2015-11-03 06:00

2015-11-03 06:00

Nej till zombielagstiftning

Som kunde befarats efter att den så kallade decemberöverenskommelsen (DÖ) fallit så fortsätter många ledande politiker att agera som om den alltjämt fanns. Vad värre är så vill de nu lagfästa om det som var principerna bakom DÖ. Nu måste vi en gång för alla ta död på DÖ!

Lagom till den importerade begivenheten Halloween i förra veckan ville moderatledaren Anna Kinberg Batra väcka DÖ till liv igen. Denna zombievariant vill hon dessutom genomföra lagstiftningsvägen, genom ändringar i riksdagsordningen, en tanke som först luftades förra hösten innan man ingick DÖ istället. Men om DÖ var ytterst tveksamt ur demokratiska utgångspunkter så skulle stadfästandet av dess principer i riksdagsordningen vara etter värre.

Det var i en intervju i Dagens Nyheter förra måndagen som Kinberg Batra beklagade sig över DÖ:s fall och i nästa andetag försökte återuppväcka den. ”Vi skulle behöva ett regelverk som förtydligar att störst underlag också kan regera och genomföra sitt budgetbeslut”, säger hon till DN. Som om hon ingenting lärt av den kraftiga kritiken mot DÖ, både inom och utom sitt eget parti. Och det blev något av en förnyad storm efter att intervjun publicerats. ”Ett frontalangrepp mot oss många motståndare, ” sade M-riksdagsmannen Finn Bengtsson.

I efterhand gjordes några tama försök att släta över det hela, genom att hävda att det handlade om citat lösryckta ur sitt sammanhang och att det egentligen bara handlade om budgetutbrytningar som stoppar skattesänkningar. I dag kan riksdagen bryta ut en skattesänkning men inte en höjning, vilket kan synas orättvisst till vänsterns fördel. Men det låter mest som krishantering i efterhand. Om inte DN ljög i citatet ovan så går det näppeligen att missförstås.

På Kinberg Batra låter det som om hon vill införa någon sorts konstitutionellt undantagstillstånd, allt för att undvika ”parlamentariskt kaos”. Men minoritetsregerande är inte kaos. Det har oftast varit normaltillståndet i svensk politik. Ett nytt politiskt läge med ett stort och växande Sverigedemokratiskt parti har gjort det besvärligare, men det går inte att tänka bort det.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har sagt att det är viktigt att nu inte fortsätta agera som om DÖ fortfarande gällde. På det svarar Kinberg Batra kort att det får stå för henne, och det säger det mesta om hur moderatledaren ser på saken. Som tur är vägar Socialdemokraterna att gå Kinberg Batra till mötes. De avfärdade blankt tanken på ändringar i riksdagsordningen och är fortfarande sura över att de borgerliga bröt DÖ. Statsminister Löfven avfärdar också Kinberg Batras förhoppningar att han skulle följa intentionerna bakom DÖ och släppa fram en alliansregering om de borgerliga skulle bli större än de rödgröna.

Som om allt detta inte vore nedslående nog så gick den moderata partisekreteraren Tomas Tobé ut några dagar senare i Dagens Industri och med emfas hävdade att Löfven måste ha med sig Vänsterpartiet som samarbetsparti. En av de mer anstötliga delarna med DÖ var att den tvingade oppositionen att lägga sig platt för en kraftig vänstergir, och det gäller enligt Tobé fortfarande. Sedan spelar det ingen roll om landet körs i botten av vänsterpolitik, bara Löfven har hela sitt regeringsunderlag! M fortsätter att göra så att V får inflytande.

Däremot är han svaret skyldig på vad som skulle hända om Löfven bröt samarbetet med V. Då samlar S-MP-regeringen ett mindre underlag än alliansen, men samtidigt har man visat en demonstrativ ovilja mot att själva axla regeringsmanteln.

Vad skall krävas för att få våra förmenta oppositionsledare att hugga till där i hjärnan på DÖ-zombien?

Lagom till den importerade begivenheten Halloween i förra veckan ville moderatledaren Anna Kinberg Batra väcka DÖ till liv igen. Denna zombievariant vill hon dessutom genomföra lagstiftningsvägen, genom ändringar i riksdagsordningen, en tanke som först luftades förra hösten innan man ingick DÖ istället. Men om DÖ var ytterst tveksamt ur demokratiska utgångspunkter så skulle stadfästandet av dess principer i riksdagsordningen vara etter värre.

Det var i en intervju i Dagens Nyheter förra måndagen som Kinberg Batra beklagade sig över DÖ:s fall och i nästa andetag försökte återuppväcka den. ”Vi skulle behöva ett regelverk som förtydligar att störst underlag också kan regera och genomföra sitt budgetbeslut”, säger hon till DN. Som om hon ingenting lärt av den kraftiga kritiken mot DÖ, både inom och utom sitt eget parti. Och det blev något av en förnyad storm efter att intervjun publicerats. ”Ett frontalangrepp mot oss många motståndare, ” sade M-riksdagsmannen Finn Bengtsson.

I efterhand gjordes några tama försök att släta över det hela, genom att hävda att det handlade om citat lösryckta ur sitt sammanhang och att det egentligen bara handlade om budgetutbrytningar som stoppar skattesänkningar. I dag kan riksdagen bryta ut en skattesänkning men inte en höjning, vilket kan synas orättvisst till vänsterns fördel. Men det låter mest som krishantering i efterhand. Om inte DN ljög i citatet ovan så går det näppeligen att missförstås.

På Kinberg Batra låter det som om hon vill införa någon sorts konstitutionellt undantagstillstånd, allt för att undvika ”parlamentariskt kaos”. Men minoritetsregerande är inte kaos. Det har oftast varit normaltillståndet i svensk politik. Ett nytt politiskt läge med ett stort och växande Sverigedemokratiskt parti har gjort det besvärligare, men det går inte att tänka bort det.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har sagt att det är viktigt att nu inte fortsätta agera som om DÖ fortfarande gällde. På det svarar Kinberg Batra kort att det får stå för henne, och det säger det mesta om hur moderatledaren ser på saken. Som tur är vägar Socialdemokraterna att gå Kinberg Batra till mötes. De avfärdade blankt tanken på ändringar i riksdagsordningen och är fortfarande sura över att de borgerliga bröt DÖ. Statsminister Löfven avfärdar också Kinberg Batras förhoppningar att han skulle följa intentionerna bakom DÖ och släppa fram en alliansregering om de borgerliga skulle bli större än de rödgröna.

Som om allt detta inte vore nedslående nog så gick den moderata partisekreteraren Tomas Tobé ut några dagar senare i Dagens Industri och med emfas hävdade att Löfven måste ha med sig Vänsterpartiet som samarbetsparti. En av de mer anstötliga delarna med DÖ var att den tvingade oppositionen att lägga sig platt för en kraftig vänstergir, och det gäller enligt Tobé fortfarande. Sedan spelar det ingen roll om landet körs i botten av vänsterpolitik, bara Löfven har hela sitt regeringsunderlag! M fortsätter att göra så att V får inflytande.

Däremot är han svaret skyldig på vad som skulle hända om Löfven bröt samarbetet med V. Då samlar S-MP-regeringen ett mindre underlag än alliansen, men samtidigt har man visat en demonstrativ ovilja mot att själva axla regeringsmanteln.

Vad skall krävas för att få våra förmenta oppositionsledare att hugga till där i hjärnan på DÖ-zombien?