2015-02-05 06:00

2015-02-05 06:00

Vedervärdigt barbari

När man knappt trodde att de satans mördarna i den så kallade Islamiska Staten inte kunde bli värre, så sjönk de ännu djupare ned i det barbariska terrorträsket genom det vedervärdiga mordet på den tillfångatagne jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh. I en släppt video brändes han levande ihjäl i en bur.

Det går knappt att med ord beskriva vad en sådan handling är. Det är så här genuin ondska ser ut och en sådan går det inte att resonera med. Uppenbarligen mördades löjtnant al-Kasaesbeh redan i början av januari, varför alla förhandlingsinviter om att släppa honom i utbyte mot en kvinnlig irakisk terrorist i jordanskt fängelse inte var seriöst menade. Den dödsdömda kvinnan och en annan terrorist avrättades också i går morse i Jordanien.

Innan mordet på piloten så mördade IS två japaner, Kenju Goto och Haruma Yukawa, genom att skära halsen av dem, också det upptaget och spritt på video. Allt för att genom terror skrämma omvärlden. Sällan har en mer avskyvärd organisation funnits än IS. De mördar, torterar, våldtar och förslavar alla som de anser otrogna, också många muslimer som inte ställer upp på deras extrema tolkning av radikal islamism.

Frågan är när deras barbari skall få omvärlden att reagera ordentligt. Det här är en organisation som måste bekämpas i grunden, hårt och skoningslöst. De har visat att de inte förtjänar något förbarmande och att det endast är med våld som de kan fördrivas. För bara en dryg vecka sedan kom glädjebeskedet att kurdiska peshmergastyrkor äntligen hade befriat den syriska staden Kobane, på gränsen mot Turkiet. De kurdiska förbanden har fått visst stöd utifrån, exempelvis med materiel och flygbombingar, men det kunde ha varit större.

Geografiskt borde det inte vara några problem. Det territorium som kontrolleras av IS är omgivet av länder som är fientligt inställda till dem, men många av dessa har dragit benen efter sig. En märkbar syndare är Turkiet, som under den allt mer auktoritäre presidenten Erdogan lägger många hinder i vägen. Lilla Jordanien är ett av föredömena i regionen, som låter sitt eget flygvapen slå till mot IS, även om det innebär risk för nedskjutningar som i fallet med Muath al-Kasaesbeh. Reaktionerna i Jordanien efter mordet är nu starka och förhoppningsvis innebär det att trycket ökar på de omgivande länderna att göra ännu mer. Den jordanske kungen Abdullah har uttalat sig skarpt för ett obevekligt krig mot IS.

Tyvärr har det enda land som skulle kunna bära ledartröjan – Förenta Staterna – vacklat. Barack Obama har under hela sin presidenttid varit skeptisk till amerikanska truppinsatser och sagt att mer stövlar på marken det inte är svaret. Istället har han i förtid och för snabbt dragit tillbaka trupper från regionen, vilket också gjorde det möjligt för det som var kvar av al Qaida i Irak att omvandlas till dagens IS. Uteblivet stöd till den syriska oppositionen öppnande sedan möjligheterna för IS att kliva in och ta över stora delar av det väpnade motståndet mot den syriska Assadregimen. Obamas politik har varit en katastrof för Mellanöstern och nu måste trycket vara extra hårt på Vita huset att på allvar ta itu med IS.

Med tanke på hur vedervärdigt IS-terroristerna agerar så måste också vi i Sverige fundera på hur vi behandlar dem som åker ned till området för att strida med IS. Sådana människor borde då ha förverkat sina eventuella medborgarskap och all rätt att återvända, för att inte tala om vilka potentiella säkerhetsrisker de sedan utgör. Här måste vi bli extremt tydliga och inte dalta med dem.

Det går knappt att med ord beskriva vad en sådan handling är. Det är så här genuin ondska ser ut och en sådan går det inte att resonera med. Uppenbarligen mördades löjtnant al-Kasaesbeh redan i början av januari, varför alla förhandlingsinviter om att släppa honom i utbyte mot en kvinnlig irakisk terrorist i jordanskt fängelse inte var seriöst menade. Den dödsdömda kvinnan och en annan terrorist avrättades också i går morse i Jordanien.

Innan mordet på piloten så mördade IS två japaner, Kenju Goto och Haruma Yukawa, genom att skära halsen av dem, också det upptaget och spritt på video. Allt för att genom terror skrämma omvärlden. Sällan har en mer avskyvärd organisation funnits än IS. De mördar, torterar, våldtar och förslavar alla som de anser otrogna, också många muslimer som inte ställer upp på deras extrema tolkning av radikal islamism.

Frågan är när deras barbari skall få omvärlden att reagera ordentligt. Det här är en organisation som måste bekämpas i grunden, hårt och skoningslöst. De har visat att de inte förtjänar något förbarmande och att det endast är med våld som de kan fördrivas. För bara en dryg vecka sedan kom glädjebeskedet att kurdiska peshmergastyrkor äntligen hade befriat den syriska staden Kobane, på gränsen mot Turkiet. De kurdiska förbanden har fått visst stöd utifrån, exempelvis med materiel och flygbombingar, men det kunde ha varit större.

Geografiskt borde det inte vara några problem. Det territorium som kontrolleras av IS är omgivet av länder som är fientligt inställda till dem, men många av dessa har dragit benen efter sig. En märkbar syndare är Turkiet, som under den allt mer auktoritäre presidenten Erdogan lägger många hinder i vägen. Lilla Jordanien är ett av föredömena i regionen, som låter sitt eget flygvapen slå till mot IS, även om det innebär risk för nedskjutningar som i fallet med Muath al-Kasaesbeh. Reaktionerna i Jordanien efter mordet är nu starka och förhoppningsvis innebär det att trycket ökar på de omgivande länderna att göra ännu mer. Den jordanske kungen Abdullah har uttalat sig skarpt för ett obevekligt krig mot IS.

Tyvärr har det enda land som skulle kunna bära ledartröjan – Förenta Staterna – vacklat. Barack Obama har under hela sin presidenttid varit skeptisk till amerikanska truppinsatser och sagt att mer stövlar på marken det inte är svaret. Istället har han i förtid och för snabbt dragit tillbaka trupper från regionen, vilket också gjorde det möjligt för det som var kvar av al Qaida i Irak att omvandlas till dagens IS. Uteblivet stöd till den syriska oppositionen öppnande sedan möjligheterna för IS att kliva in och ta över stora delar av det väpnade motståndet mot den syriska Assadregimen. Obamas politik har varit en katastrof för Mellanöstern och nu måste trycket vara extra hårt på Vita huset att på allvar ta itu med IS.

Med tanke på hur vedervärdigt IS-terroristerna agerar så måste också vi i Sverige fundera på hur vi behandlar dem som åker ned till området för att strida med IS. Sådana människor borde då ha förverkat sina eventuella medborgarskap och all rätt att återvända, för att inte tala om vilka potentiella säkerhetsrisker de sedan utgör. Här måste vi bli extremt tydliga och inte dalta med dem.