2015-11-19 21:41

2015-11-19 22:00

"Vi har varit naiva!"

LEDARE

Statsminister Stefan Löfven (S) har varit märkligt frånvarande den senaste veckan, trots det synnerligen allvarliga läget efter terrorattackerna i Paris och nu senast i samband med uppgraderingen av terrorhotet mot Sverige. Istället så är det inrikesministern Ander Ygeman (S) som har seglat fram som regeringens alltmer klart lysande stjärna.

När väl Löfven framträdde på en presskonferens i går hade han chansen att gripa initiativet och visa sig som en statsman. Den tog han inte. Han gav istället ett lite vilset intryck, även om han föreslog en hel del bra och nödvändiga åtgärder, men det lät mest som saker han fått sig serverade av andra.

Den värsta missen som statsministern gjorde var att mana till nationell samling och alltså ett slut på politiskt käbbel, bara för att in nästa andetag beskylla den tidigare alliansregeringen för att inte ha gjort tillräckligt när det gäller terrorbekämpningen. ”När vi tillträdde var det rent på bordet”, som han uttryckte det. Även om han hade rätt i sak med att även Reinfeldtregeringen gjorde för lite så är det inte konstruktivt att säga så när man samtidigt bjuder in oppositionen till samarbete.

Frasen ”Sverige har varit naiva” kan man också sätta frågetecken inför. Visst har det funnits en beklämmande aningslöshet inför framväxten av islamistisk terrorism, jihadister och terrorresenärer i vårt land, men det har också varnats för detta från flera håll. Det är bara det att de som sagt sanningen genomgående har fulats ut och ignorerats av både media och beslutsfattare. De har kallats för alarmister, islamofober och ännu värre saker. Löfven & Co må ha varit alltför naiva, och det är bra att de nu erkänner detta, men dra inte alla över en kam.

Kontrasterna mot inrikesminister Anders Ygemans framträdande i går var slående. Ygeman må ha sett trött ut, och har säkert jobbat stenhårt ända sedan i fredags, men gav ändå ett tryggt och stabilt intryck. Han utstrålade ett lugn och en auktoritet som knappast någon annan i regeringen besitter, utom möjligen försvarsministern Peter Hultqvist (S). Han var tydlig med vad som görs och måste göras, liksom när han inte av sekretesskäl kunde säga något. För en utomstående kunde det verka som om det var han och inte Löfven som var statsminister.

Ygeman aviserade att regeringen skall forcera genomförandet av nya lagskärpningar och kriminalisering av bland annat terrorresor, -träning och -finansiering, och det är välkommet. Löfven presenterade en del nya förslag på sin presskonferens i går. Det handlar bland annat om att ge polisen möjlighet till hemlig dataavlyssning, även på krypterade kanaler och tjänster som Skype. Även kameraövervakning skall kunna underlättas vid tänkbara attentatsmål som religiösa samlingslokaler och mediaredaktioner. Inom EU skall Sverige också verka för att biometrisk information i pass kontrolleras vid Schengens yttre gräns.

Utmärkta åtgärder som också välkomnades av oppositionen, vilket borgar för att de också kan genomföras snabbt. Regeringen bjöd också in allianspartierna och Vänsterpartiet till samtal om terrorhotet. Förhoppningsvis kommer det ut fler skarpa förslag ur de diskussionerna. Önskvärt vore att ge ökande möjligheter till signalspaning mot misstänkt terroristverksamhet. I dag finns det alltför mycket som bakbinder FRA och säkerhetspolisen som ett resultat av de kompromisser som ingicks när FRA-debatten gick som hetast för några år sedan.

Skyddet mot den personliga integriteten är viktig, men vi får som sagt inte vara för naiva när vi ställs inför hotet om terrorattacker.

När väl Löfven framträdde på en presskonferens i går hade han chansen att gripa initiativet och visa sig som en statsman. Den tog han inte. Han gav istället ett lite vilset intryck, även om han föreslog en hel del bra och nödvändiga åtgärder, men det lät mest som saker han fått sig serverade av andra.

Den värsta missen som statsministern gjorde var att mana till nationell samling och alltså ett slut på politiskt käbbel, bara för att in nästa andetag beskylla den tidigare alliansregeringen för att inte ha gjort tillräckligt när det gäller terrorbekämpningen. ”När vi tillträdde var det rent på bordet”, som han uttryckte det. Även om han hade rätt i sak med att även Reinfeldtregeringen gjorde för lite så är det inte konstruktivt att säga så när man samtidigt bjuder in oppositionen till samarbete.

Frasen ”Sverige har varit naiva” kan man också sätta frågetecken inför. Visst har det funnits en beklämmande aningslöshet inför framväxten av islamistisk terrorism, jihadister och terrorresenärer i vårt land, men det har också varnats för detta från flera håll. Det är bara det att de som sagt sanningen genomgående har fulats ut och ignorerats av både media och beslutsfattare. De har kallats för alarmister, islamofober och ännu värre saker. Löfven & Co må ha varit alltför naiva, och det är bra att de nu erkänner detta, men dra inte alla över en kam.

Kontrasterna mot inrikesminister Anders Ygemans framträdande i går var slående. Ygeman må ha sett trött ut, och har säkert jobbat stenhårt ända sedan i fredags, men gav ändå ett tryggt och stabilt intryck. Han utstrålade ett lugn och en auktoritet som knappast någon annan i regeringen besitter, utom möjligen försvarsministern Peter Hultqvist (S). Han var tydlig med vad som görs och måste göras, liksom när han inte av sekretesskäl kunde säga något. För en utomstående kunde det verka som om det var han och inte Löfven som var statsminister.

Ygeman aviserade att regeringen skall forcera genomförandet av nya lagskärpningar och kriminalisering av bland annat terrorresor, -träning och -finansiering, och det är välkommet. Löfven presenterade en del nya förslag på sin presskonferens i går. Det handlar bland annat om att ge polisen möjlighet till hemlig dataavlyssning, även på krypterade kanaler och tjänster som Skype. Även kameraövervakning skall kunna underlättas vid tänkbara attentatsmål som religiösa samlingslokaler och mediaredaktioner. Inom EU skall Sverige också verka för att biometrisk information i pass kontrolleras vid Schengens yttre gräns.

Utmärkta åtgärder som också välkomnades av oppositionen, vilket borgar för att de också kan genomföras snabbt. Regeringen bjöd också in allianspartierna och Vänsterpartiet till samtal om terrorhotet. Förhoppningsvis kommer det ut fler skarpa förslag ur de diskussionerna. Önskvärt vore att ge ökande möjligheter till signalspaning mot misstänkt terroristverksamhet. I dag finns det alltför mycket som bakbinder FRA och säkerhetspolisen som ett resultat av de kompromisser som ingicks när FRA-debatten gick som hetast för några år sedan.

Skyddet mot den personliga integriteten är viktig, men vi får som sagt inte vara för naiva när vi ställs inför hotet om terrorattacker.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.