2015-07-02 06:00

2015-07-02 06:00

Nya akter i tragedin

Europa har mycket att tacka grekerna för. Den västerländska kulturen vilar på arvet från antikens Grekland. Tyvärr har den senaste tidens bidrag handlat mer om Marathon-förhandlingar och springnotor och mindre om de olympiska idealen.

Igår skulle Grekland ha betalat 1,55 miljarder euro till den Internationella valutafonden, IMF. Det är första gången ett i-land ställer in en betalning till IMF.

Premiärministern Alexis Tsipras och finansministern Yanis Varoufakis har gjort upprepade försök att åstadkomma en skuldavskrivning och en förlängning av låneprogrammen och mildring av långivarnas krav på ekonomiska reformer.

Grekernas förhandlingsstrategi har varit minst sagt farsartad. Möten har avbrutits, nya har utlysts, nya propåer och förslag har anlänt i elfte timmen. I helgen tog långivarnas tålamod slut efter det att Tsipras lyckats få till stånd en grekisk folkomröstning om huruvida grekerna vill gå med på de krav IMF, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen ställt.

På söndag är det tänkt att grekerna ska ta ställning. Men till vad är frågan, då långivarna meddelat att de förslag som fanns fram till det Tsipras utlyste folkomröstningen kvarstår inte längre. Förnyade diskussioner är beroende på utgången i omröstningen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Tysklands förundskansler Angela Merkel, Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem har varit tydliga med att Grekland är fri att hålla en folkomröstning –men att det också är en omröstning om landet ska vara kvar i eurozonen.

Grekland delar naturligtvis inte den bilden, utan hänvisar till att det inte finns någon mekanism i Lissabonfördraget som gör det möjligt för länder att lämna den gemensamma valutan. Grekland inte tänker uppenbarligen inte lämna euron frivilligt.

Nu pågår ett märkligt spel där den grekiska regeringen försöker få loss nya lån. Det kommer nya bud och utspel hela tiden. Nya brev skickas och nya villkorsändringar föreslås. Det är inte ens säkert att det blir någon folkomröstning.

Säkert är att långivarnas tålamod är på upphällningen. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sa igår att han inte ens läst de sista propåerna från Tsiparas och att det inte finns något att diskutera före folkomröstningen. Han underströk också att Grekland fått skuldavskrivningar och en låg ränta, vilket får tolkas som att tyskarna inte är särskilt hågade att låna ut ännu mer pengar –pengar de knappast lär få tillbaka.

Enligt Reuters har Grekland skulder på 2240 miljarder kronor. Sverige har lånat ut 2,5 av dessa genom IMF. Skulden till Tyskland är hela 528 miljarder kronor. Inte undra på om eurozonens politiker, och då främst de tyska, börjar oroa sig för de egna befolkningarnas intresse av att ge bort mer pengar till Grekland i utbyte mot ekonomiska reformer som aldrig lär bli av.

Igår skulle Grekland ha betalat 1,55 miljarder euro till den Internationella valutafonden, IMF. Det är första gången ett i-land ställer in en betalning till IMF.

Premiärministern Alexis Tsipras och finansministern Yanis Varoufakis har gjort upprepade försök att åstadkomma en skuldavskrivning och en förlängning av låneprogrammen och mildring av långivarnas krav på ekonomiska reformer.

Grekernas förhandlingsstrategi har varit minst sagt farsartad. Möten har avbrutits, nya har utlysts, nya propåer och förslag har anlänt i elfte timmen. I helgen tog långivarnas tålamod slut efter det att Tsipras lyckats få till stånd en grekisk folkomröstning om huruvida grekerna vill gå med på de krav IMF, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen ställt.

På söndag är det tänkt att grekerna ska ta ställning. Men till vad är frågan, då långivarna meddelat att de förslag som fanns fram till det Tsipras utlyste folkomröstningen kvarstår inte längre. Förnyade diskussioner är beroende på utgången i omröstningen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Tysklands förundskansler Angela Merkel, Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem har varit tydliga med att Grekland är fri att hålla en folkomröstning –men att det också är en omröstning om landet ska vara kvar i eurozonen.

Grekland delar naturligtvis inte den bilden, utan hänvisar till att det inte finns någon mekanism i Lissabonfördraget som gör det möjligt för länder att lämna den gemensamma valutan. Grekland inte tänker uppenbarligen inte lämna euron frivilligt.

Nu pågår ett märkligt spel där den grekiska regeringen försöker få loss nya lån. Det kommer nya bud och utspel hela tiden. Nya brev skickas och nya villkorsändringar föreslås. Det är inte ens säkert att det blir någon folkomröstning.

Säkert är att långivarnas tålamod är på upphällningen. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sa igår att han inte ens läst de sista propåerna från Tsiparas och att det inte finns något att diskutera före folkomröstningen. Han underströk också att Grekland fått skuldavskrivningar och en låg ränta, vilket får tolkas som att tyskarna inte är särskilt hågade att låna ut ännu mer pengar –pengar de knappast lär få tillbaka.

Enligt Reuters har Grekland skulder på 2240 miljarder kronor. Sverige har lånat ut 2,5 av dessa genom IMF. Skulden till Tyskland är hela 528 miljarder kronor. Inte undra på om eurozonens politiker, och då främst de tyska, börjar oroa sig för de egna befolkningarnas intresse av att ge bort mer pengar till Grekland i utbyte mot ekonomiska reformer som aldrig lär bli av.