker att vinster är fult. Det här är ju inte seriöst!

Det enda konkreta han lutar sig mot är en SOM-undersökning med några år på nacken som sade att nästan 70 procent av svenskarna är emot vinstutdelning i välfärdsföretag. Reepalu bortser från att samtidigt så tycker ungefär lika många att det är viktigt med valfrihet i välfärden. Men folks tyckande på kanske tendentiöst ställda frågor kan i vilket fall som helst inte underbygga en statlig utredning.

Om det nu vore så som Reepalu säger att det är svårt att mäta kvalitet i välfärden så borde det snarast peka på vikten av att brukarna själva fick bestämma. Men nu finns det faktiskt uppgifter att gå på. Enligt diverse brukarundersökningar (som skolenkäten, patientenkäten och äldreguiden) är den upplevda kvaliteten högre eller likadan hos privata utförare jämfört med offentliga. Och enligt jobbhälsobarometern så är de anställda i den privata välfärden mer nöjda med löner och arbetsvillkor.

Reepalu skriver också ”avslöjande” om att exempelvis 70 procent av friskoleföretagarna hade andra motiv än vinst för att starta sina företag. Men det betyder ju knappast att vinsten är oväsentlig. Den är snarare ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor för personer att bedriva en egen verksamhet. Det är så företagande fungerar, men det verkar en vänsterman som Reepalu inte begripa.

Hela hans utredning får sägas vara fullkomligt meningslös. Så löst tyckande kan inte ligga till grund för genomgripande förändringar för hundratusentals människor – elever, patienter, äldre, företagare. Dessutom så är det svårt att se hur några förslag skulle kunna baxas igenom riksdagen. Det finns ingen anledning att fortsätta den här farsen än att hålla Vänsterpartiet nöjda. Lägg ned utredningen nu!

Som ett köttben till samarbetspartnern Vänsterpartiet tillsatte Löfvenregeringen en utredning om att begränsa eller förbjuda vinstuttag inom vården, skolan och omsorgen. Den leds av det tidigare omstridda kommunalrådet Ilmar Reepalu, vars gamla hemkommun Malmö inte direkt gjort sig känd som någon bastion för valfrihet i välfärden. Kvaliteten i välfärdstjänsterna har också blivit lägre. Rätt man på rätt plats alltså – ur ett vänsterperspektiv!

Först i november kommer utredningen med sitt betänkande, men redan för ett par veckor sedan skrev Reepalu en debattartikel (DN 18/3) där han redogjorde för vad han kommit fram till. Som man frågar får man svar, skulle man kunna säga, för någon utredning värd namnet har han inte gjort. Hela inlägget är en formlig orgie i floskler och vänsterretorik som mer skulle kunna ha varit skriven av en ung SSU:are i en obskyr lokalförenings medlemstidning.

Han börjar med att konstatera att den kartläggning han gjort av tillgänglig information utmynnar i att kunskapen om vinsternas påverkan på välfärden är bristfällig, undersökningsresultaten motstridiga, och att det är komplicerat att mäta kvalitet i välfärden. Nå, dessa uppenbara bakslag avskräcker inte honom från att ändå tycka att vinster i välfärden är fel. Reepalu har inte utrett något, han har bara tyckt, och som den vänstermänniska han är så har han tycker att vinster är fult. Det här är ju inte seriöst!

Det enda konkreta han lutar sig mot är en SOM-undersökning med några år på nacken som sade att nästan 70 procent av svenskarna är emot vinstutdelning i välfärdsföretag. Reepalu bortser från att samtidigt så tycker ungefär lika många att det är viktigt med valfrihet i välfärden. Men folks tyckande på kanske tendentiöst ställda frågor kan i vilket fall som helst inte underbygga en statlig utredning.

Om det nu vore så som Reepalu säger att det är svårt att mäta kvalitet i välfärden så borde det snarast peka på vikten av att brukarna själva fick bestämma. Men nu finns det faktiskt uppgifter att gå på. Enligt diverse brukarundersökningar (som skolenkäten, patientenkäten och äldreguiden) är den upplevda kvaliteten högre eller likadan hos privata utförare jämfört med offentliga. Och enligt jobbhälsobarometern så är de anställda i den privata välfärden mer nöjda med löner och arbetsvillkor.

Reepalu skriver också ”avslöjande” om att exempelvis 70 procent av friskoleföretagarna hade andra motiv än vinst för att starta sina företag. Men det betyder ju knappast att vinsten är oväsentlig. Den är snarare ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor för personer att bedriva en egen verksamhet. Det är så företagande fungerar, men det verkar en vänsterman som Reepalu inte begripa.

Hela hans utredning får sägas vara fullkomligt meningslös. Så löst tyckande kan inte ligga till grund för genomgripande förändringar för hundratusentals människor – elever, patienter, äldre, företagare. Dessutom så är det svårt att se hur några förslag skulle kunna baxas igenom riksdagen. Det finns ingen anledning att fortsätta den här farsen än att hålla Vänsterpartiet nöjda. Lägg ned utredningen nu!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.