2016-03-30 06:00

2016-03-30 16:00

De rödgröna släcker Sverige

LEDARE

Sverige riskerar att om bara några år stå utan en stor del av vår energiförsörjning, och det beror på att regeringen verkar vilja stänga ned kärnkraften i förtid. Begriper de inte vad de håller på med? Alternativet till att få hjulen att fortsätta snurra är import av fossila bränslen.

I påskhelgen (27/3) begick energiminister Ibrahim Baylan (S) och miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin debattartikel i Dagens Nyheter. Där försökte de lura i läsarna att de nu strävar efter en stor blocköverskridande överenskommelse genom att ansluta sig till den förra alliansregeringens energiöverenskommelse. Men istället serveras vi en text som i praktiken signalerar kärnkraftens avveckling och ett mål om ett hundra procent förnybart energisystem om tjugo år.

Att försöka klä energipolitiken i klimatskrud är märkligt då Sverige redan har en i omvärlden avundsvärd energimix. Den som nu bryr sig om minskade koldioxidutsläpp torde välkomna att Sverige tack vare vatten- och kärnkraft knappt har någon elproduktion från fossila energikällor. De 2-3 procent det rör sig om handlar mest om reservkraft under kalla vinterdagar. Men kärnkraften räknas av någon anledning aldrig med när man talar om ”förnybart”. Alltså betyder beskedet från Socialdemokraterna och Miljöpartiet att kärnkraften skall vara helt avvecklad om tjugo år!

Men det är egentligen mycket värre än så. Sedan tidigare har kärnkraftsägarna aviserat att de tänker stänga ned fyra av de äldsta reaktorerna till år 2020. Detta år börjar också nya säkerhetskrav gälla, och för att de övriga och modernare reaktorerna skall klara dessa måste beslut om investeringar i säkerhetshöjande åtgärder tas redan i år. Därefter skulle de yngsta reaktorerna kunna verka till år 2045.

Problemet heter den skadliga effektskatten, som står för nästan en tredjedel av driftskostnaderna och som tas ut oavsett om en reaktor är i gång eller inte. Kombinerat med fallande energipriser gör den att kärnkraften går på knäna och det enda rimliga vore att regeringen tog bort skatten, eller åtminstone sänkte den rejält. Men det är väl omöjligt med Miljöpartiet i regeringen. Utan besked om effektskattens framtid lär det inte bli några beslut om säkerhetshöjande åtgärder och därmed riskerar vi allvarligt att alla våra kärnkraftverk får stänga om bara fyra år. Sålunda håller de rödgröna medvetet på att i förtid straffbeskatta bort nästan halva vår energiförsörjning!

Hur regeringen inbillar sig att de kan få med de borgerliga partierna på de här självmordstankarna är en gåta. Baylan och Nordin skriver lite löst om att energieffektiviseringar och förnybar energi skulle kunna ersätta kärnkraften. Det handlar dock om rent önsketänkande. Energieffektiviseringar leder enligt all erfarenhet inte till minskad användning av el. Tvärtom så kommer elanvändningen i framtiden att öka i Sverige och världen. När det sedan gäller de så kallade förnybara energislagen så kommer de aldrig att kunna komma upp i den nödvändiga kapaciteten. Därtill är de alldeles för opålitliga (sol, väder och vind är som bekant oberäkneliga storheter) och kräver mycket reglerkraft om vi inte skall få elavbrott.

Denna reglerkraft kommer utan utbyggda älvar att få utgöras av kol, olje- eller gaseldade kraftverk, och det i en omfattning som gör att de inte längre skulle kunna kallas reglerkraft utan istället bli det som ersätter kärnkraften. Men då är vi inte direkt 100 procent förnybara.

Allt detta borde Socialdemokraterna, särskilt inom dess fackliga gren, förstå. Nu hålls de gisslan av verklighetsfrånvända gröna drömmerier. Det är hög tid att de vaknar upp!

I påskhelgen (27/3) begick energiminister Ibrahim Baylan (S) och miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin debattartikel i Dagens Nyheter. Där försökte de lura i läsarna att de nu strävar efter en stor blocköverskridande överenskommelse genom att ansluta sig till den förra alliansregeringens energiöverenskommelse. Men istället serveras vi en text som i praktiken signalerar kärnkraftens avveckling och ett mål om ett hundra procent förnybart energisystem om tjugo år.

Att försöka klä energipolitiken i klimatskrud är märkligt då Sverige redan har en i omvärlden avundsvärd energimix. Den som nu bryr sig om minskade koldioxidutsläpp torde välkomna att Sverige tack vare vatten- och kärnkraft knappt har någon elproduktion från fossila energikällor. De 2-3 procent det rör sig om handlar mest om reservkraft under kalla vinterdagar. Men kärnkraften räknas av någon anledning aldrig med när man talar om ”förnybart”. Alltså betyder beskedet från Socialdemokraterna och Miljöpartiet att kärnkraften skall vara helt avvecklad om tjugo år!

Men det är egentligen mycket värre än så. Sedan tidigare har kärnkraftsägarna aviserat att de tänker stänga ned fyra av de äldsta reaktorerna till år 2020. Detta år börjar också nya säkerhetskrav gälla, och för att de övriga och modernare reaktorerna skall klara dessa måste beslut om investeringar i säkerhetshöjande åtgärder tas redan i år. Därefter skulle de yngsta reaktorerna kunna verka till år 2045.

Problemet heter den skadliga effektskatten, som står för nästan en tredjedel av driftskostnaderna och som tas ut oavsett om en reaktor är i gång eller inte. Kombinerat med fallande energipriser gör den att kärnkraften går på knäna och det enda rimliga vore att regeringen tog bort skatten, eller åtminstone sänkte den rejält. Men det är väl omöjligt med Miljöpartiet i regeringen. Utan besked om effektskattens framtid lär det inte bli några beslut om säkerhetshöjande åtgärder och därmed riskerar vi allvarligt att alla våra kärnkraftverk får stänga om bara fyra år. Sålunda håller de rödgröna medvetet på att i förtid straffbeskatta bort nästan halva vår energiförsörjning!

Hur regeringen inbillar sig att de kan få med de borgerliga partierna på de här självmordstankarna är en gåta. Baylan och Nordin skriver lite löst om att energieffektiviseringar och förnybar energi skulle kunna ersätta kärnkraften. Det handlar dock om rent önsketänkande. Energieffektiviseringar leder enligt all erfarenhet inte till minskad användning av el. Tvärtom så kommer elanvändningen i framtiden att öka i Sverige och världen. När det sedan gäller de så kallade förnybara energislagen så kommer de aldrig att kunna komma upp i den nödvändiga kapaciteten. Därtill är de alldeles för opålitliga (sol, väder och vind är som bekant oberäkneliga storheter) och kräver mycket reglerkraft om vi inte skall få elavbrott.

Denna reglerkraft kommer utan utbyggda älvar att få utgöras av kol, olje- eller gaseldade kraftverk, och det i en omfattning som gör att de inte längre skulle kunna kallas reglerkraft utan istället bli det som ersätter kärnkraften. Men då är vi inte direkt 100 procent förnybara.

Allt detta borde Socialdemokraterna, särskilt inom dess fackliga gren, förstå. Nu hålls de gisslan av verklighetsfrånvända gröna drömmerier. Det är hög tid att de vaknar upp!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.