2016-01-22 05:55

2016-01-22 05:55

Strategi mot industrialisering

Socialdemokraterna gillar de schweiziska alperna. Det märks när näringsminister Mikael Damberg (S) presenterade regeringens nyindustrialiseringsstrategi.

I alpbyn Davos träffas politiker och företagsledare från hela världen under det pågående toppmötet World Economic Forum. När Damberg lade fram strategin för att stärka svensk industris konkurrenskraft nämndes Davos ofta.

Inom industrin har antalet anställda minskat sedan år 2000 medan produktionen ökat. Den internationella konkurrensen har gjort att företag flyttat produktion och forskning utomlands. Därför, resonerar regeringen, behövs en nyindustrialiseringsstrategi. Strategin är till språket likt temat för årets toppmöte i Davos, den fjärde industriella revolutionen. Temat syftar på att världen står inför förändringar när det finns miljarder uppkopplade digitala enheter, intelligenta robotar och 3D-skrivare.

Hittills har världen sett tre stora industriella förändringar som revolutionerat villkoren för människor. Först ångmaskinen år 1784, sedan massproduktion och elektricitet 1870, följt av IT och automatisering 1969. Nästa skifte sägs bli fortsättningen på digitaliseringen. Det kan resultera i självkörande bilar och att den lokala bilverkstaden med 3D-skrivare producerar reservdelar. Möjligheterna är svåra att överblicka.

I Davos skall statsminister Stefan Löfven (S) tala om att bemästra den fjärde industriella revolutionen. Men att både Löfven och Damberg använder orden från Davos för att beskriva sin strategi är missvisande. Deras förslag fokuserar på de stora industriföretagen, men utan att vilja göra livet enklare för dem genom minskat skattetryck eller tillförlitlig tillgång till konkurrenskraftig energi.

Socialdemokraterna längtar tillbaka till 1950-talet. Ville Löfven verkligen omfamna de nya möjligheterna skulle han göra det enklare att starta företag, sänka ingångslönerna och reformera arbetsmarknaden. Regeringen glömmer att de företag som framhävs i Davos som längst fram i digitaliseringen är Facebook och Microsoft. Två företag som startades på studentrum. Är det inte enkelt att starta företag och anställa sker ingen nyindustrialisering.

Regeringens strategi är att enkla jobb inte är vägen för Sverige, som skall satsa på kvalificerad arbetskraft. Men Microsofts vd Satya Nadella konstaterar i Davos att alla inte måste vara datatekniker. Nadella resonerar att digital uppkoppling ger möjligheter för okvalificerad arbetskraft att lyfta sig. Men hur det skall gå till när regeringen inte vill sänka trösklarna till arbetsmarknaden är svårt att förstå.

Den fjärde industriella revolutionen ger människor nya möjligheter. Men regeringen håller emot. Löfven är lika lite en företrädare för digitaliseringens möjligheter som Kommunals ordförande Annelie Nordström har varit för sina medlemmar.

I alpbyn Davos träffas politiker och företagsledare från hela världen under det pågående toppmötet World Economic Forum. När Damberg lade fram strategin för att stärka svensk industris konkurrenskraft nämndes Davos ofta.

Inom industrin har antalet anställda minskat sedan år 2000 medan produktionen ökat. Den internationella konkurrensen har gjort att företag flyttat produktion och forskning utomlands. Därför, resonerar regeringen, behövs en nyindustrialiseringsstrategi. Strategin är till språket likt temat för årets toppmöte i Davos, den fjärde industriella revolutionen. Temat syftar på att världen står inför förändringar när det finns miljarder uppkopplade digitala enheter, intelligenta robotar och 3D-skrivare.

Hittills har världen sett tre stora industriella förändringar som revolutionerat villkoren för människor. Först ångmaskinen år 1784, sedan massproduktion och elektricitet 1870, följt av IT och automatisering 1969. Nästa skifte sägs bli fortsättningen på digitaliseringen. Det kan resultera i självkörande bilar och att den lokala bilverkstaden med 3D-skrivare producerar reservdelar. Möjligheterna är svåra att överblicka.

I Davos skall statsminister Stefan Löfven (S) tala om att bemästra den fjärde industriella revolutionen. Men att både Löfven och Damberg använder orden från Davos för att beskriva sin strategi är missvisande. Deras förslag fokuserar på de stora industriföretagen, men utan att vilja göra livet enklare för dem genom minskat skattetryck eller tillförlitlig tillgång till konkurrenskraftig energi.

Socialdemokraterna längtar tillbaka till 1950-talet. Ville Löfven verkligen omfamna de nya möjligheterna skulle han göra det enklare att starta företag, sänka ingångslönerna och reformera arbetsmarknaden. Regeringen glömmer att de företag som framhävs i Davos som längst fram i digitaliseringen är Facebook och Microsoft. Två företag som startades på studentrum. Är det inte enkelt att starta företag och anställa sker ingen nyindustrialisering.

Regeringens strategi är att enkla jobb inte är vägen för Sverige, som skall satsa på kvalificerad arbetskraft. Men Microsofts vd Satya Nadella konstaterar i Davos att alla inte måste vara datatekniker. Nadella resonerar att digital uppkoppling ger möjligheter för okvalificerad arbetskraft att lyfta sig. Men hur det skall gå till när regeringen inte vill sänka trösklarna till arbetsmarknaden är svårt att förstå.

Den fjärde industriella revolutionen ger människor nya möjligheter. Men regeringen håller emot. Löfven är lika lite en företrädare för digitaliseringens möjligheter som Kommunals ordförande Annelie Nordström har varit för sina medlemmar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.