2016-01-20 20:37

2016-01-20 20:37

Förbrukat fackförtroende

Gårdagens besked från det skandalomsusade fackförbundet Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon avgår i samband med ordinarie kongress i maj var inte förvånande. När avslöjandena kom slag i slag i förra veckan var det bara en tidsfråga innan det skulle ske. Frågan är dock om det blidkar de ilskna medlemmarna.

In i det sista försökte Nordström sig dock på en sorts äreräddning, och då menas det inte det många ursäkterna ”från djupet av sitt hjärta” eller det pinsamma ”tack” hon riktade till tidningen Aftonbladet för att ha avslöjat missförhållandena. Nej, hon tänker minsann sitta kvar i flera månader och under vårens viktiga avtalsrörelse innan hon kastar in handduken. Dessutom skall hon sjösätta ett stort internt förändringsarbete för att komma tillrätta med alla fel och brister som uppdagats. Hur trovärdigt blir det?

Annelie Nordström har gjort en lång facklig karriär och har suttit som förbundsordförande sedan 2010. Under hela den tiden har hon inte reagerat på den osunda och otidsenliga interna kultur som hon nu säger sig vilja ta itu med. Det återstår att se om de grovt besvikna och lågavlönade fackmedlemmarna kommer att acceptera detta. Redan nu har närmare 10 000 medlemmar deklarerat att det tänker lämna Kommunal, trots att det knappast finns något annat val än att vara med i en fackförening om du vill ha dina avtal och intressen på arbetsmarknaden tillgodosedda.

Det är i och för sig inget fel på de åtgärder som Nordström nu föreslår, även om man med fog kan ifrågasätta om hon är rätt person att leda det arbetet. Det handlar bland annat om att inrätta en visselblåsarfunktion, att se över organisationen, att göra fastighetsförvaltningen mer professionell och granska handelsbolaget Lyran, som bland annat äger lyxkrogen Metropol Palais. Tydligen vill de också avveckla engagemanget i just Metropol Palais. Det kan göras på rent affärsmössiga grunder då den verksamheten gått med svindlade förluster – 320 miljoner kronor närmare bestämt. Men betyder de att de tänker porta dem också? Metropol Palais ligger på Sveavägen 77, i en fastighet som Kommunal äger tillsammans med Byggnads.

Nu är inte bara Annelie Nordström skyldig. I förra veckan fick kassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström avgå, men hur blir det med resten av förbundsstyrelsen och de andra i ledningen som utan problem deltagit i det vidlyftiga gratislevernet för medlemmarnas pengar? Skall Kommunal lyckas återskapa förtroendet hos sina medlemmar, och locka tillbaka de som redan hoppat av, måste hela ledningen ta sitt ansvar. Man kan inte resonera som styrelseledamoten Rolf Larsson från Kristinehamn gjorde i NWT i förra veckan och säga att ”det vore fegt att avgå”.

Skandalerna kring Kommunal har också uppmärksammat de osunda banden som finns mellan LO-facken och Socialdemokraterna, genom att de delar ut förmåner till varandra, som exempelvis utrikesminister Margot Wallströms lägenhet. Även om det nu var ett tag sedan fackmedlemmar automatiskt blev kollektivanslutna till det socialdemokratiska partiet så betalar fackmedlemmarna med sin avgift inte bara för de fackliga tjänster och den trygghet det kan innebära. De är också med och finansierar Socialdemokraternas valrörelser och verksamheter.

I går föreslog Moderata ungdomsförbundet i en debattartikel Expressen att medlemmarna själva skall få avgöra om deras medlemsavgifter skall kunna gå till politiska partier. Liknade förslag har lagts fram i Storbritannien. Och visst borde det bli så, särskilt som inte ens hälften av LO-medlemmarna röstar på S (41,6 enligt SCB:s stora partisympatiundersökning). Denna så kallade facklig-politiska samverkan är inte sund.

In i det sista försökte Nordström sig dock på en sorts äreräddning, och då menas det inte det många ursäkterna ”från djupet av sitt hjärta” eller det pinsamma ”tack” hon riktade till tidningen Aftonbladet för att ha avslöjat missförhållandena. Nej, hon tänker minsann sitta kvar i flera månader och under vårens viktiga avtalsrörelse innan hon kastar in handduken. Dessutom skall hon sjösätta ett stort internt förändringsarbete för att komma tillrätta med alla fel och brister som uppdagats. Hur trovärdigt blir det?

Annelie Nordström har gjort en lång facklig karriär och har suttit som förbundsordförande sedan 2010. Under hela den tiden har hon inte reagerat på den osunda och otidsenliga interna kultur som hon nu säger sig vilja ta itu med. Det återstår att se om de grovt besvikna och lågavlönade fackmedlemmarna kommer att acceptera detta. Redan nu har närmare 10 000 medlemmar deklarerat att det tänker lämna Kommunal, trots att det knappast finns något annat val än att vara med i en fackförening om du vill ha dina avtal och intressen på arbetsmarknaden tillgodosedda.

Det är i och för sig inget fel på de åtgärder som Nordström nu föreslår, även om man med fog kan ifrågasätta om hon är rätt person att leda det arbetet. Det handlar bland annat om att inrätta en visselblåsarfunktion, att se över organisationen, att göra fastighetsförvaltningen mer professionell och granska handelsbolaget Lyran, som bland annat äger lyxkrogen Metropol Palais. Tydligen vill de också avveckla engagemanget i just Metropol Palais. Det kan göras på rent affärsmössiga grunder då den verksamheten gått med svindlade förluster – 320 miljoner kronor närmare bestämt. Men betyder de att de tänker porta dem också? Metropol Palais ligger på Sveavägen 77, i en fastighet som Kommunal äger tillsammans med Byggnads.

Nu är inte bara Annelie Nordström skyldig. I förra veckan fick kassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström avgå, men hur blir det med resten av förbundsstyrelsen och de andra i ledningen som utan problem deltagit i det vidlyftiga gratislevernet för medlemmarnas pengar? Skall Kommunal lyckas återskapa förtroendet hos sina medlemmar, och locka tillbaka de som redan hoppat av, måste hela ledningen ta sitt ansvar. Man kan inte resonera som styrelseledamoten Rolf Larsson från Kristinehamn gjorde i NWT i förra veckan och säga att ”det vore fegt att avgå”.

Skandalerna kring Kommunal har också uppmärksammat de osunda banden som finns mellan LO-facken och Socialdemokraterna, genom att de delar ut förmåner till varandra, som exempelvis utrikesminister Margot Wallströms lägenhet. Även om det nu var ett tag sedan fackmedlemmar automatiskt blev kollektivanslutna till det socialdemokratiska partiet så betalar fackmedlemmarna med sin avgift inte bara för de fackliga tjänster och den trygghet det kan innebära. De är också med och finansierar Socialdemokraternas valrörelser och verksamheter.

I går föreslog Moderata ungdomsförbundet i en debattartikel Expressen att medlemmarna själva skall få avgöra om deras medlemsavgifter skall kunna gå till politiska partier. Liknade förslag har lagts fram i Storbritannien. Och visst borde det bli så, särskilt som inte ens hälften av LO-medlemmarna röstar på S (41,6 enligt SCB:s stora partisympatiundersökning). Denna så kallade facklig-politiska samverkan är inte sund.