2016-01-19 17:41

2016-01-19 17:41

Förlängd plåga för regeringen

Det som ursprungligen var en skandal för Kommunalarbetarfacket om vidlyftig intern representation, dyra spritnotor och sexshower på en fackligt ägd lyxkrog har mer övergått till att bli en lägenhetsaffär som dragit in regeringen och i synnerhet utrikesminister Margot Wallström (S).

Och i går beslöt så åklagare på Riksenheten mot korruption att inleda en förundersökning, dock i den lägre misstankegraden och utan att direkt peka ut någon eller några personer. Det kan ju vara en liten tröst för Wallström men samtidigt drar den ut på plågan för Löfvenregeringen även om det i slutändan inte blir något åtal.

Nu krävs det från en del politiker, som Europaparlamentarikerna Lars Adaktusson (KD) och Cecilia Wikström (L) att Wallström tar ”time out” under utredningstiden. Och det är ett rimligt krav, men det lär aldrig ske. Det om något skulle vara att erkänna sin skuld och Wallström har ju istället gått på offensiven. Inom Moderaterna finns det också krav på att det väcks misstroende mot Wallström, något som partiledaren Anna Kinberg Batra klokt nog avvisat. Historiskt har aldrig misstroenden mot enskilda statsråd lyckats och att misslyckas med att avsätta en minister skulle bara slå tillbaka mot de som väckt frågan.

Dessvärre är det inte så sannolikt att Wallström fälls för mutmisstankarna. Den är typen av affärer är inte ovanliga i Sverige och ses i allmänhet inte som mutbrott, även om det borde det. Ty hon har som regeringsledamot satt sig i beroendeställning till en enskild organisation. Sedan spelar det ingen roll att det finns täta band mellan socialdemokratiska partiet och fackförbunden inom LO. Dessa band är snarare ännu ett bevis på hur osund den här sammanblandningen mellan fack och politik är i Sverige.

Oaktat hur giltigt hyresavtalet mellan Kommunal och Wallström var så sägs det där att hon fick lägenheten för att hon var utrikesminister. Men vad har Kommunal med det att göra? Att de upplåter lägenheter till egna ombudsmän från ute i landet som kan behöva en bostad i Stockholm är en sak, de jobbar ju åt förbundet. Men Wallström jobbar väl inte åt Kommunal?

Nu är hon inte ensam. Ministerkollegan Annika Strandhäll (S) har kvar en lägenhet på Östermalm hon fick när hon var ordförande för fackförbundet Vision, trots att hon sedan flera år skaffat sig en villa på Värmdö i Stockholms skärgård. Och självaste Stefan Löfven fick en lägenhet av IF Metall i början av 2000-talet när han blev förhandlingsombudsman. Den behöll han även sedan han blivit partiordförande, vilket då väckte viss kritik, och lämnade den först efter en tid sedan han blivit statsminister och kunde flytta in på tjänstebostaden Sagerska palatset.

Det här med tjänstebostäder borde det finnas mer av i regeringskansliet, precis som det är för riksdagsledamöterna. Alla blivande statsråd har inte skaffat sig förmögenheter av Wallströms storlek och de måste kunna få en bostad snabbt för att klara av sina uppdrag. Det är något som regeringen borde titta på, också för att undvika att misstänkas för otillbörligheter och att man gör sig beroende, men faktiskt även av säkerhetsskäl.

Och i går beslöt så åklagare på Riksenheten mot korruption att inleda en förundersökning, dock i den lägre misstankegraden och utan att direkt peka ut någon eller några personer. Det kan ju vara en liten tröst för Wallström men samtidigt drar den ut på plågan för Löfvenregeringen även om det i slutändan inte blir något åtal.

Nu krävs det från en del politiker, som Europaparlamentarikerna Lars Adaktusson (KD) och Cecilia Wikström (L) att Wallström tar ”time out” under utredningstiden. Och det är ett rimligt krav, men det lär aldrig ske. Det om något skulle vara att erkänna sin skuld och Wallström har ju istället gått på offensiven. Inom Moderaterna finns det också krav på att det väcks misstroende mot Wallström, något som partiledaren Anna Kinberg Batra klokt nog avvisat. Historiskt har aldrig misstroenden mot enskilda statsråd lyckats och att misslyckas med att avsätta en minister skulle bara slå tillbaka mot de som väckt frågan.

Dessvärre är det inte så sannolikt att Wallström fälls för mutmisstankarna. Den är typen av affärer är inte ovanliga i Sverige och ses i allmänhet inte som mutbrott, även om det borde det. Ty hon har som regeringsledamot satt sig i beroendeställning till en enskild organisation. Sedan spelar det ingen roll att det finns täta band mellan socialdemokratiska partiet och fackförbunden inom LO. Dessa band är snarare ännu ett bevis på hur osund den här sammanblandningen mellan fack och politik är i Sverige.

Oaktat hur giltigt hyresavtalet mellan Kommunal och Wallström var så sägs det där att hon fick lägenheten för att hon var utrikesminister. Men vad har Kommunal med det att göra? Att de upplåter lägenheter till egna ombudsmän från ute i landet som kan behöva en bostad i Stockholm är en sak, de jobbar ju åt förbundet. Men Wallström jobbar väl inte åt Kommunal?

Nu är hon inte ensam. Ministerkollegan Annika Strandhäll (S) har kvar en lägenhet på Östermalm hon fick när hon var ordförande för fackförbundet Vision, trots att hon sedan flera år skaffat sig en villa på Värmdö i Stockholms skärgård. Och självaste Stefan Löfven fick en lägenhet av IF Metall i början av 2000-talet när han blev förhandlingsombudsman. Den behöll han även sedan han blivit partiordförande, vilket då väckte viss kritik, och lämnade den först efter en tid sedan han blivit statsminister och kunde flytta in på tjänstebostaden Sagerska palatset.

Det här med tjänstebostäder borde det finnas mer av i regeringskansliet, precis som det är för riksdagsledamöterna. Alla blivande statsråd har inte skaffat sig förmögenheter av Wallströms storlek och de måste kunna få en bostad snabbt för att klara av sina uppdrag. Det är något som regeringen borde titta på, också för att undvika att misstänkas för otillbörligheter och att man gör sig beroende, men faktiskt även av säkerhetsskäl.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.