2016-01-15 20:35

2016-01-15 20:35

Wallström har ett ansvar

Efter avslöjandena om vidlyftiga spritfester och intern representation trodde månne fackförbundet Kommunal att skandalerna skulle lägga sig, men de verkar inte vilja sluta i brådrasket. Nu avslöjar Aftonbladet hur det frikostigt delats ut attraktiva lägenheter i Stockholms innerstad till fackpampar och sossetoppar som Margot Wallström.

Det finns någon pinsamt välbekant över alla de här avslöjandena. För de är knappast nya. Med jämna mellanrum framkommer det om hur arbetarrörelsens toppar berikar sig själva, super, festar och bor ståndsmässigt på sina medlemmars bekostnad. Vid det här laget borde de ha lärt sig, men den här kulturen är uppenbarligen så ingrodd att den inte går att släppa i första taget. Någon eller några utses till syndabockar men sedan är allt som vanligt igen.

Kommunals ordförande Annelie Nordström hoppades i torsdags på att det skulle räcka med att låta förbundskassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström få bära hundhuvudet. Men där lär hon bedra sig. Förtroendet för inte bara henne utan hela Kommunals ledning är skakat i grunden. De oftast lågavlönade medlemmarna rasar mot pampfasonerna. På två dagar har 1 400 personer begärt utträde. Men än biter hon sig fast, till stor skada för sitt förbund och sina medlemmar.

Men hon är inte ensam. I gårdagens NWT gav Rolf Larsson från Kristinehamn den lokale fackpampen ett ansikte. Han sitter i Kommunals styrelse och är dessutom kassör för sektionen i Västra Svealand och har deltagit i de frikostiga bjudningarna. Han säger arrogant och utan att skämmas att han tycker det vore fegt att avgå, och bättre att sitta kvar så att det inte upprepas. Men det är sannerligen att göra bocken till trädgårdsmästare. Han har ju inte alls reagerat över det här förrän det avslöjats och han får frågor om det.

Kommunal har likt andra fackförbund delat ut lägenheter till rörelsens egna höjdare inom såväl fack som parti. Utrikesminister Margot Wallström har exempelvis fått en våning på 89 kvadrat med en månadshyra på drygt 12 000 kronor. Nu är hon upprörd och anklagar Kommunal och dess ordförande Annelie Nordström för att ha ljugit för henne när de sagt att uthyrningen gått rätt till – ”Det går inte att lita på vad de säger!”. Nordström å sin sida säger att Wallström måste ha missförstått det hela. Sant är dock att Wallström inte gått förbi någon kö eftersom Kommunals lägenheter inte ens är med i någon bostadskö, och har inte varit på 16 år. Den genomsnittliga kötiden i Stockholm är annars 13 år.

Men Margot Wallström kan inte smita undan sitt eget ansvar. Hon har inte reagerat över fenomenet att facket delar ut lägenheter till rörelsens toppar utan sett det som naturligt att fråga Kommunals ordförande om hjälp istället för att med sina tidigare miljoninkomster själv köpa sig en lägenhet. Genom det här upplägget har hon också satt sig i direkt beroendeställning till facket, som ju har egna politiska intressen. Men så tätt sammanvävda är Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen. Institutet mot mutor har också reagerat och vill att åklagare skall titta på om något brott har begåtts. Men blotta misstanken är allvarlig nog, enligt institutets generalsekreterare Helena Sundén.

I kampen mellan Wallström och Nordström lär den förra gå segrande ur. För det kommer att krävas fler bondeoffer innan vi för den här gången kan lägga fackpampsskandalerna till handlingarna. Och trots att hon även politiskt och diplomatiskt gjort bort sig så ligger det så mycket prestige i Wallströms utnämning till utrikesminister att en fackförbundsordförande där står sig slätt.

Det finns någon pinsamt välbekant över alla de här avslöjandena. För de är knappast nya. Med jämna mellanrum framkommer det om hur arbetarrörelsens toppar berikar sig själva, super, festar och bor ståndsmässigt på sina medlemmars bekostnad. Vid det här laget borde de ha lärt sig, men den här kulturen är uppenbarligen så ingrodd att den inte går att släppa i första taget. Någon eller några utses till syndabockar men sedan är allt som vanligt igen.

Kommunals ordförande Annelie Nordström hoppades i torsdags på att det skulle räcka med att låta förbundskassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström få bära hundhuvudet. Men där lär hon bedra sig. Förtroendet för inte bara henne utan hela Kommunals ledning är skakat i grunden. De oftast lågavlönade medlemmarna rasar mot pampfasonerna. På två dagar har 1 400 personer begärt utträde. Men än biter hon sig fast, till stor skada för sitt förbund och sina medlemmar.

Men hon är inte ensam. I gårdagens NWT gav Rolf Larsson från Kristinehamn den lokale fackpampen ett ansikte. Han sitter i Kommunals styrelse och är dessutom kassör för sektionen i Västra Svealand och har deltagit i de frikostiga bjudningarna. Han säger arrogant och utan att skämmas att han tycker det vore fegt att avgå, och bättre att sitta kvar så att det inte upprepas. Men det är sannerligen att göra bocken till trädgårdsmästare. Han har ju inte alls reagerat över det här förrän det avslöjats och han får frågor om det.

Kommunal har likt andra fackförbund delat ut lägenheter till rörelsens egna höjdare inom såväl fack som parti. Utrikesminister Margot Wallström har exempelvis fått en våning på 89 kvadrat med en månadshyra på drygt 12 000 kronor. Nu är hon upprörd och anklagar Kommunal och dess ordförande Annelie Nordström för att ha ljugit för henne när de sagt att uthyrningen gått rätt till – ”Det går inte att lita på vad de säger!”. Nordström å sin sida säger att Wallström måste ha missförstått det hela. Sant är dock att Wallström inte gått förbi någon kö eftersom Kommunals lägenheter inte ens är med i någon bostadskö, och har inte varit på 16 år. Den genomsnittliga kötiden i Stockholm är annars 13 år.

Men Margot Wallström kan inte smita undan sitt eget ansvar. Hon har inte reagerat över fenomenet att facket delar ut lägenheter till rörelsens toppar utan sett det som naturligt att fråga Kommunals ordförande om hjälp istället för att med sina tidigare miljoninkomster själv köpa sig en lägenhet. Genom det här upplägget har hon också satt sig i direkt beroendeställning till facket, som ju har egna politiska intressen. Men så tätt sammanvävda är Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen. Institutet mot mutor har också reagerat och vill att åklagare skall titta på om något brott har begåtts. Men blotta misstanken är allvarlig nog, enligt institutets generalsekreterare Helena Sundén.

I kampen mellan Wallström och Nordström lär den förra gå segrande ur. För det kommer att krävas fler bondeoffer innan vi för den här gången kan lägga fackpampsskandalerna till handlingarna. Och trots att hon även politiskt och diplomatiskt gjort bort sig så ligger det så mycket prestige i Wallströms utnämning till utrikesminister att en fackförbundsordförande där står sig slätt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.