2016-03-02 06:00

2016-03-02 06:00

Förmyndare utan snusförnuft

LEDARE

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) borde byta titel till förmyndarminister. Detta på grund av sin ohöljda glädje i att vilja styra och ställa i folks liv och leverne, nu senast när det gäller tobaksbruk i allmänhet och snusandet i synnerhet. Var kommer denna förmyndariver ifrån?

I går presenterade regeringens tobaksutredare Göran Lindahl sina förslag till regeringen. Som väntat innehåller utredningen en rad nya inskränkningar. Dagens rökförbud skall utvidgas till att omfatta bland annat uteserveringar, perronger, hållplatser och offentliga entréer. Men han siktar inte in sig så mycket på den passiva rökningen, vilket kanske är klokt eftersom passiv rökning enbart är farligt i stor skala. För de flesta icke-rökare, vissa allergiker undantagna, är passiv rökning mer ett irritationsmoment, som starka parfymer eller avgaser. Men dessa vill han inte förbjuda.

Nej, förmyndarmentaliteten lyser igenom utredningen när den mer koncentrerar sig på att det handlar om att ”avnormalisera tobaksbruket”. Eller som Lindahl själv säger: ”Man skall inte utsättas för frestelsen att röka”. Exponeringen av det rökande beteendet är också ett skäl för förbudet.” Därför vill han också ha rökförbud på e-cigaretter, örtprodukter och vattenpipor som inte innehåller tobak. Han kunde ha tillagt chokladcigaretter och lakritspipor när han ändå var i gång.

Utredningen föreslår dock inte, vilket man befarade innan, ett införande av neutrala förpackningar. Inte för att han inte skulle vilja, tvärtom anser den att det vore högeligen motiverat, utan för att något så besvärligt som vår tryckfrihetsförordning står i vägen. Det är dock inte läge att ropa hej, eftersom vi inte är över bäcken än. Det finns nämligen en annan utredning som håller på att titta på frågan och väntas komma med förslag i höst. Men en grundlagsändring bara för att få till stånd något så här tveksamt vore att underminera hela tryck- och yttrandefriheten och då vore vi inne på ett farligt sluttande plan.

Ännu mer anmärkningsvärt är att utredaren nästan går lika hårt åt snuset som Hammarö kommun. Snus skall inte längre jämställas med livsmedel i livsmedelslagen och staten skall reglera mängden portioner i portionssnus. Det skall också bli exponeringsförbud för alla tobaksvaror – alltså både snus och cigaretter – i butiker, vilket kommer att leda till stora kostnader för handeln när de tvingas bygga om.

Värst av allt är att utredaren vill förbjuda märkning av smak, doft eller tillsatser på snusförpackningarna. Men hur skall man då veta vad man köper för sorts snus? Det verkar inte bekomma utredaren som egentligen ville förbjuda alla smaker, men insåg att det skulle vara förenat med stora praktiska svårigheter.

Det är tydligt att utredaren ser snusandet som ett lika stort tobaksproblem som rökningen, trots att det är bevisat att snusande gör det enklare för folk att sluta röka. Och rökning är mycket farligare hur hälsosynpunkt. Enligt Folkhälsomyndighetens rapport från 2005 konstateras det att sannolikheten för att förbli rökfri är 50 procent större bland de som använt snus när de slutade röka.

Förmyndarminister Wikström har med glädje tagit emot utredningen och säger att det finns all anledning att i närtid återkomma till förslagen. Det bådar inte gott. Istället borde han och regeringen förpassa utredningen till papperskorgen. Så här många ingrepp i enskilda människors leverne är inte acceptabelt. Det handlar trots allt om lagliga produkter. Ett totalförbud mot all tobak vore i så fall mer intellektuellt hederligt, men vem vet vad som ligger i tangentens riktning när prussiluskorna i regeringen fått blodad tand.

I går presenterade regeringens tobaksutredare Göran Lindahl sina förslag till regeringen. Som väntat innehåller utredningen en rad nya inskränkningar. Dagens rökförbud skall utvidgas till att omfatta bland annat uteserveringar, perronger, hållplatser och offentliga entréer. Men han siktar inte in sig så mycket på den passiva rökningen, vilket kanske är klokt eftersom passiv rökning enbart är farligt i stor skala. För de flesta icke-rökare, vissa allergiker undantagna, är passiv rökning mer ett irritationsmoment, som starka parfymer eller avgaser. Men dessa vill han inte förbjuda.

Nej, förmyndarmentaliteten lyser igenom utredningen när den mer koncentrerar sig på att det handlar om att ”avnormalisera tobaksbruket”. Eller som Lindahl själv säger: ”Man skall inte utsättas för frestelsen att röka”. Exponeringen av det rökande beteendet är också ett skäl för förbudet.” Därför vill han också ha rökförbud på e-cigaretter, örtprodukter och vattenpipor som inte innehåller tobak. Han kunde ha tillagt chokladcigaretter och lakritspipor när han ändå var i gång.

Utredningen föreslår dock inte, vilket man befarade innan, ett införande av neutrala förpackningar. Inte för att han inte skulle vilja, tvärtom anser den att det vore högeligen motiverat, utan för att något så besvärligt som vår tryckfrihetsförordning står i vägen. Det är dock inte läge att ropa hej, eftersom vi inte är över bäcken än. Det finns nämligen en annan utredning som håller på att titta på frågan och väntas komma med förslag i höst. Men en grundlagsändring bara för att få till stånd något så här tveksamt vore att underminera hela tryck- och yttrandefriheten och då vore vi inne på ett farligt sluttande plan.

Ännu mer anmärkningsvärt är att utredaren nästan går lika hårt åt snuset som Hammarö kommun. Snus skall inte längre jämställas med livsmedel i livsmedelslagen och staten skall reglera mängden portioner i portionssnus. Det skall också bli exponeringsförbud för alla tobaksvaror – alltså både snus och cigaretter – i butiker, vilket kommer att leda till stora kostnader för handeln när de tvingas bygga om.

Värst av allt är att utredaren vill förbjuda märkning av smak, doft eller tillsatser på snusförpackningarna. Men hur skall man då veta vad man köper för sorts snus? Det verkar inte bekomma utredaren som egentligen ville förbjuda alla smaker, men insåg att det skulle vara förenat med stora praktiska svårigheter.

Det är tydligt att utredaren ser snusandet som ett lika stort tobaksproblem som rökningen, trots att det är bevisat att snusande gör det enklare för folk att sluta röka. Och rökning är mycket farligare hur hälsosynpunkt. Enligt Folkhälsomyndighetens rapport från 2005 konstateras det att sannolikheten för att förbli rökfri är 50 procent större bland de som använt snus när de slutade röka.

Förmyndarminister Wikström har med glädje tagit emot utredningen och säger att det finns all anledning att i närtid återkomma till förslagen. Det bådar inte gott. Istället borde han och regeringen förpassa utredningen till papperskorgen. Så här många ingrepp i enskilda människors leverne är inte acceptabelt. Det handlar trots allt om lagliga produkter. Ett totalförbud mot all tobak vore i så fall mer intellektuellt hederligt, men vem vet vad som ligger i tangentens riktning när prussiluskorna i regeringen fått blodad tand.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.