2016-02-08 06:00

2016-02-08 06:00

Centern har rätt om ingångsjobben

LEDARE

Centerpartiet har nyligen hållit kommundagar i Karlstad. Det övergripande budskapet var minskad byråkrati och minskat regelkrångel. Men det kanske viktigaste budskapet var reformer för fler ingångsjobb för de med låg utbildning.

Kapad byråkrati är inte fel men det är inte den universalmedicin centerpartisterna verkar tro. Att sänka formella krav på exempelvis lärarlegitimation för att skaka fram tiotusentals nya lärare som behövs de närmsta åren är att sänka kraven –inte att minska byråkratin.

Samma sak gäller bostadspolitiken. Centern vill göra det lättare att bygga, vilket är helt nödvändigt om vi ska kunna skaka fram några av de hundratusentals bostäder som behövs. Men att minska kretsen av sakägare som kan överklaga byggnadslov och detaljplaner innebär sänkta krav snarare än minskat krångel.

En intressant iakttagelse i sammanhanget är att Centern, som driver decentralisering av makten, genom att minska rätten att överklaga byggbeslut rent praktiskt flyttar makten från den berörde medborgarens, i retoriken så omhuldade, köksbord till kommuner och byggherrar.

Att öka kommunernas makt och ansvar är en viktig fråga för Centern. Partiledaren Annie Lööf (C) sa i sitt tal att det är dags att ge kommunerna körkort. Hon liknade kommunernas situation med en körskoleelev som kör en bil med dubbelkommando med staten som körskollärare.

Frågan är dock om det verkligen är realistiskt att ytterligare öka kommunernas ansvar och makt. I höstas gick Centern ut med att öka kommunernas ansvar för jobb och bostäder för asylsökande. Som om inte kommunerna har mycket nog på sina bord.

Att en del kommuner säkert har förutsättningar att lyckas bättre med integrationen än Migrationsverket och Arbetsförmedlingen innebär inte att det är en lösning för alla landets kommuner. Det stora problemet med integrationen är att det inte finns tillräckligt med arbetstillfällen och dessutom få lågkvalificerade jobb.

Så många som möjligt måste arbeta om vi ska ha någon chans att klara av att behålla nuvarande välfärdsnivå och lyckas med integrationen av nyanlända. Här skulle Centerns föreslagna förenklingar och minskade krångel kunna få stor effekt.

Asylsökande ska naturligtvis få lära sig svenska i väntan på uppehållstillstånd. En väntan som måste förkortas betydligt. Valideringen av vårdpersonals utbildning måste gå snabbare. Vårdutbildade borde ger bättre möjligheter att snabbt komma i arbete inom vården som exempelvis vårdbiträde. Men framför allt behövs fler lägre trösklar in på arbetsmarknaden.

I sitt tal uppmanade Lööf arbetsmarknadens parter att komma överens om ett avtal för nyanlända. Centern anser med rätta att det krävs lägre ingångslöner än idag och en sänkt inkomstskatt för låginkomsttagare. Om inte parterna kan komma överens är C inte främmande för att lagstifta om vad de kallar ingångsjobb.

Annie Lööf och Centerpartiet talar ett välgörande klarspråk om detta. För att stora grupper nyanlända inte ska hamna i ett permanent och kostsamt utanförskap behövs fler enkla jobb.

Kapad byråkrati är inte fel men det är inte den universalmedicin centerpartisterna verkar tro. Att sänka formella krav på exempelvis lärarlegitimation för att skaka fram tiotusentals nya lärare som behövs de närmsta åren är att sänka kraven –inte att minska byråkratin.

Samma sak gäller bostadspolitiken. Centern vill göra det lättare att bygga, vilket är helt nödvändigt om vi ska kunna skaka fram några av de hundratusentals bostäder som behövs. Men att minska kretsen av sakägare som kan överklaga byggnadslov och detaljplaner innebär sänkta krav snarare än minskat krångel.

En intressant iakttagelse i sammanhanget är att Centern, som driver decentralisering av makten, genom att minska rätten att överklaga byggbeslut rent praktiskt flyttar makten från den berörde medborgarens, i retoriken så omhuldade, köksbord till kommuner och byggherrar.

Att öka kommunernas makt och ansvar är en viktig fråga för Centern. Partiledaren Annie Lööf (C) sa i sitt tal att det är dags att ge kommunerna körkort. Hon liknade kommunernas situation med en körskoleelev som kör en bil med dubbelkommando med staten som körskollärare.

Frågan är dock om det verkligen är realistiskt att ytterligare öka kommunernas ansvar och makt. I höstas gick Centern ut med att öka kommunernas ansvar för jobb och bostäder för asylsökande. Som om inte kommunerna har mycket nog på sina bord.

Att en del kommuner säkert har förutsättningar att lyckas bättre med integrationen än Migrationsverket och Arbetsförmedlingen innebär inte att det är en lösning för alla landets kommuner. Det stora problemet med integrationen är att det inte finns tillräckligt med arbetstillfällen och dessutom få lågkvalificerade jobb.

Så många som möjligt måste arbeta om vi ska ha någon chans att klara av att behålla nuvarande välfärdsnivå och lyckas med integrationen av nyanlända. Här skulle Centerns föreslagna förenklingar och minskade krångel kunna få stor effekt.

Asylsökande ska naturligtvis få lära sig svenska i väntan på uppehållstillstånd. En väntan som måste förkortas betydligt. Valideringen av vårdpersonals utbildning måste gå snabbare. Vårdutbildade borde ger bättre möjligheter att snabbt komma i arbete inom vården som exempelvis vårdbiträde. Men framför allt behövs fler lägre trösklar in på arbetsmarknaden.

I sitt tal uppmanade Lööf arbetsmarknadens parter att komma överens om ett avtal för nyanlända. Centern anser med rätta att det krävs lägre ingångslöner än idag och en sänkt inkomstskatt för låginkomsttagare. Om inte parterna kan komma överens är C inte främmande för att lagstifta om vad de kallar ingångsjobb.

Annie Lööf och Centerpartiet talar ett välgörande klarspråk om detta. För att stora grupper nyanlända inte ska hamna i ett permanent och kostsamt utanförskap behövs fler enkla jobb.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.