2016-01-11 20:06

2016-01-11 20:06

Tystnadens svek

Rapporterna om massiva övergrepp mot kvinnor under nyårsfirandet i Köln och på andra platser har inte bara gjort oss uppmärksamma på en ny sorts brottslighet, den har också avslöjat en märklig flathet och ett nedtystande från polis, politiker och media. Det är inte annat än ett stort svek mot de drabbade kvinnorna.

Det var först några dagar in på det nya året som man i media kunde ta del av de skakande rapporterna från vad som hände under nyårsfirandet i Köln. Över hundra kvinnor blev utsatta för övergrepp av omkring tusen män, företrädesvis från Mellanöstern och Nordafrika. Snart följde liknande rapporter från andra tyska städer, men också från Helsingfors i Finland och även i Sverige har det förekommit. Särskilt händelserna under nyår på Larmtorget i Kalmar blev uppmärksammat.

Att det dröjde med rapporteringen har spätt på de inte obefogade misstankarna om att det berott på att illgärningsmännen varit av utländsk bakgrund. Att inte rapportera, eller att tona ned det, har gjorts för att inte öka spänningarna i samhället, eller för att inte spä på främlingsfientliga krafter. Men det är en synnerligen kontraproduktiv strategi eftersom sådant här förr eller senare kommer ut i alla fall. Invandrare anses också själva vara en utsatt grupp, men då tycks man i sammanhanget glömt den utsatta gruppen kvinnor som inte fritt kan röra sig på gator och torg.

Kölns borgmästare Henriette Reker trampade ordentligt klaveret när hon efter händelserna talade om en uppförandekod för unga kvinnor i staden, som att hålla armlängds avstånd till främmande män, för att inte riskera nya övergrepp. Så skuldbelägger man de utsatta kvinnorna istället för de män som begår de skändliga övergreppen. Tyvärr är det en syn som fått allt större spridning. En variant på det handlar om könsseparation i exempelvis badhus eller idrottsklubbar.

Nu har det i Sverige seglat upp något som kan bli en ordentlig rättsskandal. Det visar sig att det förekom omfattande övergrepp liknande de i Köln under sommarens stora ungdomsfestival We are Sthlm, men att de tystades ned av polisen. Trots flera interna larmrapporter så skrev Stockholmspolisen följande när de offentligt sammanfattade festivalveckan: ”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet.”

I själva verket kunde ett femtiotal illgärningsmän identifieras och under dagarna avlägsnades runt 200 män. Även här var männen av utländskt ursprung. Kommenderingschefen Peter Ågren säger att just detta faktum kan ha spelat in för polisen när de valde att mörklägga händelserna. Någon nyhet var det heller inte för polisen, eftersom liknade övergrepp förekommit även under 2014 års upplaga av festivalen. Tidningen Dagens Nyheter slår sig nu för bröstet för sina avslöjanden, men redan i somras fick tidningen tips om händelserna men valde då inte att gå vidare. Anledningen till det torde inte vara så svår att räkna ut.

Allt det här är inget än skamligt och skandalöst, och ännu ett övergrepp mot de kvinnor och unga flickor som blir utsatta för sexuella övergrepp i vår offentliga miljö. Fenomenet är inte direkt okänt i illgärningsmännens ursprungsländer. Det finns till och med ett eget begrepp för det – ”taharrush” – när grupper av unga män omringar och attackerar och ibland även våldtar, kvinnor. Under upproret i Egypten förekom det bland annat på det kända Tahrirtorget. Det rör sig om en synnerligen vedervärdig och unken kvinnosyn som nu alltså har kommit hit.

Det var först några dagar in på det nya året som man i media kunde ta del av de skakande rapporterna från vad som hände under nyårsfirandet i Köln. Över hundra kvinnor blev utsatta för övergrepp av omkring tusen män, företrädesvis från Mellanöstern och Nordafrika. Snart följde liknande rapporter från andra tyska städer, men också från Helsingfors i Finland och även i Sverige har det förekommit. Särskilt händelserna under nyår på Larmtorget i Kalmar blev uppmärksammat.

Att det dröjde med rapporteringen har spätt på de inte obefogade misstankarna om att det berott på att illgärningsmännen varit av utländsk bakgrund. Att inte rapportera, eller att tona ned det, har gjorts för att inte öka spänningarna i samhället, eller för att inte spä på främlingsfientliga krafter. Men det är en synnerligen kontraproduktiv strategi eftersom sådant här förr eller senare kommer ut i alla fall. Invandrare anses också själva vara en utsatt grupp, men då tycks man i sammanhanget glömt den utsatta gruppen kvinnor som inte fritt kan röra sig på gator och torg.

Kölns borgmästare Henriette Reker trampade ordentligt klaveret när hon efter händelserna talade om en uppförandekod för unga kvinnor i staden, som att hålla armlängds avstånd till främmande män, för att inte riskera nya övergrepp. Så skuldbelägger man de utsatta kvinnorna istället för de män som begår de skändliga övergreppen. Tyvärr är det en syn som fått allt större spridning. En variant på det handlar om könsseparation i exempelvis badhus eller idrottsklubbar.

Nu har det i Sverige seglat upp något som kan bli en ordentlig rättsskandal. Det visar sig att det förekom omfattande övergrepp liknande de i Köln under sommarens stora ungdomsfestival We are Sthlm, men att de tystades ned av polisen. Trots flera interna larmrapporter så skrev Stockholmspolisen följande när de offentligt sammanfattade festivalveckan: ”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet.”

I själva verket kunde ett femtiotal illgärningsmän identifieras och under dagarna avlägsnades runt 200 män. Även här var männen av utländskt ursprung. Kommenderingschefen Peter Ågren säger att just detta faktum kan ha spelat in för polisen när de valde att mörklägga händelserna. Någon nyhet var det heller inte för polisen, eftersom liknade övergrepp förekommit även under 2014 års upplaga av festivalen. Tidningen Dagens Nyheter slår sig nu för bröstet för sina avslöjanden, men redan i somras fick tidningen tips om händelserna men valde då inte att gå vidare. Anledningen till det torde inte vara så svår att räkna ut.

Allt det här är inget än skamligt och skandalöst, och ännu ett övergrepp mot de kvinnor och unga flickor som blir utsatta för sexuella övergrepp i vår offentliga miljö. Fenomenet är inte direkt okänt i illgärningsmännens ursprungsländer. Det finns till och med ett eget begrepp för det – ”taharrush” – när grupper av unga män omringar och attackerar och ibland även våldtar, kvinnor. Under upproret i Egypten förekom det bland annat på det kända Tahrirtorget. Det rör sig om en synnerligen vedervärdig och unken kvinnosyn som nu alltså har kommit hit.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.