2016-01-13 21:24

2016-01-13 21:24

Pinsam förnekelse

I kölvattnet efter avslöjandena om massövergrepp mot kvinnor i samband med nyårsfirandet i många länder och under musikfestivaler så har en märklig form av förnekelse drabbat många debattörer, många av dem på vänsterkanten och med en feministisk agenda i övrigt. Samma mekanismer som fått polisen att mörka händelserna.

Det finns flera sätt att förringa händelserna. Ett av dem är att relativisera dem genom att hävda att det här var väl inget nytt. Tjejer har ju alltid drabbats av att folk tafsar och gör ovälkomna närmanden. Men även om den sortens agerande förstås heller inte är acceptabla så borde sunda förnuftet säga att det är skillnad på det och när stora grupper unga män och pojkar på ett organiserat sätt går samman, omringar enskilda flickor och begår övergrepp på dem.

Detta är ett sätt att relativisera och ducka för att det oftast handlar om män och pojkar med utländsk bakgrund som begår dessa former av organiserade övergrepp. Och det är en relativt ny form av övergrepp och trakasserier i västerlandet, som sällan går att jämföras eller likställas med tidigare händelser. Än en gång är det den reflexmässiga och många gånger oreflekterade rädslan över att utpekas som ”rasist” eller att man ”gynnar Sverigedemokraterna” som gör att denna förnekelse sprider sig.

Sedan VF först skrev om att det även i Karlstad rapporterats om övergrepp under nyårsnatten så ser vi exempel på detta även här. Kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP) verkar på sin Facebooksida mer uppröras över att polisen talat om ”ensamkommande flyktingpojkar i Karlstad” pekats ut än över att det tydligen förekommit trakasserier mot unga flickor. Även Tjejjouren, som ju annars skall hjälpa utsatta tjejer, är i SVT Nyheter Värmland kritiska och talar om att det ”blir en slags häxjakt”.

När polisen i Stockholm mörkade att det förekom många sexuella övergrepp i samband med ungdomsfestivalen We are Sthlm i somras var det just för att de inte ville bli anklagade för rasism och utpekanden. När polistalesmannen Tommy Lindh i Karlstad egentligen bara vidarebefordrar vad de utsatta flickorna själva har sagt så blir han kritiserad för det. Hur skall utsatta kvinnor i Karlstad känna sig när de implicit blir misstrodda av såväl ledande politiker som företrädare för den jour som skall hjälpa dem?

Länge förnekades utbredningen av fenomenet hedersmord, men efter en lång kamp och ett antal omtalade fall som Pela och Fadime, går det inte att göra det längre. Det betyder förstås inte att alla personer med bakgrund i den sortens kulturer är skyldiga till hedersbrott. Men att förneka den kulturella kopplingen blir inte bara löjligt utan direkt kontraproduktivt när man skall bekämpa hedersrelaterad brottslighet. Detsamma gäller för den här formen av trakasserier. Hur länge skall det behöva ta innan vi erkänner och tar problemet med den här sortens massövergrepp på allvar?

Den tyska federala polisen Bundeskriminalamt (BKA) säger genom sin chef Holger Münch till den ansedda tidningen Die Welt att fenomenet ”taharrush gamea” nu har kommit till Tyskland. Tidigare har det rapporterats om det från exempelvis Tahrirtorget i Egypten, där bland andra CBS-journalisten Lara Logan utsattes för omfattande övergrepp 2011. Och nu även i Sverige.

Skall vi lyckas förhindra en spridning av det gäller det att vi agerar nu och inte förnekar det som sker.

Det finns flera sätt att förringa händelserna. Ett av dem är att relativisera dem genom att hävda att det här var väl inget nytt. Tjejer har ju alltid drabbats av att folk tafsar och gör ovälkomna närmanden. Men även om den sortens agerande förstås heller inte är acceptabla så borde sunda förnuftet säga att det är skillnad på det och när stora grupper unga män och pojkar på ett organiserat sätt går samman, omringar enskilda flickor och begår övergrepp på dem.

Detta är ett sätt att relativisera och ducka för att det oftast handlar om män och pojkar med utländsk bakgrund som begår dessa former av organiserade övergrepp. Och det är en relativt ny form av övergrepp och trakasserier i västerlandet, som sällan går att jämföras eller likställas med tidigare händelser. Än en gång är det den reflexmässiga och många gånger oreflekterade rädslan över att utpekas som ”rasist” eller att man ”gynnar Sverigedemokraterna” som gör att denna förnekelse sprider sig.

Sedan VF först skrev om att det även i Karlstad rapporterats om övergrepp under nyårsnatten så ser vi exempel på detta även här. Kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP) verkar på sin Facebooksida mer uppröras över att polisen talat om ”ensamkommande flyktingpojkar i Karlstad” pekats ut än över att det tydligen förekommit trakasserier mot unga flickor. Även Tjejjouren, som ju annars skall hjälpa utsatta tjejer, är i SVT Nyheter Värmland kritiska och talar om att det ”blir en slags häxjakt”.

När polisen i Stockholm mörkade att det förekom många sexuella övergrepp i samband med ungdomsfestivalen We are Sthlm i somras var det just för att de inte ville bli anklagade för rasism och utpekanden. När polistalesmannen Tommy Lindh i Karlstad egentligen bara vidarebefordrar vad de utsatta flickorna själva har sagt så blir han kritiserad för det. Hur skall utsatta kvinnor i Karlstad känna sig när de implicit blir misstrodda av såväl ledande politiker som företrädare för den jour som skall hjälpa dem?

Länge förnekades utbredningen av fenomenet hedersmord, men efter en lång kamp och ett antal omtalade fall som Pela och Fadime, går det inte att göra det längre. Det betyder förstås inte att alla personer med bakgrund i den sortens kulturer är skyldiga till hedersbrott. Men att förneka den kulturella kopplingen blir inte bara löjligt utan direkt kontraproduktivt när man skall bekämpa hedersrelaterad brottslighet. Detsamma gäller för den här formen av trakasserier. Hur länge skall det behöva ta innan vi erkänner och tar problemet med den här sortens massövergrepp på allvar?

Den tyska federala polisen Bundeskriminalamt (BKA) säger genom sin chef Holger Münch till den ansedda tidningen Die Welt att fenomenet ”taharrush gamea” nu har kommit till Tyskland. Tidigare har det rapporterats om det från exempelvis Tahrirtorget i Egypten, där bland andra CBS-journalisten Lara Logan utsattes för omfattande övergrepp 2011. Och nu även i Sverige.

Skall vi lyckas förhindra en spridning av det gäller det att vi agerar nu och inte förnekar det som sker.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.