2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Har DÖ verkligen dött?

LEDARE

KD. På sitt riksting i Västerås har kristdemokrater från hela landet sagt sitt om den så kallade Decemberöverenskommelsen. Partistyrelsens linje trotsades av en partiets medlemmar och förslaget att riva upp DÖ vann med 151 mot 103 röster. Enligt partiledaren Ebba Busch Thor innebär det att DÖ ej längre är ibland oss.

Omröstningen var inte helt odramatisk. Det gjordes försök att ställa tre alternativ mot varandra i en omröstning. Tack vare ett rådigt ingripande från Anders Andersson, ordförande i Kalmars partidistrikt, kunde den situationen undvikas. När partimedlemmarna fick säga sitt om DÖ valde de att hoppa av.

Ironiskt nog var det första gången medlemmarna hade möjlighet att ta egentlig ställnig till överenskommelsen som framförhandlades av partiledningarna och ställde väljare och allianspartier inför ett fullbordat faktum. Viss kritik har dock hörts. Östgötamoderaten Finn Bengtsson har kritiserat DÖ hårt inom sitt parti. Efter utvecklingen i KD lär han få vatten på sin kvarn och kanske ansluter sig fler moderater öppet till hans linje. Nästa vecka är det Moderaternas tur att hålla partistämma här i Karlstad.

SD firar KD:s beslut med att lämna in en misstroendeförklaring mot regeringen, men den lär varken göra till eller från för regeringen. Det är i nuläget tveksamt om KD:s avhopp från DÖ innebär någon verklig förändring i det korta perspektivet. Så länge tre av fyra allianspartier inte tänker lägga en gemensam budget och rösta på den har egentligen inget förändrats. Regeringen kommer att få igenom sin och vänsterpartiets budget i höst.

Statsminister Stefan Löfven (S) klarar sig så länge det inte formeras ett reellt alternativ till regeringens.

Dramat i Västerås kommer att få fler akter. Vilket naturligtvis oroar Löfven, som innan omröstningen försökte påverka KD-ombuden genom att anspela på den kristna värdegrunden – och den fackliga – för därifrån Löfven kommer är det viktigt att man kan lita på varandra. Vilket är stora ord för att komma från en politiker som avfärdar det ena vallöftet efter det andra med ”att det är ett nytt läge nu”.

Vem minns inte de stora orden om att han minsann inte skulle regera på någon annans budget, bara för att sedan göra precis tvärtemot mot vad han lovat. Mot den bakgrunden är det nog inte många borgerliga väljare som sätter någon tilltro till att Socialdemokraterna skulle komma att hålla sin del av DÖ om de skulle förlora nästa val.

Det återstår att se om DÖ är helt död eller bara döende efter KD:s besked. Löfven kanske börjar hota med ett nyval snart, med udden riktad mot KD som med dagens väljarstöd skulle åka ur riksdagen. Nu är det ju fullt tänkbart att KD kommer att säkra sin ställning som riksdagsparti tackvare att visat lite ryggrad och gjort sig fri från DÖ och blivit ett riktigt oppositionsparti.

Går övriga allianspartier med på att fortsätta att släppa fram regeringens och vänsterns skadliga ekonomiska politik kommer det nog att väcka ännu mer missnöje bland de egna. Stämningen bland moderaterna (och partipiskan) avgör hur det går för DÖ i det korta loppet. I det långa loppet är nog DÖ den parantes i Sveriges politiska historia som Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttendal kallat den.

Omröstningen var inte helt odramatisk. Det gjordes försök att ställa tre alternativ mot varandra i en omröstning. Tack vare ett rådigt ingripande från Anders Andersson, ordförande i Kalmars partidistrikt, kunde den situationen undvikas. När partimedlemmarna fick säga sitt om DÖ valde de att hoppa av.

Ironiskt nog var det första gången medlemmarna hade möjlighet att ta egentlig ställnig till överenskommelsen som framförhandlades av partiledningarna och ställde väljare och allianspartier inför ett fullbordat faktum. Viss kritik har dock hörts. Östgötamoderaten Finn Bengtsson har kritiserat DÖ hårt inom sitt parti. Efter utvecklingen i KD lär han få vatten på sin kvarn och kanske ansluter sig fler moderater öppet till hans linje. Nästa vecka är det Moderaternas tur att hålla partistämma här i Karlstad.

SD firar KD:s beslut med att lämna in en misstroendeförklaring mot regeringen, men den lär varken göra till eller från för regeringen. Det är i nuläget tveksamt om KD:s avhopp från DÖ innebär någon verklig förändring i det korta perspektivet. Så länge tre av fyra allianspartier inte tänker lägga en gemensam budget och rösta på den har egentligen inget förändrats. Regeringen kommer att få igenom sin och vänsterpartiets budget i höst.

Statsminister Stefan Löfven (S) klarar sig så länge det inte formeras ett reellt alternativ till regeringens.

Dramat i Västerås kommer att få fler akter. Vilket naturligtvis oroar Löfven, som innan omröstningen försökte påverka KD-ombuden genom att anspela på den kristna värdegrunden – och den fackliga – för därifrån Löfven kommer är det viktigt att man kan lita på varandra. Vilket är stora ord för att komma från en politiker som avfärdar det ena vallöftet efter det andra med ”att det är ett nytt läge nu”.

Vem minns inte de stora orden om att han minsann inte skulle regera på någon annans budget, bara för att sedan göra precis tvärtemot mot vad han lovat. Mot den bakgrunden är det nog inte många borgerliga väljare som sätter någon tilltro till att Socialdemokraterna skulle komma att hålla sin del av DÖ om de skulle förlora nästa val.

Det återstår att se om DÖ är helt död eller bara döende efter KD:s besked. Löfven kanske börjar hota med ett nyval snart, med udden riktad mot KD som med dagens väljarstöd skulle åka ur riksdagen. Nu är det ju fullt tänkbart att KD kommer att säkra sin ställning som riksdagsparti tackvare att visat lite ryggrad och gjort sig fri från DÖ och blivit ett riktigt oppositionsparti.

Går övriga allianspartier med på att fortsätta att släppa fram regeringens och vänsterns skadliga ekonomiska politik kommer det nog att väcka ännu mer missnöje bland de egna. Stämningen bland moderaterna (och partipiskan) avgör hur det går för DÖ i det korta loppet. I det långa loppet är nog DÖ den parantes i Sveriges politiska historia som Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttendal kallat den.