2015-02-17 06:00

2015-02-17 19:00

Modern undfallenhetspolitik

I samma veva som omvärlden viker ned sig och accepterar den ryska aggressionen i Ukraina så gör Sverige sitt för att inte i onödan reta upp den ryska björnen – genom att lova att inga svenska stridsflygplan skall få landa på en estnisk flygbas i samband med en internationell övning senare i vår.

I oktober förra året använde sig fyra svenska Gripenplan av flygbasen Ämari i Estland i samband med större multinationell övning. Inget kontroversiellt i det, det är ett led i hur vi tillsammans med andra länder bidrar till ökad fred och säkerhet i Östersjöområdet. Men det retar förstås upp ett allt mer aggressivt Ryssland som försöker hävda sin närvaro här. Vi har ju sett återkommande anfallsövningar mot Sverige och hur de äventyrar flygsäkerheten genom att flyga med avslagna transpondrar. För att inte tala om återkomsten av ubåtskärningar på inre svenskt vatten.

I går kunde tidningen Expressen avslöja innehållet i en promemoria som upprättades på utrikesdepartementet efter ett möte i onsdags mellan kabinettssekreteraren Annika Söder och den ryska ambassadören Viktor Tatarintsev. Där framgår det med all önskvärd tydlighet hur utrikesminister Margot Wallström (S) och den svenska regeringen vikit ned sig för ryska krav att inte använda sig av den estniska flygbasen i en kommande övning med Finland och Förenta Staterna senare i mars-april.

Den underdånighet som Söder visar Tatarintsev, som för övrigt började sin diplomatiska bana som KGB-agent i Sverige i början av 1980-talet, är direkt pinsam. Det är övertydligt hur hon vinnlägger sig om att lugna ned Rysslands farhågor. Som om vi skulle behöva be om ursäkt för att vi samövar militärt med andra länder! Ryssland är klart upprörda över att våra och Finlands nära band med Förenta Staterna. Söder lovar ambassadören att inga svenska plan skall landa på estniskt territorium. Löftet garanteras av att Wallström varit i kontakt med sin finske kollega om det och ”Tatarintsev föreföll nöjd med svaret”. Tro det ja!

Om uppgifterna stämmer är det skandalöst. Varför diskuterar kabinettssekreteraren överhuvudtaget sådana här frågor med det ryska sändebudet? Vi formar vår egen utrikes- och säkerhetspolitik tillsammans med dem vi önskar utan att behöva krumbukta oss för fientligt inställda främmande makter. Det Söder gör på regeringens och Wallströms uppdrag är att lägga sig platt för Putinregimen. Det är gammal osund svensk, socialdemokratisk undfallenhetspolitik som återkommit efter regeringsskiftet.

I går gick också förstås den stora dementimaskinen i gång. Trots att självaste överbefälhavaren Sverker Göranson i TV4:s morgonsoffa med emfas slog fast att vi gör som vi vill, så går försvarsmaktens presschef Philip Simon ut och säger att det aldrig varit aktuellt att landa i Estland. Wallström själv förnekar uppgifterna i PM:et. Källor i regeringskansliet säger till Expressen att det bara handlar om dimridåer och efterhandskonstruktioner. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skall heller inte vara överdrivet munter att sådant här avhandlats utan hans medverkan.

Det är precis så här man inte skall agera mot ett land som Ryssland. De tolkar eftergifter som ett tecken på svaghet och det kommer bara att uppmuntra dem till att gå ännu hårdare fram i fortsättningen. Det fungerar ju bevisligen, åtminstone när Östen Undéns lärjunge sitter UD. För det går knappast att föreställa sig motsvarande konversation i Arvfurstens palats om Carl Bildt (M) hade suttit kvar där.

I oktober förra året använde sig fyra svenska Gripenplan av flygbasen Ämari i Estland i samband med större multinationell övning. Inget kontroversiellt i det, det är ett led i hur vi tillsammans med andra länder bidrar till ökad fred och säkerhet i Östersjöområdet. Men det retar förstås upp ett allt mer aggressivt Ryssland som försöker hävda sin närvaro här. Vi har ju sett återkommande anfallsövningar mot Sverige och hur de äventyrar flygsäkerheten genom att flyga med avslagna transpondrar. För att inte tala om återkomsten av ubåtskärningar på inre svenskt vatten.

I går kunde tidningen Expressen avslöja innehållet i en promemoria som upprättades på utrikesdepartementet efter ett möte i onsdags mellan kabinettssekreteraren Annika Söder och den ryska ambassadören Viktor Tatarintsev. Där framgår det med all önskvärd tydlighet hur utrikesminister Margot Wallström (S) och den svenska regeringen vikit ned sig för ryska krav att inte använda sig av den estniska flygbasen i en kommande övning med Finland och Förenta Staterna senare i mars-april.

Den underdånighet som Söder visar Tatarintsev, som för övrigt började sin diplomatiska bana som KGB-agent i Sverige i början av 1980-talet, är direkt pinsam. Det är övertydligt hur hon vinnlägger sig om att lugna ned Rysslands farhågor. Som om vi skulle behöva be om ursäkt för att vi samövar militärt med andra länder! Ryssland är klart upprörda över att våra och Finlands nära band med Förenta Staterna. Söder lovar ambassadören att inga svenska plan skall landa på estniskt territorium. Löftet garanteras av att Wallström varit i kontakt med sin finske kollega om det och ”Tatarintsev föreföll nöjd med svaret”. Tro det ja!

Om uppgifterna stämmer är det skandalöst. Varför diskuterar kabinettssekreteraren överhuvudtaget sådana här frågor med det ryska sändebudet? Vi formar vår egen utrikes- och säkerhetspolitik tillsammans med dem vi önskar utan att behöva krumbukta oss för fientligt inställda främmande makter. Det Söder gör på regeringens och Wallströms uppdrag är att lägga sig platt för Putinregimen. Det är gammal osund svensk, socialdemokratisk undfallenhetspolitik som återkommit efter regeringsskiftet.

I går gick också förstås den stora dementimaskinen i gång. Trots att självaste överbefälhavaren Sverker Göranson i TV4:s morgonsoffa med emfas slog fast att vi gör som vi vill, så går försvarsmaktens presschef Philip Simon ut och säger att det aldrig varit aktuellt att landa i Estland. Wallström själv förnekar uppgifterna i PM:et. Källor i regeringskansliet säger till Expressen att det bara handlar om dimridåer och efterhandskonstruktioner. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skall heller inte vara överdrivet munter att sådant här avhandlats utan hans medverkan.

Det är precis så här man inte skall agera mot ett land som Ryssland. De tolkar eftergifter som ett tecken på svaghet och det kommer bara att uppmuntra dem till att gå ännu hårdare fram i fortsättningen. Det fungerar ju bevisligen, åtminstone när Östen Undéns lärjunge sitter UD. För det går knappast att föreställa sig motsvarande konversation i Arvfurstens palats om Carl Bildt (M) hade suttit kvar där.