2016-01-04 06:00

2016-01-04 06:00

Gör det lättare att anställa

LEDARE

Arbetsmarknad. Den svenska arbetsmarknaden kommer av allt att döma reformeras inom en snar framtid. Vi måste skapa förutsättningar för en snabb tillväxt av antalet enkla jobb om vi ska ha någon chans att sysselsätta och integrera de många invandrarna med lägre utbildning.

Att det tar mellan sju och tio år innan en invandrare lyckat etablera sig på arbetsmarknaden är ohållbart. En viktig åtgärd för att lösa problemet är att skapa fler så kallade enkla jobb, som kan utföras utan något större krav på utbildning eller språkkunskaper. Dessa arbetsuppgifter finns till största delen inom tjänstesektorn.

Rut-avdraget har skapat många riktiga jobb inom serviceyrkena tack vare att skattereduktionen gjort det ekonomiskt möjligt att anlita exempelvis städhjälp i hemmen. Det är uppenbart att det är för dyrt för en privatperson att anlita någon annan för att utföra en tjänst. Skatterna gör det så dyrt att det är bättre att utföra jobbet själv.

För att anlita en hantverkare en timme måste en normal löntagare arbeta större delen av en dag, på grund av alla skatter. Rot och rut gav en skatterabatt som gjorde att fler fick råd att anlita vit arbetskraft.

Tyvärr har regeringen trappat ned dessa avdrag, när det tvärtom behövs en utveckling av främst rut för att skapa fler nya jobb i tjänstesektorn. Finansministern har glädjande nog på senare tid gjort uttalanden till förmån för rut, så en vändning är nog på gång.

Vi behöver även fler jobb inom tillverkningsindustrin. Många av dessa arbetstillfällen har flyttats till länder med lägre löner. En hel del av dessa skulle kunna komma tillbaka om tabut rörande lägre löner bryts.

LO har varit tydliga med att de kan diskutera olika åtgärder för att skapa mer jobb – utom att sänka löner. Där drar facket en gräns.

Socialdemokraterna som har extremt starka band till LO måste förr eller senare ta en diskussion med facket om trösklarna in på arbetsmarknaden. Höga ingångslöner är en sådan tröskel. Det måste bli billigare att anställa personal som inte är fullärd från dag ett. I sammanhanget bör man också diskutera skattesänkningar för låginkomsttagare som gör att lönen efter skatt går att leva på.

Sen finns det all anledning att också se över lagen om anställningsskydd. Om fler jobb ska skapas måste företagen vilja och våga anställa. Det är förståeligt att arbetsgivarna drar sig för att anställa personal som är svår att göra sig av med om de inte sköter sitt jobb.

Det är också viktigt vid personalneddragningar att företagen kan behålla den mest kompetenta personalen även om de anställts sist. Detta är en angelägen fråga inte minst inom IT-branschen där teknikutvecklingen går snabbt framåt.

Fler måste komma i arbete om vi ska ha en rimlig chans att bevara nuvarande välfärdsnivå. Reformer som gör det lättare att anställa torde därför vara oundvikliga även för regeringen.

Att det tar mellan sju och tio år innan en invandrare lyckat etablera sig på arbetsmarknaden är ohållbart. En viktig åtgärd för att lösa problemet är att skapa fler så kallade enkla jobb, som kan utföras utan något större krav på utbildning eller språkkunskaper. Dessa arbetsuppgifter finns till största delen inom tjänstesektorn.

Rut-avdraget har skapat många riktiga jobb inom serviceyrkena tack vare att skattereduktionen gjort det ekonomiskt möjligt att anlita exempelvis städhjälp i hemmen. Det är uppenbart att det är för dyrt för en privatperson att anlita någon annan för att utföra en tjänst. Skatterna gör det så dyrt att det är bättre att utföra jobbet själv.

För att anlita en hantverkare en timme måste en normal löntagare arbeta större delen av en dag, på grund av alla skatter. Rot och rut gav en skatterabatt som gjorde att fler fick råd att anlita vit arbetskraft.

Tyvärr har regeringen trappat ned dessa avdrag, när det tvärtom behövs en utveckling av främst rut för att skapa fler nya jobb i tjänstesektorn. Finansministern har glädjande nog på senare tid gjort uttalanden till förmån för rut, så en vändning är nog på gång.

Vi behöver även fler jobb inom tillverkningsindustrin. Många av dessa arbetstillfällen har flyttats till länder med lägre löner. En hel del av dessa skulle kunna komma tillbaka om tabut rörande lägre löner bryts.

LO har varit tydliga med att de kan diskutera olika åtgärder för att skapa mer jobb – utom att sänka löner. Där drar facket en gräns.

Socialdemokraterna som har extremt starka band till LO måste förr eller senare ta en diskussion med facket om trösklarna in på arbetsmarknaden. Höga ingångslöner är en sådan tröskel. Det måste bli billigare att anställa personal som inte är fullärd från dag ett. I sammanhanget bör man också diskutera skattesänkningar för låginkomsttagare som gör att lönen efter skatt går att leva på.

Sen finns det all anledning att också se över lagen om anställningsskydd. Om fler jobb ska skapas måste företagen vilja och våga anställa. Det är förståeligt att arbetsgivarna drar sig för att anställa personal som är svår att göra sig av med om de inte sköter sitt jobb.

Det är också viktigt vid personalneddragningar att företagen kan behålla den mest kompetenta personalen även om de anställts sist. Detta är en angelägen fråga inte minst inom IT-branschen där teknikutvecklingen går snabbt framåt.

Fler måste komma i arbete om vi ska ha en rimlig chans att bevara nuvarande välfärdsnivå. Reformer som gör det lättare att anställa torde därför vara oundvikliga även för regeringen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.