2015-01-23 06:00

2015-01-23 06:00

Svårt till Norge

LEDARSTICK

Nej, det blir inget av Värmlandstrafiks planer på att köra tåg direkt från Värmland till Oslo.

Det norska samferdselsdepartementet säger nej med motiveringen att spåkapaciteten på den norska sidan är full. Det brukar ofta vara problem i Norge som ställer till det med kommunikationerna till Värmland, både när det gäller väg och järnväg, och det är synd att man inte har en mer långsiktig syn på de viktiga förbindelserna i vårt grannland.

Det är många värmlänningar som jobbar i och pendlar till Norge. Även för näringslivet är goda kommunikationer viktiga. Nu går det nästan enklare för dem att åka till Norge med flyg från Stockholmsområdet än från Värmland och det håller inte.

Till i höst skall i alla fall SJ öka trafiken mellan Stockholm-Karlstad-Oslo till tre dagliga tåg, som dessutom blir snabbtåg, vilket drar ned restiden ordentligt – från 6 till 4,5 timmar. Kampanjen ”om snabbtåg fanns”, som det privata initiativet Tillskottet driver, behövs onekligen, och med riktiga höghastighetslinjer skulle restiden kunna kapas ytterligare.

Det norska samferdselsdepartementet säger nej med motiveringen att spåkapaciteten på den norska sidan är full. Det brukar ofta vara problem i Norge som ställer till det med kommunikationerna till Värmland, både när det gäller väg och järnväg, och det är synd att man inte har en mer långsiktig syn på de viktiga förbindelserna i vårt grannland.

Det är många värmlänningar som jobbar i och pendlar till Norge. Även för näringslivet är goda kommunikationer viktiga. Nu går det nästan enklare för dem att åka till Norge med flyg från Stockholmsområdet än från Värmland och det håller inte.

Till i höst skall i alla fall SJ öka trafiken mellan Stockholm-Karlstad-Oslo till tre dagliga tåg, som dessutom blir snabbtåg, vilket drar ned restiden ordentligt – från 6 till 4,5 timmar. Kampanjen ”om snabbtåg fanns”, som det privata initiativet Tillskottet driver, behövs onekligen, och med riktiga höghastighetslinjer skulle restiden kunna kapas ytterligare.