2015-02-10 16:34

2016-01-11 09:05

Storm i ett vattenglas

OBS - den här artikeln publicerades i februari 2015

Det blev ett himla liv efter att Värmlandspolisens presstalesman Tommy Lindh kallat Miljöpartiet för en terroristorganisation, men är egentligen inget att hetsa upp sig över.

Det var på sin privata Facebooksida som Tommy Lindh blev upprörd efter att ha sett miljöminister Åsa Romson (MP) på tv strax innan läggdags och skrev att hon ”inte företräder ett politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar”. Detta avslöjande stod Radio Värmland för.

Man kan klart ha synpunkter på ordvalet, men detta var märk väl hans privata sida, och där skall han ha rätt att uttrycka sig som alla andra. Det kallas yttrandefrihet och är grundlagsfäst. Han var också tydlig med vad han menar med ”terroristorganisation”, och det handlar inte om folk som spränger sig själva i luften, om nu någon i sin humorlösa enfald fått för sig det.

I dagligt tal används ordet terrorisera om mycket annat än att just utsätta andra för terrorism. Till exempel av människor som bor på landet som pådyvlas beslut av dem som bestämmer i städerna. Konstigare än så är inte Tommy Lindhs uttalande som privatperson.

Lindh har fått ett massivt stöd på Facebook både före och efter ”avslöjandet”, men ändå så tänker kommunikationschefen Mats Nyhlén ta sig ett snack med Lindh, vad nu det skall vara bra för. Nyhlén säger ju själv att Lindh bara använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Miljöpartisterna är förstås upprörda och kräver en ursäkt. Låt dem inte få det. Det här är sådant de får tåla. Eller vill vi ha ett räddhågset debattklimat där man inte skall våga fälla hårda omdömen om ledande politiker eller partier i privata sammanhang – bara för att man är i offentlig tjänst?

Gissningsvis hade upprördheten helt uteblivit om Lindh, eller någon annan polis, yttrat sig förklemande om Sverigedemokraterna. Dåvarande generaldirektören för Försäkringskassan Dan Eliasson gjorde det på Twitter en gång när han skrev att Jimmie Åkesson i en debatt fick honom att kräkas, ett tweet som också publicerades på Försäkringskassans hemsida. Det meriterade tydligen Eliasson till att nu ha blivit Tommy Lindhs allra högsta chef, rikspolischef.

Nej, låt Tommy Lindh och andra privat tycka vad de vill. Särskilt som det i det här fallet inte går att missförstå vad han menade. Tyvärr är debatten i dag full av människor som medvetet gör allt för att missförstå sina meningsmotståndare, och det gynnas ingen av i längden.

Det var på sin privata Facebooksida som Tommy Lindh blev upprörd efter att ha sett miljöminister Åsa Romson (MP) på tv strax innan läggdags och skrev att hon ”inte företräder ett politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar”. Detta avslöjande stod Radio Värmland för.

Man kan klart ha synpunkter på ordvalet, men detta var märk väl hans privata sida, och där skall han ha rätt att uttrycka sig som alla andra. Det kallas yttrandefrihet och är grundlagsfäst. Han var också tydlig med vad han menar med ”terroristorganisation”, och det handlar inte om folk som spränger sig själva i luften, om nu någon i sin humorlösa enfald fått för sig det.

I dagligt tal används ordet terrorisera om mycket annat än att just utsätta andra för terrorism. Till exempel av människor som bor på landet som pådyvlas beslut av dem som bestämmer i städerna. Konstigare än så är inte Tommy Lindhs uttalande som privatperson.

Lindh har fått ett massivt stöd på Facebook både före och efter ”avslöjandet”, men ändå så tänker kommunikationschefen Mats Nyhlén ta sig ett snack med Lindh, vad nu det skall vara bra för. Nyhlén säger ju själv att Lindh bara använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Miljöpartisterna är förstås upprörda och kräver en ursäkt. Låt dem inte få det. Det här är sådant de får tåla. Eller vill vi ha ett räddhågset debattklimat där man inte skall våga fälla hårda omdömen om ledande politiker eller partier i privata sammanhang – bara för att man är i offentlig tjänst?

Gissningsvis hade upprördheten helt uteblivit om Lindh, eller någon annan polis, yttrat sig förklemande om Sverigedemokraterna. Dåvarande generaldirektören för Försäkringskassan Dan Eliasson gjorde det på Twitter en gång när han skrev att Jimmie Åkesson i en debatt fick honom att kräkas, ett tweet som också publicerades på Försäkringskassans hemsida. Det meriterade tydligen Eliasson till att nu ha blivit Tommy Lindhs allra högsta chef, rikspolischef.

Nej, låt Tommy Lindh och andra privat tycka vad de vill. Särskilt som det i det här fallet inte går att missförstå vad han menade. Tyvärr är debatten i dag full av människor som medvetet gör allt för att missförstå sina meningsmotståndare, och det gynnas ingen av i längden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.