2015-03-12 06:00

2015-03-12 06:00

Ebba Busch Thor tar över

LEDARE

Nu är det klart att Kristdemokraternas nästa partiledare heter Ebba Busch Thor.

Detta sedan Jakob Forssmed i går kastade in handduken efter det att det stod klart att hon fått en förkrossande majoritet av distrikten och en majoritet av ombuden med sig, särskilt när Jönköping och Stockholms stad tillkännagav sitt stöd. Nu är det bara hon kvar.

Detta är en seger för gräsrötterna, där hennes stöd bara växt, mot partietablissemanget och ett antal ”föredettingar”, som var för Forssmed. Ute i landet har man insett att KD behöver förnyas och profileras mer, och där är Ebba Busch Thor rätt person. Valutvärderingen pekade att flertalet kristdemokrater definierar sig som höger och det är också där de måste hämta nya röster för att kunna växa. Och att Busch Thor representerar en mer konservativ falang är ovedersägligt. På senare år har det också tillkommit mer högerinriktade personer, framför allt i ungdomsförbundet KDU, som nu kan se framtiden an med större tillförsikt.

Förvisso måste den nya partiledaren samla och ena partiet, men det vore olyckligt om hon för den skull skulle ge avkall på en del av det hon står för. Hon måste få vara sann mot sig själv och sina åsikter. Det är det som är styrkan med Ebba Busch Thor. Och nu kan det bli en styrka för KD.

Detta sedan Jakob Forssmed i går kastade in handduken efter det att det stod klart att hon fått en förkrossande majoritet av distrikten och en majoritet av ombuden med sig, särskilt när Jönköping och Stockholms stad tillkännagav sitt stöd. Nu är det bara hon kvar.

Detta är en seger för gräsrötterna, där hennes stöd bara växt, mot partietablissemanget och ett antal ”föredettingar”, som var för Forssmed. Ute i landet har man insett att KD behöver förnyas och profileras mer, och där är Ebba Busch Thor rätt person. Valutvärderingen pekade att flertalet kristdemokrater definierar sig som höger och det är också där de måste hämta nya röster för att kunna växa. Och att Busch Thor representerar en mer konservativ falang är ovedersägligt. På senare år har det också tillkommit mer högerinriktade personer, framför allt i ungdomsförbundet KDU, som nu kan se framtiden an med större tillförsikt.

Förvisso måste den nya partiledaren samla och ena partiet, men det vore olyckligt om hon för den skull skulle ge avkall på en del av det hon står för. Hon måste få vara sann mot sig själv och sina åsikter. Det är det som är styrkan med Ebba Busch Thor. Och nu kan det bli en styrka för KD.