2018-10-08 06:00

2018-10-08 06:00

Snedvriden jämställdhetssträvan ger psykisk ohälsa

INSÄNDARE: Svar till signaturen SL (NWT 7/10 2018)

Man tar inte tillräcklig hänsyn till våra olika biologiska förutsättningar och behov när man strävar efter jämställdhet, skriver Modersakskvinna.

Det finns naturligtvis många olika orsaker till psykisk ohälsa och att denna ökar så lavinartat i Sverige, men en uppenbar anledning är vår strävan efter den så kallade svenska jämställdheten mellan könen.

Forskning visar tydligt att ju mer ”jämställt” ur denna aspekt familjer lever, desto sämre psykisk hälsa.

Detta beror på att man inte tar tillräcklig hänsyn till våra olika biologiska förutsättningar och behov. Alla barn har behov av att få sin omsorg av sin mamma under sin uppväxt, speciellt under de tre första åren och även vi mammor har behov av att få ge denna omsorg. Får vi inte det så mår vi inte bra.

Läs gärna den nordiska antologin ”För våra barns bästa – En nordisk antologi om tidig barnomsorg, evolutionen och psykisk ohälsa”, där detta beskrivs ur olika synvinklar på ett lättfattligt sätt.

När nu barnkonventionen snart ska implementeras i svensk lag hoppas jag att man tvingas ta hänsyn till dessa aspekter och inse att för att få till en riktig jämställdhet, som människor inte mår dåligt av, så måste man även beakta mammor och barns behov av varandra.

Modersakskvinna

Det finns naturligtvis många olika orsaker till psykisk ohälsa och att denna ökar så lavinartat i Sverige, men en uppenbar anledning är vår strävan efter den så kallade svenska jämställdheten mellan könen.

Forskning visar tydligt att ju mer ”jämställt” ur denna aspekt familjer lever, desto sämre psykisk hälsa.

Detta beror på att man inte tar tillräcklig hänsyn till våra olika biologiska förutsättningar och behov. Alla barn har behov av att få sin omsorg av sin mamma under sin uppväxt, speciellt under de tre första åren och även vi mammor har behov av att få ge denna omsorg. Får vi inte det så mår vi inte bra.

Läs gärna den nordiska antologin ”För våra barns bästa – En nordisk antologi om tidig barnomsorg, evolutionen och psykisk ohälsa”, där detta beskrivs ur olika synvinklar på ett lättfattligt sätt.

När nu barnkonventionen snart ska implementeras i svensk lag hoppas jag att man tvingas ta hänsyn till dessa aspekter och inse att för att få till en riktig jämställdhet, som människor inte mår dåligt av, så måste man även beakta mammor och barns behov av varandra.

Modersakskvinna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.