2016-03-12 06:00

2016-03-12 06:00

Merkels största misstag

LEDARE

Likt Sverige har Tyskland sedan i höstas översvämmats av asylsökande, och till stor del har vi båda oss själva att skylla. Med överdrivet tillåtande öppenhet har våra två länder blivit huvudmålet för allt fler migranter, men nu har verkligheten hunnit i kapp, och det med råge.

Sverige har infört gränskontroller och migrationsströmmarna har klingat av, fast det kan lika gärna bero på vintern och att rutten genom västa Balkan nu i praktiken stängts av genom bättre gränsbevakning från länderna där. Just nu håller en stor del av EU andan på vad som väntar när våren rycker allt närmare.

I detta läge har Tyskland bestämt sig för att inte längre ta emot asylsökande som skickats tillbaka till landet enligt Dublinförordningen. Detta besked gavs av det tyska migrationsverket BAMF till de övriga EU-länderna i februari. Dublinförordningen säger att asyl skall prövas i det land där den asylsökande först registrerades. Många asylsökande har sökt sig vidare till andra länder, som exempelvis Sverige, trots att de registrerats i andra länder först.

Tyskarna försöker nu komma undan detta genom att hänvisa till att deras asylprocess är uppdelad i två steg, först en registrering och sedan en formell ansökan. Bara de som genomgått båda stegen kommer man att ta tillbaka. Detta är ett flagrant brott mot Dublinförordningen och Sveriges ansvarige statsråd Morgan Johansson (S) har hotat med att vi kan ta det hela vägen till EU-domstolen.

Annars är den tyska åtgärden fullt begriplig. De har blivit desperata och har svårt att hantera den stora tillströmningen. Det hela är ett tydligt tecken på det som får anses vara den tyska förbundskanslern Angela Merkels allra största misstag, när hon tidigare käckt hälsade alla asylsökande välkomna och deklarerade att ”det här klarar vi”. För det klarade de inte av alls, och till på köpet spreds sig de växande problemen till många andra EU-länder. Därför denna och andra helomvändningar. I helgen vankas det också viktiga val i tre tyska förbundsländer, och hennes CDU utmanas av det nationalpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD), som växt i migrationskrisens spår.

Nu lär inte de svenska hoten bita på Merkel, och i praktiken kommer den tyska vägran att följa Dublinförordningen att leda till att vi i Sverige kommer att ha kvar våra id- och gränskontroller under överskådlig tid. För i Tyskland finns det redan i dag bortåt 600 000 personer som ännu inte genomgått det andra steget i asylprocessen och några av dem skulle därför kunna ta sig till Sverige och sedan skulle vi inte kunna skicka tillbaka dem. Vi har ju som bekant redan maxat ut vårt mottagningssystem och skulle egentligen behöva ett asylstopp, och skulle definitivt inte klara av att ta hand om dessa ytterligare.

Nu har ju Dublinförordningen inte fungerat särskilt väl hittills, då många EU-länder bara släppt igenom migranter utan att registrera dem först, men det är ingen anledning att göra som Tyskland. Det är det system vi har nu tills vi fått något annat.

Sverige har infört gränskontroller och migrationsströmmarna har klingat av, fast det kan lika gärna bero på vintern och att rutten genom västa Balkan nu i praktiken stängts av genom bättre gränsbevakning från länderna där. Just nu håller en stor del av EU andan på vad som väntar när våren rycker allt närmare.

I detta läge har Tyskland bestämt sig för att inte längre ta emot asylsökande som skickats tillbaka till landet enligt Dublinförordningen. Detta besked gavs av det tyska migrationsverket BAMF till de övriga EU-länderna i februari. Dublinförordningen säger att asyl skall prövas i det land där den asylsökande först registrerades. Många asylsökande har sökt sig vidare till andra länder, som exempelvis Sverige, trots att de registrerats i andra länder först.

Tyskarna försöker nu komma undan detta genom att hänvisa till att deras asylprocess är uppdelad i två steg, först en registrering och sedan en formell ansökan. Bara de som genomgått båda stegen kommer man att ta tillbaka. Detta är ett flagrant brott mot Dublinförordningen och Sveriges ansvarige statsråd Morgan Johansson (S) har hotat med att vi kan ta det hela vägen till EU-domstolen.

Annars är den tyska åtgärden fullt begriplig. De har blivit desperata och har svårt att hantera den stora tillströmningen. Det hela är ett tydligt tecken på det som får anses vara den tyska förbundskanslern Angela Merkels allra största misstag, när hon tidigare käckt hälsade alla asylsökande välkomna och deklarerade att ”det här klarar vi”. För det klarade de inte av alls, och till på köpet spreds sig de växande problemen till många andra EU-länder. Därför denna och andra helomvändningar. I helgen vankas det också viktiga val i tre tyska förbundsländer, och hennes CDU utmanas av det nationalpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD), som växt i migrationskrisens spår.

Nu lär inte de svenska hoten bita på Merkel, och i praktiken kommer den tyska vägran att följa Dublinförordningen att leda till att vi i Sverige kommer att ha kvar våra id- och gränskontroller under överskådlig tid. För i Tyskland finns det redan i dag bortåt 600 000 personer som ännu inte genomgått det andra steget i asylprocessen och några av dem skulle därför kunna ta sig till Sverige och sedan skulle vi inte kunna skicka tillbaka dem. Vi har ju som bekant redan maxat ut vårt mottagningssystem och skulle egentligen behöva ett asylstopp, och skulle definitivt inte klara av att ta hand om dessa ytterligare.

Nu har ju Dublinförordningen inte fungerat särskilt väl hittills, då många EU-länder bara släppt igenom migranter utan att registrera dem först, men det är ingen anledning att göra som Tyskland. Det är det system vi har nu tills vi fått något annat.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.