2015-09-26 06:00

2015-09-26 06:00

Uppvaktat Centerparti

LEDARE

Uppgång. Det är ett framgångsrikt Centerparti som håller stämma i Falun under helgen. Ipsos opinionsundersökning visar på det största stödet på åtta år med 7,1 procent. Centern är det enda borgerliga parti som gått framåt på något avgörande sätt den sista tiden.

Förhoppningsvis stiger inte dessa framgångar partiledningen åt huvudet. Trots att den nu mammalediga partiledaren Annie Lööf har varit tydlig med att regeringen inte är någon samarbetspartner så finns det ändå anledning till en viss oro för alliansens framtid. Inom Centern finns en gammal föreställnig om någon sorts mittenposition i svensk politik. När C var det stora borgerliga partiet fanns det fog för den uppfattningen.

Nu står de så kallade Nya Moderaterna betydligt närmare mitten än de gjort tidigare. Samtidigt står Centern numer långt ut till höger, under nyliberalt inflytande, i många frågor, som lagen om anställningsskydd och marknadshyror.

Det har emellertid inte hindrat regeringen från att flörta med C. Gruppledaren för Socialdemokraterna i riksdagen, Tomas Eneroth, och den miljöpartistiska gruppledaren Jonas Eriksson, har på Aftonbladet debatt (25/9) låtit meddela Centerpartiet att regeringens dörr är öppen för samarbeten.

Statsminister Stefan Löfven (S) försökte under valrörelsen att inte binda sig för hårt till MP och V, och verkar ha haft stora förhoppningar på att locka över FP eller C till ett samarbete. Företrädaren Göran Persson (S) lyckades ju säkra ett samarbete med Centerpartiet, vilket förklarar den stora mängden politiska förläningar i form av landshövding- och generaldirektörsposter särskilt förtjänta centerpartister belönades med.

Nu höll alliansen ihop om än till priset av Decemberöverenskommelsen. Vilken inte är något större problem inom Centern, till skillnad från främst Moderaterna där missnöjet med DÖ är betydande.

Anledningen till att Eneroth och Eriksson passar på att uppvakta Centern just nu beror inte bara på den pågående partistämman. Innan EU-parlamentarikern Frederick Federley (C) lät sig väljas till partiets andre vice ordförande, i torsdags kväll, hann han med att göra några uttalanden som tolkades som en samarbetsinvit till SD. Vilket partiledningen snabbt gick ut och korrigerade.

Att samarbete med SD är uteslutet för allianspartierna har fastslagits många gånger. Men det Federley menade var, som man får förstå honom, att i de fall SD har liknande uppfattning som alliansen så får SD stödja alliansförslagen. Att det utmålats som ett samarbete med SD är en övertolkning. Det ligger dock i regeringen och Vänsterpartiets intresse att framställa gemensamma motioner från alliansen, som ”riskerar” att få SD-stöd som ett ”samarbete”.

Stärkta av god vind i det centerpartistiska opinionsseglet kommer kanske röster att höjas för ”ansvarstagande” och någon form av samarbete med regeringen. Farhågor i denna riktning är kanske överdrivna med tanke på partiledarens skarpa ton mot regeringen och partiets liberala politik, men risken finns.

Förhoppningsvis stiger inte dessa framgångar partiledningen åt huvudet. Trots att den nu mammalediga partiledaren Annie Lööf har varit tydlig med att regeringen inte är någon samarbetspartner så finns det ändå anledning till en viss oro för alliansens framtid. Inom Centern finns en gammal föreställnig om någon sorts mittenposition i svensk politik. När C var det stora borgerliga partiet fanns det fog för den uppfattningen.

Nu står de så kallade Nya Moderaterna betydligt närmare mitten än de gjort tidigare. Samtidigt står Centern numer långt ut till höger, under nyliberalt inflytande, i många frågor, som lagen om anställningsskydd och marknadshyror.

Det har emellertid inte hindrat regeringen från att flörta med C. Gruppledaren för Socialdemokraterna i riksdagen, Tomas Eneroth, och den miljöpartistiska gruppledaren Jonas Eriksson, har på Aftonbladet debatt (25/9) låtit meddela Centerpartiet att regeringens dörr är öppen för samarbeten.

Statsminister Stefan Löfven (S) försökte under valrörelsen att inte binda sig för hårt till MP och V, och verkar ha haft stora förhoppningar på att locka över FP eller C till ett samarbete. Företrädaren Göran Persson (S) lyckades ju säkra ett samarbete med Centerpartiet, vilket förklarar den stora mängden politiska förläningar i form av landshövding- och generaldirektörsposter särskilt förtjänta centerpartister belönades med.

Nu höll alliansen ihop om än till priset av Decemberöverenskommelsen. Vilken inte är något större problem inom Centern, till skillnad från främst Moderaterna där missnöjet med DÖ är betydande.

Anledningen till att Eneroth och Eriksson passar på att uppvakta Centern just nu beror inte bara på den pågående partistämman. Innan EU-parlamentarikern Frederick Federley (C) lät sig väljas till partiets andre vice ordförande, i torsdags kväll, hann han med att göra några uttalanden som tolkades som en samarbetsinvit till SD. Vilket partiledningen snabbt gick ut och korrigerade.

Att samarbete med SD är uteslutet för allianspartierna har fastslagits många gånger. Men det Federley menade var, som man får förstå honom, att i de fall SD har liknande uppfattning som alliansen så får SD stödja alliansförslagen. Att det utmålats som ett samarbete med SD är en övertolkning. Det ligger dock i regeringen och Vänsterpartiets intresse att framställa gemensamma motioner från alliansen, som ”riskerar” att få SD-stöd som ett ”samarbete”.

Stärkta av god vind i det centerpartistiska opinionsseglet kommer kanske röster att höjas för ”ansvarstagande” och någon form av samarbete med regeringen. Farhågor i denna riktning är kanske överdrivna med tanke på partiledarens skarpa ton mot regeringen och partiets liberala politik, men risken finns.